sobota, 25. februar 2017

Magna in izbira lokacije skozi vidik feng shuija

Še vedno ne morem verjeti, da smo zaradi postavitve neke tovarne v občini Slivnica-Hoče izgubili 75 hektarjev najboljše kmetijske zemlje. Je to veliko, malo? Zame je to ogromno, saj menim, da je hrana najpomembnejša dobrina v življenju.

Vse skupaj je "požegnal" minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je že večkrat pokazal, da je mogoče dober za gospodarstvo, manj pa za druge.

V zadnjih 20 letih smo že izgubili:

- več kot 60.000 hektarjev zaradi zaraščanja zemlje,
- več kot 20.000 hektarjev zaradi pozidave.

A se sploh zavedamo, kako visoke številke so to? Naša samooskrba s hrano je zelo slaba, imamo najmanjšo površino njiv na prebivalca v EU. Kako lep rekord, a ne!

Evropsko povprečje v površini njiv na prebivalca je 21 arov, v Sloveniji 8 arov. Za zagotovitev potrebnih količin hrane bi potrebovali okoli 2.500 m2 obdelovalnih površin na prebivalca, imamo jih le 880. (Vir: Nedelo, 19. 2. 2017)


Se res zavedamo, kako pomembna je hrana?

Čeprav je v bližnji okolici bodoče tovarne Magna več lokacij, ki izpolnjujejo pogoje (dostopnost do AC, velikost), se je Magna odločila za "deviško", nedotaknjeno parcelo. Zakaj?

Kmetijsko zemljišče bo treba najprej komunalno opremiti, še prej pa odkupiti kmetijsko zemljo ali razlastiti kmete, ki ne bodo želeli prodati. Seveda si takšna multinacionalka lahko privošči malo dima (jeze) pri izbiri lokacije in ve, da bodo politiki na vseh ravneh zelo servilni (s popusti).

Še ena prednost je pri izbiri nezazidanega zemljišča, ki jo lahko zelo lepo razložimo s feng shuijem: ni slabih energijskih vplivov od predhodnih lastnikov. Seveda, če bi želeli na neki drugi lokaciji prenoviti ali zazidati tovarno, bi morali vložiti veliko več dela. Morali bi rušiti, čistiti, prenavljati ... Morali bi energijsko prečistiti parcelo in objekte.

Na kmetijskem zemljišču pa ni nič za čistiti, nobene jeze, žalosti, skrbi, solz, obupa. V opuščenem tovarniškem kompleksu je negativne energije veliko in začetek novega posla je težji. Kar moramo vedno upoštevati, ko se preselimo v obstoječo nepremičnino.

petek, 24. februar 2017

Čiščenje jeter z grenčicami

Veliko pišem o čiščenju jeter, pa se mi zdi, da še vedno premalo. Jetra so - VSE. Včeraj sem se s stranko pogovarjala o tem in vprašala me je, ali so jetra najpomembnejši razstrupljevalni organ. Rekla sem, da ne, da je to črevesje, ker je pač tako veliko (površine 400 m2). Jetra so zato problematična, ker ne bolijo.

Pridno delajo in čistijo svinjarijo, ki jo dobimo s hrano, vodo, zrakom, zdravili, okoljskimi strupi ... Tudi, ko jih deluje samo še 25%, lahko preživimo. Ko pa so enkrat tako močno poškodovana, umremo v nekaj dneh ali tednih - razen, če ne dobimo novih.

V Aviti imamo zato spomladansko akcijo - znižali smo cene vsem grenčicam, ki čistijo jetra. Grenčica Bitterstern je moj favorit in njena uporaba je res zelo preprosta: najmanj 15 minut pred obrokom stegnem jezik, na njega nakapam 5 kapljic grenčice in procedure je konec.

Kaj vse je, poleg grenčic, priporočljivo za čiščenje in ohranjanje jeter:

- hrana, ki ima grenek okus
- grenki čaji
- nič alkohola
- zvečer ne jemo mastnih in težko prebavljivih jedi
- pitje čiste vode

Več si preberite v člankih:

Zamaščena jetra - najpogostejša bolezen jeter

Celostno čiščenje jeter

Dobra hrana za zdrava jetra

četrtek, 23. februar 2017

Neugodne smeri za potovanje v letu 2017

Že načrtujete vaša potovanja za leto 2017? Sama sem svoja tri glavna že določila, pri čemer sem upoštevala ugodne in neugodne smeri za potovanja v letu 2017. Določimo jih s pomočjo vladarja leta in njegove "sence" - živali, ki v kitajskem zodiaku leži nasproti njemu.

Letos vlada petelin, njegov senca je zajec. Vsi, ki so rojeni v letu zajca, bodo lahko imeli v 2017 težave, ker bodo morali delovati v "senci" vladarja. Tam, kjer je senca, je energija preveč yin (pasivna, hladna, nezdrava). To zajcu seveda ne bo všeč, zato bo poskušal na različne načine "odriniti" senco, kar bo pa dražilo petelina, vladarja leta.

Na srečo sta tako petelin kot zajec majhni, bolj miroljubni živali z yin značajem, zato bodo te borbe potekale prijaznejše kot lansko leto. Lansko prerivanje med opico in tigrom je bilo včasih res brutalno.

Obstajajo triki, kako se naj zajci zaščitijo v letu 2017. Eden je ta, da okrog pasu vedno nosijo rdeč trak - rdeča barva je zelo yang in to bo yin-senci dalo energijo. Druga možnost: v žepu vedno nosimo žadasto figurica zmaja. Zakaj? Ker bo zmaj zabaval (zaposlil) petelin in bo manj občutljiv na tečnarjenje zajca.

Mimogrede: položaj vladarja leta je vezan na planet Jupiter, torej bo zajec mora delovati v senci tega planeta. Kako se ti energijsko neugodne okoliščine kažejo v vsakdanjem življenju, je težko natančneje opisati. Najbolj na udaru bodo rojeni v letu zajca, lahko pa tudi tisti, ki so rojeni v mesecu zajca (marca). Vsi tile bodo imeli manj moči, zato naj pazijo pri projektih, ki bodo od njih veliko zahtevali.

Iz zgornje analize, ki se po kitajsko imenuje Tai Sui ali Grande Duke, določimo tudi neugodne smeri za potovanje. Ne smemo potovati v smeri velikega vladarja in njegove sence. To je letos čisti zahod in čisti vzhod.


Za Slovenijo pa velja tole:


Na karti sem označila "čisto" smer zajca in petelina, njun neugoden vpliv pa sega še 7,5 stopinj levo in desno.

V naslednjih dneh bom napisala nekaj o neugodni legi števila 5 (kje se nahaja letos in kako ukrepati, kaj tam ne smemo delati) ter o heksagramu, ki velja za leto 2017 - to so usmeritve za naše delovanje.

torek, 21. februar 2017

Kako pozdraviti gorskega zdravnika?

Kliče me mama. "A veš, kdo pride v Slovenijo?" Ne, mama, nič ne vem. "Gorski zdravnik!" me pouči.

Ha, 10. sezono že gledam na nemški TV, zato sem v veliki prednosti. V redu, dve nadaljevanji sem zamudila ...

Brez skrbi, nič vam ne bom izdala, kaj se dogaja. Snemalec je še za odtenek bolje opravil svoje delo, posnetki so še boljši. Malo manj je poceni dramatike, vse skupaj je manj klišejsko in bolj zrelo.

Kar mi pa vedno dvigne pritisk pa so Martinove zavihane hlače. Obupno! Tega tudi ne razumem. Tip je zelo velik, torej bi moral imeti težave z dolžino hlač. Očitno jih nima, če jih nosi še zavihane. Ko se sprehaja po ekranu, vidim samo njegove zavihane hlačnice (ker so svetlejše od hlač).

Nič, morala bom na terapijo. Ampak, kam? No, najbolje kar k dr. Martinu - slekla mu bom hlače in bom ozdravljena! :)

Še nekaj slik, da boste lažje počakali konec marca (narejene so s telefonom s postelje, zato se ne pritožujte nad kakvostjo):





Kaj se bo izcimili iz te večerje, še sama ne vem ...

ponedeljek, 20. februar 2017

Gostujoči prispevek: Doba razsvetljencev

Doba razsvetljencev

Avtor: Petra Škarja
Vir: http://www.svetloba.si/znanja/doba-razsvetljencev

Sem samo jaz ali se tudi vam dogaja, da srečujete vedno več samooklicanih razsvetljencev, ki rastejo kot gobe po dežju?

Kot ena izmed govornic sem se udeležila dogodka, kjer je bil govor o duhovnih tematikah. Duhovnost je danes na žalost tako razvrednotena beseda, da zgolj s tem izrazom ne vem več, kaj od dogodka pričakovati. Organizatorji so želeli, da povem kaj o svoji izkušnji meditacije Vipassana v Burmi, o kateri govorim v svoji knjigi Najdi svojo srečo in mir. Z veseljem – čudovita izkušnja!

V hotel, kjer je bil dogodek, sem po svoji stalni navadi prišla že kakšno uro pred svojim predavanjem. Naročim kavico z riževim mlekom, kozarec vode in v miru uživam v trenutku, gledaje lepoto narave skozi stekleno steno blizu odprtega kamina. Čudovito!

Iz mojega zenovskega stanja me predrami visok vitek mladenič dolgih las in širokih oblačil. Predstavi se mi in vpraša, ali lahko prisede. Seveda. Je eden izmed udeležencev dogodka, izvem kmalu. Ni minilo nekaj minut, ko za isto mizo prisede še nekaj udeležencev. Vsak poseben na svoj način, vsak zanimiv, vsak vreden opazovanja.

Poslušam in opazujem.

Priznam, da nisem razumela niti polovice izrazov, o katerih so se pogovarjali. »Kako ne poznaš tega?!« me vprašajo s takim izrazom, da mi skoraj vzbuja slabo vest, kako sem nepoučena o najosnovnejših duhovnih tematikah. Ne znam vam povedati, koliko znanja so imeli … o duhovnosti, pravijo.

