ponedeljek, 2. november 2009

Zdravje: Preveč OH na veganskem jedilniku

V včerajšnjem Nedelu sem z veseljem zagledala znani obraz - Marjana Koreza, ki je kuhal že tudi za naju z Dominikom. Je direktor (in lastnik ) Živa centra ter eden izmed pionirjev pri trženju zdrave hrane in naravne kozmetike.

Malo manj pa sem bila zadovoljna z njegovim izborom jedi. Marjan se prehranjuje vegansko in brez razhudnikov (krompir, paradižnik, paprika, jajčevci). Uporablja samo ekološko pridelana živila (ki jih v intervjuju nekdo napačno opisuje kot organska - prevod iz angleške besede organic), predlagal pa je kamutove testenine, sejtan, kostanjeve palačinke, testenine, pečene buče, solato, zrezke iz buče hokaido, koruzne testenine, sladek krompir s seitanom, tiramisu, kamutov kruh, miso juha, slivovi cmoki, veganska pica, krofi.


Solata, radič in motovilec naj bodo na mizi tudi v mrzlih dneh - "segrejemo" ga s krompirjem ali fižolom

Kaj me je zmotilo?

Vsi tisti, ki ste se že na pamet naučili, kako izgleda zdrava prehranska piramida (mimogrede - to je do sedaj največkrat prebran prispevek), boste takoj opazili, da je v tedenskem jedilniku Marjana Koreza veliko preveč ogljikovih hidratov in premalo (predvsem) žive, nekuhane zelenjave.

Zelje je idealno živilo v jesensko-zimskih dneh

Saj je potrebno prilagajati jedilnike na mrzle dni, ampak surovo (radič, zelje) ali na hitro podušeno zelenjavo potrebujemo tudi v zimskih dneh. Ali je bil kakšen drug motiv za izbiro jedilnika? Pogrešam še jabolko ali dve, tudi domači kiviji se dobijo.

Predlagani menu je zame primer, kako se ne je. In dokaz, kako težko se je zdravo prehranjevati, tudi vegancem, ki imajo surovine na dosegu roke.

4 komentarji:

  1. Draga Helena.
    Sem šla prav poiskat včerajšnji časopis, da sem prebrala prispevek. Zanimivo, tudi jaz bi pričakovala več zelenjave.
    Sedaj te pa prosim za nasvet. S hčero sva se danes pogovarjali o prehranski piramidi in me je vprašala, kako neki naj se je drži na svoji glasbeni šoli, v kateri preživi po 12 ur.
    Naj gloda korenček? Sadje je namreč takooo priročno za v šolo.
    Pozdrav iz Podvina :)

    OdgovoriIzbriši
  2. pozdravljeni

    zanima me kaj mislite o novi gripi ?

    ema

    OdgovoriIzbriši
  3. Ema:
    Nič še nisem napisala o gripi? Saj vas že več tednov motiviram, da si okrepite imunski sistem. No, bom še v naslednjih dneh kaj napisala.

    Ruth & Pia:
    Ne vem, ali vama bo všeč, kar bom napisala, vendar bom, z najboljšimi nameni. Najprej o urah: v teh 12 urah si mora Pia vzeti čas za dobro kosilo. Niti enega samcatega izgovora ni na tem svetu, da se to ne bi zgodilo. Vse ostalo je samouničevanje in popolna neumnost. Njen razvoj še ni končan, zato se ji bo takšen način življenja enkrat maščeval.

    Za zajtrk pa je jasno, kaj naj je: beljakovine in maščobe. Takšen zajtrk nasiti in je kaloričen. Še posebej sedaj, v zimskem času, je takšen zajtrk zelo zdrav. Od maščob je jasno: laneno olje. Kot beljakovine pa bodo dobra jajca, skuta ali jogurt, ribe. Občasno siri in kakovostni mesnati izdelki (ne svinjine).

    Razni misliji in sadje torej odpadejo, ker smo prehitro lačni. Sicer pa lahko naredi poskus in bo prijetno presenečena.

    Za malico je lahko sadje, vendar v zmernih količinah. Zelo praktične so solate, ki jim dodamo pečeno zelenjavo, fižol, ali žitarice kot je ajda in proso. Še na eno dobro varianto bi skoraj pozabila: zjutraj nas stisne zelenjavni sok (z malo sadja), mu doda laneno olje in ga poje (po žlicah)za malico.

    Se bo potrebno malo bolje organizirati. Življenje vstran od staršev ima svoje prednosti, pa tudi slabosti.

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdravljeni! Kot svetovalka zdrave prehrane ste svetovali meso, mlečne izdelke in jajca za zajtrk? Žal se z Vami ne morem strinjati, saj menim, da so živalski izdelki najslabša izbira prehrane. Bralci, prosim premislite kaj daste na krožnik in potem vase. Mrtva hrana ne more prinesti dobrih, zdravih snovi v telo.

    OdgovoriIzbriši