petek, 6. november 2009

Rožice: Za lep konec tedna

Za lep konec tedna in da preženemo slabo vreme (kdaj bo zopet sijalo sonce???), vam pošiljam nekaj rožic:






















O, kakšna lepa pikčasta rožica! (Posneto na začetnem fotografskem tečaju)

četrtek, 5. november 2009

Kuhanje: Zdrav veganski obrok

Kot sem že povedala, idej za blog ne manjka. Danes sem vam najprej želela "poslati" rožice, potem pisati o klistiranju (brez skrbi, obe temi še prideta), končala pa sem pri juhi iz hokaido buče.

Bučo najprej operemo, jo prerežemo in očistimo semen. Hokaido buče za juho ni potrebno lupiti, zato jo je smiselno prej oprati. Receptov za takšno juho je veliko. Mi imamo najraje preprosto različico, brez smetane, pomarančnega soka, goveje jušne osnove, balzamičnega kisa ...

V "moji" različici juhe nastopajo začimbe kot so česen, lovorjev list in kumina. Seveda ne manjkajo sveže nastrgani muškatni orešček, sol, poper in peteršilj.


Vedno dodam malo vode in zelo fino nastrgan surovi krompir, ki juho še bolj zgosti in jo naredi kremasto. Kuhamo, dokler buča ni mehka in jo spasiramo s paličnim mešalnikom. Seveda prej iz juhe ne pozabimo pobrati lovorjevih listov, drugače bo grenka.



Takšen je rezultat na krožniku. Temne lise so nastale zaradi bučnega olja, ki smo ga uporabili za dekoracijo krožnika. Manjkajo samo še prepražena bučna semena in juha bi bila popolna. Dominik in Ksenija sta pojedla tri krožnike, vendar se nista pustila fotografirati za blog!


Za konec smo pojedli solato iz rdečega zelja, ki sem ga, zaradi topega noža, zelo na debelo narezala. Dodali smo kuhan krompir, da se je zelje zmehčalo, in veliko bučneg olja, peteršilj, popečen česen (potem manj smrdimo), kumino in sol. Mljask!

sreda, 4. november 2009

Zdravje: O prašičji gripi

Zdravniki in ostalo medicinsko osebje se nočejo cepiti proti prašičji gripi. Ha,ha,ha. Kako bodo politiki in zdravniki prepričali ostale državljane, da je cepljenje nujno potrebno? V naslednjih mesecih bo res zanimivo.

Kako bomo ukrepali v ordinaciji, če bo res prišlo do epidemije, načrtujemo tudi mi. Cepili pa se ne bomo.

V tem trenutku pa je najpametnejše, da okrepimo imunski sistem. Poleg zdrave prehrane (veliko zelenjave, malo mesa in sadja, veliko vode, malo kakovostnih olj), si imunski sistem lahko okrepimo z gibanjem na svežem zraku in kakovostnim spanjem.

Ker je največ celic imunskega sistema v črevesju, bi morali vsi z bolnim črevesjem jemati še probiotike. Preberite si v članku "Bolezni so doma v črevesju", ali je vaše črevo zdravo po kriterij alternativne medicine. O sveže stisnjenih sokovih pa kdaj drugič.

Kadar to ni dovolj in zbolimo, pa vam priporočam zeolit (vulkanski prah), kolidno srebro in Spenglersan koloid G (homeopatik).

Vem, da se je za preventivo vedno težko motivirati. Ampak, se splača. Tudi, če boste zboleli, bo prebolevanje gripe hitrejše in z manj zapleti.

Še zadnji nasvet: če boste dobili vročino, je ne zbijajte prehitro. Visoke temperature so namreč tiste, ki so najuspešnejše v boju proti virusom. Drugega ne pomaga nič. Koloid G in zeolit krepita imunski sistem, kolidno srebro zavira razvoj bakterij IN virusov.

Jaz visoko telesno temperaturo zelo slabo prenašam in sem že pri 38 stopinjah čisto dotolčena. Zato pred spanjem vedno vzamem tableto, saj mi dober spanec zelo koristi pri okrevanju. To so moje izkušnje, vi pa čim dalj časa vztrajajte z vročino, če le lahko.

ponedeljek, 2. november 2009

Zdravje: Preveč OH na veganskem jedilniku

V včerajšnjem Nedelu sem z veseljem zagledala znani obraz - Marjana Koreza, ki je kuhal že tudi za naju z Dominikom. Je direktor (in lastnik ) Živa centra ter eden izmed pionirjev pri trženju zdrave hrane in naravne kozmetike.

Malo manj pa sem bila zadovoljna z njegovim izborom jedi. Marjan se prehranjuje vegansko in brez razhudnikov (krompir, paradižnik, paprika, jajčevci). Uporablja samo ekološko pridelana živila (ki jih v intervjuju nekdo napačno opisuje kot organska - prevod iz angleške besede organic), predlagal pa je kamutove testenine, sejtan, kostanjeve palačinke, testenine, pečene buče, solato, zrezke iz buče hokaido, koruzne testenine, sladek krompir s seitanom, tiramisu, kamutov kruh, miso juha, slivovi cmoki, veganska pica, krofi.


Solata, radič in motovilec naj bodo na mizi tudi v mrzlih dneh - "segrejemo" ga s krompirjem ali fižolom

Kaj me je zmotilo?

Vsi tisti, ki ste se že na pamet naučili, kako izgleda zdrava prehranska piramida (mimogrede - to je do sedaj največkrat prebran prispevek), boste takoj opazili, da je v tedenskem jedilniku Marjana Koreza veliko preveč ogljikovih hidratov in premalo (predvsem) žive, nekuhane zelenjave.

Zelje je idealno živilo v jesensko-zimskih dneh

Saj je potrebno prilagajati jedilnike na mrzle dni, ampak surovo (radič, zelje) ali na hitro podušeno zelenjavo potrebujemo tudi v zimskih dneh. Ali je bil kakšen drug motiv za izbiro jedilnika? Pogrešam še jabolko ali dve, tudi domači kiviji se dobijo.

Predlagani menu je zame primer, kako se ne je. In dokaz, kako težko se je zdravo prehranjevati, tudi vegancem, ki imajo surovine na dosegu roke.