ponedeljek, 26. oktober 2009

Zdravje: Stara - nova prehranska piramida

Kot nadaljevanje prejšnje teme o maščobah in oljih, objavljam prehransko piramido, ki jo priporočamo v ordinaciji (in vsem ostalim, ki nas želijo poslušati).

Kaj boste opazili? Da so maščobe pred ogljikovimi hidrati. In sadje spada v isto skupino kot ogljikovi hidrati, (živalske) beljakovine so pa v predzadnji skupini.

Če boste vaš jedilnik načrtovali po tej prehranski piramidi, boste lahko (postali) zelo, zelo zdravi. Zelo podobno so se prehranjevali naši predniki. Pili so vodo, jedli veliko zelenjave in maščob, malo OH in sadja, še manj mesa. Slaščice so bile na mizi nekajkrat na leto.

V primerjavi z našimi predniki pa je naše življenje veliko boljše, saj imamo hladilnik (plesni!) in boljše življenjske razmere (kurjava). Prav tako nam ni treba zastonj delati za gospodarja in umirati v brezsmiselnih bojih.

Res nimamo več izgovorov, da ne bi dočakali dolge in ZDRAVE starosti.

7 komentarjev:

  1. Draga Helena.
    Hvala za vse napotke. Z vsem se strinjam, a da je sadje "tako slabo zapisano" mi ne bo šlo nikoli v glavo.
    Pozdrav iz Gorenjske.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ruth, sadje ni "slabo zapisano", samo preveč ga ne smemo pojesti, ker vsebuje veliko sladkorja. Sicer je to naravni, sadni sladkor, vendar je to glivicam čisto vseeno. Hrana je hrana - in se preveč razmnožijo.Na žalost je preveč sadja vsakdanja tema v ordinaciji. Pa pacientov sploh ne sprašujemo, kakšno sadje jejo (izvor sadja). Ali je iz domačega sadovnajaka, ali iz diskonta. Če bi še pa s tem začeli ...

    Praktičen primer:
    (Majhni) otroci zelo pogosto dobijo dnevno celo banano. Preračunano na telesno težo odraslega, je to 8 do 10 banan!!! Podobno je z ostalim sadjem in, na primer, testeninami, kruhom, sokom.

    Problem s sadjem je tudi hiter dvig krvnega sladkorja in seveda hiter spust, kar vodi do "volčje" lakote. Zelo škodljiva so takšna nihanja za trebušno slinavko (rak, hormoni).

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. To je res smola, saj sadje obožujem in ga nimam nikoli dovolj!
    Zelenjava pa ... no, saj se trudim :)
    Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  4. Rada bi vedela, kakšen in koliko kruha se lahko poje, če imaš dieto po dr. Budwig-ovi.

    Že vnaprej hvala za odgovor.

    OdgovoriIzbriši
  5. Kolikor vem, sadje NE dviguje krvnega sladkorja, ker se v njem nahaja sadni sladkor (fruktoza). Ravno zaradi tega razloga tako z veseljem vtikajo fruktozni sirup v ... VSE! Naj bi bil dober nadomestek za sladilo za bolnike s sladkorno boleznijo - ravno zato, ker ne vpliva na dvig glukoze v krvi. Težava pri fruktozi pa je, da je telo ne zna presnavljati (tako kot glukozo), zato jo pošlje direktno v jetra, ta pa jo predela v maščobo. Ne bi šla ravno tako daleč, da bi rekla, da sadje veča količino maščob v telesu, bi pa rekla, da je zelo precenjeno.

    V primerjavi z zelenjavo (ekološko in sezonsko, seveda) je precej revno z vitamini in minerali. In ko govorimo o naših prednikih: sadja praktično niso uživali! Pojedli pa (glede na naše razmere) OGROMNO mesa, ne pa malo. Ravno živalske beljakovine so omogočile razvoj večjih možganov. Vem, da obstaja neka fama, da so živalske beljakovine slabe za naš organizem, vendar to ni res. V resnici smo narejeni zanje. In to za MASTNE živalske beljakovine. Zato se strinjam z vašo prehransko piramido v tej meri, da so maščobe pod ogljikovimi hidrati. Če bi bili zelo natančni in malo razmislili, bi ugotovili, da obstajajo esencialne (telo jih ne proizvede samo, moramo jih dobiti s hrano) maščobne kisline (torej maščobe)in esencialne aminokisline (torej beljakovine), nikoli pa ne bomo slišali ničesar o esencialnih ogljikovih hidratih, ker ti ne obstajajo! Človeški organizem prav lepo shaja brez njih, pa naj bodo v obliki škrobnatih živil (žita, stročnice, krompir) ali sadja in zelenjave. Telo si samo naredi glukozo iz drugih snovi, tako da možgani, srce in drugi energijsko potrošni organi lepo delujejo.

    V končni fazi pa zna telo delovati tudi na maščobo, ne na glukozo, v katerem primeru izgubljamo telesno težo na račun maščob, ne pa na račun izgube vode in mišične mase, do česar pride pri praktično vseh dietah.

    OdgovoriIzbriši
  6. Vida
    Xena, mislim in hkrati upam, da provociraš. Pa saj slovenki zdravniki živijo od bolnih in ne zdravih. Že pokojni dr. Milčinski nam je pred 50. leti rekel, da je nesrečen, ker Ljubljanska fakulteta zdravnike v Sloveniji usposablja za trgovske potnike farmacevtske industrije.
    Imam 65 let. Na način, kot je zajet v prehranski piramidi smo živeli že kot otroci, enako uporabljam v svoji družini in z veseljem gledam, ker sem to uspela prenesti na otroke.
    Bistvo vsega pa je, da sem bila pri zdravniku v svoje m življenju le 5 X- od tega, ker sem 2 krat rodila otroka v bolnišnici, 1 krat zaradi zloma roke. Grem pa na 10 let na sistematski pregled, da vidim, ali še lahko kako poskrbim z prehrano in zdravim načinom življenja za svoje zdravje.
    Da, tudi jaz bom umrla, toda sedaj razpoložljivi čas porabim za življenje izven zdravniških ordinacij.

    OdgovoriIzbriši
  7. sladkor in vse kar se v telesu spremeni v glukozo za naše telo ni dobro oz. mu škoduje! sam uživam le sladkor v zelenjavi: čebula, česen, paprika, paradižnik in avokado (sadje). Nič OH, škroba, predelane hrane, alkohola. Počutje in zdravje bistveno boljše, pa še manjša masa telesa. Edini problem sodobnega človeka je insulin, ki ga vzpodbuja glukoza, ki pride iz sladkorja (vseh OH). Pozabite na žitarice, polnozrnate izdelke itd. Predlagam predavanja zdravnikov iz tujine, npr. Kanada, Avstralija, tudi ZDA. za začetek v youtube vtipkajte drBerg, in potem naprej. Uradna medicina s pomočjo farmacije in prehranske piramide dela svoje paciente, da bodo imeli dela vedno dovolj. Vsak lahko sam pomaga sebi in se upre sistemu. Npr. sladkorni bolnik ima preveč glukoze in preveč insulina, potem pa mu ga še dodajajo!! narobe svet

    OdgovoriIzbriši