četrtek, 29. oktober 2009

Zdravje: Spanje - hormoni - ščitnica

Res čuden dan je danes. Moram se malo potožiti, saj zato pa ga imam, tale moj blog. Včeraj popoldne sem postajala vedno bolj bolna in si proti večeru "prislužila" terapijo ali dve. Na delu so bakterije stafilokoki, je ugotovil moj možiček.

Danes zjutraj pa je bilo moje stanje ravno na meji med dolgočasnih poležavanjem na kavču (in samopomilivanju) in zmerno-počasnim delom v Murglah. Saj veste, kje sem pristala.

Malo sem poskusila delati, tisto najnujnejše, malo fotografirati jesenske zasaditve (neuporabne slike - bom še enkrat) in malo vrtnariti (eno skledo sem posadila z mačehami - dolgčas).

Preden bom odšla domov, sem se odločila, pa moram vsaj nekaj narediti dobro: prispevek na blogu. Že nekaj časa v glavi nastaja besedilo, ki bi vam zelo nazorno prikazalo povezavo med spanjem, hormoni in stresom. No, pa dajmo!

Pomanjkanje spanja najbolj negativno vpliva na trebušno slinavko in s tem na diabetes, so ugotovili znanstveniki. Vpliva tudi na druge žleze z notranjim izločanjem, ki so odgovorne za nastanek hormonov.

Če vemo, da zaradi nepravilnega delovanja hormonov tudi stres slabše prenašamo in pri tem najbolj trpi ščitnica, lahko zaključimo: dobro spanje je najpomembnejša stvar na svetu.

Svoje stranke vedno vprašam, kateri je najpomembnejši prostor po feng shuiju. Odgovori so zelo različni, skoraj nikoli pa ne slišim, da je to spalnica. Ja, spalnica! Ah, saj tam samo spimo, je pogost odgovor, zato je vseeno kako je opremljena, koliko je velika, kje leži ...

Dobra spalnica je na najbolj mirnem delu hiše ali stanovanja. Je dovolj velika, da lahko noč preživimo (brez zastrupitve z ogljikovim dioksidom) tudi pri zaprtem oknu. Oprema je čim bolj zdrava (kupite najdražje pohištvo, brez formaldehidov in podobnih snovi), prostor prijeten, topel in pomirjajoč.

In še nekaj je pomembno: v spalnici naj bi bilo čim bolj temno. Kar je zopet povezano z delovanjem hormonov. Dominik je pred kratkim prebral, da se verjetnost, da zbolimo za rakom, zelo zmanjša, če spimo v temnem prostoru. Ja, dragi moj mož, to vem, zato imamo v spalnici že dolgo debele, temne zavese (plus žaluzije).

Nepravilno delovanje ščitnice je vedno bolj pogosto. In to predvsem pri ženskah. Zakaj je tako? Ker so bolj pod stresom, ker premalo spijo, ker jemljejo hormone (kontracepcija). Če k temu prištejemo še težke kovine, ščitnica ne more biti zdrava.

Kaj lahko naredimo? Preverimo, koliko težkih kovin imamo (obstajajo posebni urinski testi). Prenehamo jemati hormone - v vseh oblikah. Naredimo hormonski test s slino.

Hormon DHEA imenujejo "mati vseh hormonov". Če ga imamo premalo, so ponavadi tudi ostali hormoni izven normalnih vrednosti. Ta hormon je močno povezan s stresom. Če je DHEA prenizek, težko prenašamo stres. Zaključek: če smo torej preveč pod stresom, se zmanjša delovanje ščitnice.

Razlaga je zelo preprosta, ukrepanje pa tudi. Pri uravnavanju hormona DHEA se je namreč zelo izkazal divji jam (Dioscorea villosa) in sicer mora biti zmlet v prah, da je delovanje boljše. Dnevno spijemo žlico ali dve (premešano z vodo). Dobijo se tudi kapsule, če je komu ljubše.

Kaj bomo v naslednjih dneh naredili za svoje zdravje? Kritično pregledali spalnico in jo prenovili, če je treba (spremenite malenkosti kot so slike, zavese, luči, tepih, posteljnino). Šli čim bolj zgodaj spat in spali najmanj 8 ur. Prenehali jemati umetne hormone, če se le da. Si nabavili divji jam in stresu pokazali fige.

Ni komentarjev:

Objavite komentar