Vse skupaj je bilo videti kot tekma, kdo ve več o duhovnosti, kdo bolj razume duhovni svet onstranstva, kdo pozna več razsvetljenih gurujev, učiteljev duhovnosti, kdo bo našel izraz, ki ga drugi ne razume, a nihče ni niti enkrat pogledal čudovitega prasketanja ognja v kaminu. In v vsej tekmi sem bila že v prvem krogu krepki poraženec prav jaz. Kot gnilo jajce vseznalcev o – duhovnosti. Še danes ne vem, o čem vse so takrat govorili.

Tovrstne situacije niso redkost. Vedno več je samooklicanih razsvetljenih ljudi okoli nas, ki se dokazujejo s tem, da vedo vse o duhovnosti. Ljudi, ki vedo, kako in zakaj mora nekdo živeti (drugi, sebe je težje videti, seveda). Se opravičujem vsem, ki ste res razsvetljeni, tisti ste izvzeti, ampak res se mi zdi vse to skupaj nekako – pretirano.

Včasih sem slabe volje, včasih žalostna jočem, včasih tudi tečna. Včasih bi vse skupaj vrgla skozi okno! Če to rečem poduhovljenemu, se ob tem zgraža. Ampak veste kaj, če še tako razumem vso to duhovnost, še vedno včasih paše biti preprosto – jezen, tečen, žalosten, pa tudi kdaj malo postokati (samo da ne ostanemo v tem stanju predolgo in sploh naj to ne postane stil življenja). Zakaj? Pač paše.

»Ko grem na FB, me zasuje kopica novic. Vojne, begunci, kriza, korupcija ..., na drugi strani pa 'vinilsko čisti duhovneži' ponujajo instant rešitve-vse točno za vaš problem, samo dobro plačaj vikend delavnico in boš razsvetljen. FUCK« skupina Shamballa

Življenje in Narava sta vedno bila jin jang. Nikoli samo jin in nikoli samo jang. Kdor ne sprejme obojega, zanika polovico vsega in takemu težko verjamem v njegovih besedah vseznalstva Sveta. Trenutno še vedno živimo tu na Zemlji, z zemeljskimi problemi. In kolikor sem v stiku s tistim gor, toliko želim ostati prizemljena tu dol. In tu dol pomeni narediti kakšen konkreten korak, delovati, ne zgolj nabirati znanja o vsem. Delovati – z navadno kmečko logiko brez kompliciranja. Just do it.

... Dovolim si pa možnost, da zgolj morda res tako zelo zadaj stopam za razsvetljenimi, za naziv katerih so nekateri ljudje nekoč posvetili vse življenje, danes pa se zdi, da je dosegljivo enostavno brez 'sufferinga' že z nekaj delavnicami vsakomur ...

Duhovnost, na tem svetu nekaj najbolj pristnega in lepega v nje globini, je za številne postala tekma za ego, tekma za zaslužke, tekma za dokazovanje, kdo zna več in kdo je boljši. Že s tem se v svoji Biti izgubi to, kar duhovnost po mojem mnenju je.

Ne poznam vseh teh novodobnih izrazov delavnic in stvari, ki te učijo duhovnosti, a vem nekaj – če dam vse besede in razum na stran, najbolj pristno to, kar imam sama za duhovnost, začutim ležaje na travi pod krošnjo mogočnega drevesa, z nasmeškom na obrazu in mirom v srcu občudovaje metuljčka, kobilic, zvečer zahoda in zvezdic. Začutim jo, ko se s prijatelji spontano nasmejem do solz, ko brez sodb fušamo ob petju in pozabimo na čas. Začutim jo, ko brez pričakovanj ponudim ramo nekomu, ki jo potrebuje … In bolj kot v dvoranah seminarjev učenja duhovnosti se je dotaknem in naučim na vrhovih gora.

Duhovnost mi osmišlja življenje, zagotovo. A ob tem sem zagovornica preproste kmečke logike in trdne prizemljenosti. In najbolj na tem svetu cenim ljudi, ki so iskreni – predvsem do sebe. V svojem jinu in v svojem jangu.

Koliko ljudi zagovarja varovanje narave, a ne znajo pobrati papirčka s tal. Koliko ljudi je nadvse dobrih in poštenih, a ne znajo pomagati starki čez cesto. Koliko ljudi se glasno zavzema za pravice živali, a nosijo usnjeno torbico. Koliko ljudi se pritožuje čez politiko in jezi nad idejo, da voda postane privatizirana, a kupujejo ustekleničeno vodo iz trgovine.

Koliko ljudi je nadvse pametnih, a ne vedo, kaj je empatija. Koliko ljudi je poduhovljenih, a ne znajo videti drugih kot sebe. Koliko ljudi je razsvetljenih, a zanikajo popolnost narave v svojem ravnovesju jin janga.

--------

P.S. (moj dodatek)
Marjan Ogorevc je na predavanju v Sevnici povedal, da je duhovnost naš odnos do tistega, kar delamo. Kar pomeni, da lahko duhovnost prakticiramo vsak dan, ne potrebujemo posebnega znanja in posebnega "stanja", da smo duhovni.