sobota, 20. november 2010

Zdravje: Pokaži mi svoje zobe

Vemo, kako pomembna je ustna higiena, zato si vsi pridno umivamo zobe - zjutraj in zvečer, eni pa še vmes. Manj pa je znano, da stanje zob ni odvisno samo od čiščenja zob (zobne paste, ustnih vodic ...), ampak od zdravstvenega stanja celega telesa.

Med zobmi in "preostalim" telesom obstajajo namreč povezave: bolni zobje vplivajo na telesno in duševno zdravje, velja pa tudi obratno - zobje so vizitka našega življenjskega stila.

Če bi bili konj, in bi vas prodajali na sejmu, ter ceno določili predvsem po stanju vaših zob, koliko bi stržili za vas? Malo, veliko? Na srečo vam ne bo treba na sejmu kazat zob, lahko greste v kopalnico do ogledala in si jih tam kritično ogledate.


Skrb za zobe se začne v materinem trebuhu, nekje od šestega meseca nosečnosti. Otrokom začnejo rasti zobje približno dva meseca prej, kot pred 50 leti. Zato je še toliko bolj pomembno, kakšno prehrano uživajo nosečnice in mame med dojenjem.

Za vse, ne samo mlade mamice, je priporočljiva polnovredna prehrana z veliko sadja in zelenjave. Torej prehrana, ki vsebuje čim več mineralov in zato deluje bazično. Največji sovražnik zob so namreč kisline, za ustno floro pa sladkorji, ki pospešujejo rast bakterij. Verjamem, da ta del že vsi veste.

Manj znano je, da tudi kisline iz želodca "pripotujejo" v ustno votlino in razjedajo zobe. Na ustno floro pa izredno močni vpliva črevesna flora. Če črevesna sluznica ni homogeno, kot lepa angleška travica, prekrita s črevesno floro, potem nastanejo različne zdravstvene težave. Na črevesni sluznici se hitro pojavijo prazni prostori, ki jih zasedejo predvsem glivice. Ena kura z antibiotiki in že ni več intaktne črevesne flore. Ker meri površina črevesja od 300 do 350 kvadratnih metrov in v njem leži 80 odstotkov imunskega sistema, zelo močno vpliva na naše zdravje. Saj poznate rek: zdravo telo, zdravo črevo!

Kadar jemo nezdravo hrano (veliko OH, sladkorjev, preveč mehko hrano) niso v nevarnosti samo zobje, ampak tudi črevesje. Ko pa enkrat "zašuštramo" naravno harmonijo med aerobnimi in anaerobnimi črevesnimi bakterijami, nas čakajo meseci diet.

Pomembno je tudi pravilno žvečenje, predvsem pri surovih živilih, kot je korenje, jabolka, oreški, solata, zelje. Presne jedi moramo skrbno prežvečiti in kašo že v ustih premešati s čim več sline, saj vsebuje encime, ki olajšajo prebavo.

Skriti (in neskriti) sladkorji so tudi velik problem. Ostane vam samo pazljivo branje etiket (predvsem pri otroški hrani) ali izključno domača priprava hrane. Rjavi sladkor ni nič boljši od belega, tudi fruktoza, sadni sladkor, med ali javorjev sirup so slabi za zobe.

Pojejte pa veliko čebule, ker žveplove spojine v čebuli delujejo entibakterijsko. Tudi kos sira po obroku naj bi bil dober za zobe, pa tudi želodec "zapira" in nam ne bo potrebno pojesti sladice. Zobje vam bodo hvaležni za zeleni čaj, stročnice in ribe.

Najslabše za zobe je hiter vroč obrok, ki ga poplaknemo s hladno (sladkorja polno) pijačo, na koncu pa pride kava in cigareta. Velike temperaturne razlike povzročijo mikro razpoke in poškodujejo sklenino.

Velika večina si zob ne čisto dovolj dolgo. Najmanj dve minuti bi si morali čistiti zobe, potem pa si medzobne prostore očistiti še z zobno nitko. Zobno ščetko zamenjamo najkasneje po treh mesecih, sicer je polna bakterij, pa tudi plesni.

Vem, da veste, kaj je dobro za vaše zobe, samo opomniti sem vas želela. Kajti, preventiva se ravno pri zobeh najbolj splača, tudi finančno.

petek, 19. november 2010

Življenje: Študij samo za moške

Čeprav sem srečno poročena in sem po 15. letih zakona že dobro natrenirala svojega moža (on se mi še vedno kdaj upira ali "pozabi", zato nama ni dolgčas ...), sem se zelo zabavala ob branju nove študijske smeri na Ljubljanski univerzi. Objavila ga je Polona na Frišno novo jutro - preberite ga in TAKOJ vpišite svoje sinove in/ali partnerje na Program študiranja za moške. Vsi lahko samo pridobimo! Sem slišala, da bo možen tudi študij ob delu ...

sreda, 17. november 2010

Prehrana: Tropsko sadje

Tropsko sadje jem, ker ima veliko encimov. Zelo rada imam ananas, vendar je težko dobiti dober in svež eko ananas. Včasih si kupim navadnega, vendar na debelo odrežem lupino, saj je tam največ strupov.


Še bolj obožujem papajo. Na dopustu v Karibih sem jih toliko pojedla, da sem dobila menstruacijo. Ja, papaja vpliva na hormonski sistem, kar med goltanjem karibskih papaj še nisem vedela. Nič ni boljšega, kot zrela papaja! V naših trgovinah prodajajo papaje, ki so takšne samo po videzu, po okusu pa čista katastrofa. Škoda denarja.

Ko sem živela še v Stuttgartu, sva si z možem nekajkrat naročila paket s tropskim sadjem iz Šri Lanke. Samo banan je bilo 10 vrst, nekaterih sadežev iz njihove ponudbe pa sploh nisem poznala. Čim več sadja so poskušali dobiti iz divjine, nekaj pa ga je bilo s plantaž. Dobavljali so samo sadje, ki je bilo zrelo in imelo optimalno kakovost. Kajti, naročiti je bilo potrebno do nedelje zvečer, v torek so naročila poslali v Frankfurt (seveda z letalom) in najkasneje v četrtek do 12. ure je bil paket pri naročniku. V nekaj dneh od drevesa do ust. Božansko!

Sadje so naročali predvsem presnojedci in veganci, pa niti ni bilo tako drago. Nekatere vrste sadja so bile celo cenejše kot v trgovini.

V drugem paketu sva dobila tudi malo "mesa". Poštar je prinesel paket in jaz sem ga prosila, da naj ga odloži v hodnik, ker je bil težak. Ponavadi sva ga odnesla na balkon in skrbno pregledala vsebino. Ko je mož tisti dan prišel iz službe, je paket odnesel v kuhinjo, da sva spravila sadje. Nimam pojma zakaj, ampak zvečer, pred spanjem, sem odkrila oddejo na postelji. Tega ponavadi nikoli ne počnem, tokrat pa sem. In se je splačalo: na rjuhi sem zagledala VELIKEGA črnega pajka.

Bila sem tako šokirana, da sem Dominiku bolj z gestami povedala, kdo je v moji postelji. Ne vem, kako je obračunal z vsiljivcem, zdi se mi, da je bilo naporno. Seveda sva se lotila iskalne akcije morebitnih pajkovih sorodnikov, vendar je bilo stanovanje "čisto".

Mogoče je bil pajek strupen, mogoče ne. Če bi me pičil, bi me zanesljivo bolelo, lahko bi bilo še kaj hujšega. Torej, če boste naročali sadje iz Šri Lanke, dobro preiščite paket. In zaprite vrata v spalnico! Na žalost ne dostavljajo v Ljubljano, bom pa tropske dobrote v naslednjih mesecih naročila preko mojih nemških sorodnikov. Ja, neke koristi moram imeti od njih.

Življenje: Z barvami nad slabo vreme

November je vremensko zanimiv mesec. Lahko že zapade sneg, lahko pa je 15 stopinj ali dežuje. Kot prehodni mesec med jesenjo in zimo (govorim seveda o kitajskem koledarju), je lahko prav neprijeten. Energija se jeseni najprej zapre, nato pa pozimi ponikne globoko v notranjost. To se v vsakdanjem življenju zelo različno kaže, najbolj pa zapiranje energije občutimo pri vremenu.

Če že posije sonce, je to za kratek čas in z oslabljeno jakostjo. Zato se moramo od novembra do januarja truditi, da turobni yin energiji dodamo yang. Nosimo lahko živahne barve, jemo barvno čim bolj pestre jedi, se družimo z optimisti in pesimiste obiščemo šele aprila, poslušamo veselo glasbo in beremo zabavne knjige.

Zato sem nam po deževni fronti izbrala najbolj kičaste fotografije iz lanske londonske razstave Chelsea Flower Show. Naj vam zasije sonce (če ne, pa pojdite v Prlekijo; moja mama se že pritožuje, da je pretoplo)!

Za ljubitelje hoste je CFS pravi naslov. Ne, angleških polžev med hostami nisem našla.


Ja, ja, travice (takrat se je moje navdušenje nad travami šele začelo, zato sem naredila samo 10 fotografij).



Lilije - najljubše rožice moje tašče. Nikar je ne obiščite z nageljni.




Ravno včeraj sem od bodoče neveste izvedela, da bi rada imela takšen šopek. Moj predlog je bil, da naj izbere manjši, ampak barvno atraktivnejši šopek z npr. več zelene in vijoličaste.






Nevesti bi vsekakor odsvetovala takšen šopek - ne vem, kako bi se katoliški duhovnik odzval na falusno simboliko.

Zadosti barv?



Tako, zdaj pa si predstavljajte, da ležite na peščeni plaži, sonce boža vašo kožo, vetrček rahlo pihlja, vaš dragi/draga vam je pravkar prinesel fantastičen koktajl in se ponudil, da vam zmasira noge (hrbet vam je namazal že prej) ...

Dovolj je bilo sanjarjenja, nazaj na delo!!!

torek, 16. november 2010

Življenje: Pravica do zasebnosti

Na petkovem seminarju so nam organizatorji razdelili tudi anketne liste in formular za e-novice. Izpolnjevanje anketnega lista je bilo zelo preprosto, mislim, da smo Roku Hrastniku vsi dali najvišje ocene. Formularja za e-novice pa nisem izpolnila, saj se naročam samo na tiste novice, ki me res zanimajo. Opazila pa sem, da so, poleg vseh "normalnih" podatkov, zahtevali tudi naslov, telefonsko in datum rojstva.

Ni me presenetilo to, da so organizatorji zahtevali veliko osebnih podatkov, ampak to, da so udeleženci formularje tudi v celoti izpolnili. Datum rojstva? Mi bodo poslali veliko darilo za rojstni dan? Ali pa jih samo zanima profil njihovih strank?

Danes zjutraj sem iz urada informacijske pooblaščenke dobila e-novice, kjer je bilo opisano nekaj kršenj s področja varstva osebnih podatkov. V enem primeru je šlo ravno za to, da podjetje (društvo, organizator, posameznik ...) ne sme zbirati več osebnih podatkov, kot jih nujno potrebuje za izpeljavo posla.

Za pošiljanje e-novic ne smemo zbirati naslovov in rojstnih podatkov. Če podjetje od vas to zahteva, tudi na prostovoljni bazi, potem jih nekam pošljite. Glede tega sem mogoče bolj senzibilizirana kot vi, vendar sem se že v Nemčiji naučila, da je potrebno drugim čim manj povedati o sebi. O profilih in sličicah na socialnih omrežjih (face book, twiter) pa kdaj drugič.

nedelja, 14. november 2010

Življenje: Nepospravljena klet - obremenjujoča preteklost

Nedelja se izteka, jutri je ponedeljek.

Nekaj sem iskala po internetu in ugotovila, da vse te besede vsebujejo besedo AVITA: postavita, odpravita, zavita, navita, pravita, pripravita, pojavita, sestaviti, pravita , pozdravita, gravitacije, stavita, pripravita, odpravita, slavita, ustavita. Verjetno jih je še več.

Včerajšnji obisk Ikee je bil izredno uspešen. Omara in miza sta že zmontirani, stara omara je razstavljena in bo počakala na kosovni odvoz. Nakup nove omare je vedno priložnost za pospravljanje in sortiranje. To me še čaka, ko se bo pohištvo dobro prezračilo.

V našem bloku so bila na prodaj tri stanovanja in vsa so se dokaj hitro prodala. In sicer takrat, ko so dobila ustrezno nizko ceno. Zadnjič sem skozi priprta vrata pokukala v klet naših novih sosedov in se zgrozila - bila je nabito polna starih in neuporabnih stvari. Vse bi lahko odnesli direktno v kontejner, pa ne bi bilo škode. Mimogrede: stanovanja v našem bloku se dobro prodajajo prav zaradi velike kleti (10 -12 kvadratnih metrov) in balkona.

Kot vemo, klet v feng shuiju predstavlja preteklost. Več krame imamo tam, bolj nas preteklost obremenjuje. Včasih se je težko ločiti od predmetov, vendar moramo to redno delati. Ko sortiramo, si zamišljajmo, da bi bila naslednji dan poplava in nam vse odnesla. Bi lahko živeli naprej? Ali ne bi že čez nekaj časa pozabili na predmete iz kleti? Ja, bi! Ostanejo nam spomini in živi ljudje. Ti so pomembni.

Ker imam ta teden trikrat trening, se grem namakat v bazično kopel. S sabo bom vzela dobro knjigo in veliko kozarec vode.

Zopet sem odkrila kopiranje naših člankov brez navedbe vira. Kontaktirala sem administratorja in sva se lepo pogovorila. Odločil se je za umik ukradenih člankov. Sumim, da je večina člankov na njegovi strani objavljena na takšen način, vendar nisem imela časa preverjati. Zato bi druga možnost, ki sem mu jo predlagala (navedba avtorja in virov) preveč bodla v oči.

Bodimo pošteni - vsi kdaj pa kdaj kaj prepišemo. Ampak, tega nikoli ne počnem tako, da bi dobesedno kopirala odstavke drugih avtorjev. Ne, druge vire vzamem kot inspiracijo ali dodatni vir informacij, potem pa jih napišem po svoje. S svojimi besedami in na podlagi svojih izkušenj. V njih dam svoj trud in energijo.

Nekateri pa si še vedno domišljajo, da je kraja člankov dovoljena in da jih ne bo nihče odkril. Aha, in to v majhni Sloveniji. Vsaj ena prednost, ki jo imamo.