petek, 8. maj 2009

Zdravje: Ljudje proti raku

Prvi dan brez dela v ordinaciji, zato pa me je čakalo vso ostalo delo, ki ga nisem utegnila narediti. Zopet se lahko ukvarjam s feng shuijem, kar me seveda najbolj veseli.

Po 1.5. smo v ordinaciji zopet začeli vpisovati na čakalno listo. V tem tednu sva z Dominikom vpisala čez 50 kandidatov za prvo testiranje, tako da se je čakalna doba povečala na dva meseca (če bodo vsi prišli).

Dominik je včeraj ob 14. uri odpotoval v Lidau (Bodensko jezero) na srečanje združenja Ljudje proti raku (Menschen gegen Krebs - na strani so besedila tudi v drugih jezikih). Lansko in predlansko leto sem šla z njim, letos pa sem ostala doma. Takšna srečanja so vedno zanimiva, saj se izvejo najnovejša dognanja o (alternativnem) zdravljenju raka, pridejo zanimivi predavatelji, drugi svetovalci poročajo o svojih izkušnjah z bolnišnicami, terapijami, zavarovalnicami, pacienti ...

Ni vsakdo primeren za delo z rakavimi bolniki, Dominik pa je v tem zelo dober. Ne smeš se preveč čustveno vpletati v zgodbo, hkrati pa biti topel in strokoven. To mu res dobro uspeva. Če bi še vedno živela v Nemčji, bi bil eden boljših terapevtov na tem področju.

Ko bi pacienti vedeli resnico o uspešnosti zdravljenja s kemoterapijo in obsevanjem, niti ne bi zavili proti onkologiji. Doze že desetletja samo zvišujejo, (ne)uspehi pri zdravljenju pa ostajajo enaki - zelo slabi. Najbolj ironično pa je to, da še ni nihče znanstveno dokazal, kako rak sploh nastane. Obstaja cel kup teorij (mutacijska, mitohondriji, metastaze), ki pa nobena ni dokazana. In kljub temu že desetletja zdravijo po nekih neuspešnih doktrinah. Še bolj absurdno je to, da veljate za uradno medicino kot ozdravljeni, če preživite 5 let.

Ker sem danes pojedla sladoled in dvomljivega piščanca, bom o preventivi pred rakom kar tiho. Upam, da se bom svojemu teleščku odkupila z zdravo večerjo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar