sreda, 17. november 2010

Prehrana: Tropsko sadje

Tropsko sadje jem, ker ima veliko encimov. Zelo rada imam ananas, vendar je težko dobiti dober in svež eko ananas. Včasih si kupim navadnega, vendar na debelo odrežem lupino, saj je tam največ strupov.


Še bolj obožujem papajo. Na dopustu v Karibih sem jih toliko pojedla, da sem dobila menstruacijo. Ja, papaja vpliva na hormonski sistem, kar med goltanjem karibskih papaj še nisem vedela. Nič ni boljšega, kot zrela papaja! V naših trgovinah prodajajo papaje, ki so takšne samo po videzu, po okusu pa čista katastrofa. Škoda denarja.

Ko sem živela še v Stuttgartu, sva si z možem nekajkrat naročila paket s tropskim sadjem iz Šri Lanke. Samo banan je bilo 10 vrst, nekaterih sadežev iz njihove ponudbe pa sploh nisem poznala. Čim več sadja so poskušali dobiti iz divjine, nekaj pa ga je bilo s plantaž. Dobavljali so samo sadje, ki je bilo zrelo in imelo optimalno kakovost. Kajti, naročiti je bilo potrebno do nedelje zvečer, v torek so naročila poslali v Frankfurt (seveda z letalom) in najkasneje v četrtek do 12. ure je bil paket pri naročniku. V nekaj dneh od drevesa do ust. Božansko!

Sadje so naročali predvsem presnojedci in veganci, pa niti ni bilo tako drago. Nekatere vrste sadja so bile celo cenejše kot v trgovini.

V drugem paketu sva dobila tudi malo "mesa". Poštar je prinesel paket in jaz sem ga prosila, da naj ga odloži v hodnik, ker je bil težak. Ponavadi sva ga odnesla na balkon in skrbno pregledala vsebino. Ko je mož tisti dan prišel iz službe, je paket odnesel v kuhinjo, da sva spravila sadje. Nimam pojma zakaj, ampak zvečer, pred spanjem, sem odkrila oddejo na postelji. Tega ponavadi nikoli ne počnem, tokrat pa sem. In se je splačalo: na rjuhi sem zagledala VELIKEGA črnega pajka.

Bila sem tako šokirana, da sem Dominiku bolj z gestami povedala, kdo je v moji postelji. Ne vem, kako je obračunal z vsiljivcem, zdi se mi, da je bilo naporno. Seveda sva se lotila iskalne akcije morebitnih pajkovih sorodnikov, vendar je bilo stanovanje "čisto".

Mogoče je bil pajek strupen, mogoče ne. Če bi me pičil, bi me zanesljivo bolelo, lahko bi bilo še kaj hujšega. Torej, če boste naročali sadje iz Šri Lanke, dobro preiščite paket. In zaprite vrata v spalnico! Na žalost ne dostavljajo v Ljubljano, bom pa tropske dobrote v naslednjih mesecih naročila preko mojih nemških sorodnikov. Ja, neke koristi moram imeti od njih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar