sobota, 31. marec 2018

Barvni predlogi za saditev rožic v 2018


Počasi nas bodo roželjubce začeli srbeti prsti. Čeprav bomo letos, glede na energije, bolj odprti za kmetovanje kot sajenje rožic. Verjetno se bodo med kompozicijami rožic pojavile tudi uporabne rastline (paradižnik, jagode) in zelišča. Tudi prav.

Če bomo barve rož izbirali po smernicah feng shuija, bo nabor barv zelo "čuden", vsaj za naše kraje.

Ker imamo v zemeljskem letu psa izreden presežek elementa zemlja, se bomo morali IZOGIBATI:

- rumene, oranžne, marelične, rjave (element zemlja)
- rdeče, vijolične, roza, svetlo modre (element ogenj)

Kaj nam potem sploh ostane?

Bela, srebrna, siva, temno modra, črna in vsi odtenki zelene.

Od oblik pa: okrogla, pokončna, valovita (nepravilna).

V svojem arhivu slik (od leta 2006 naprej) nisem našla niti ene fotografije, ki bi vam jo lahko pokazala kot vzorčni primer za letošnjo zasaditev. Zato, ker takšne kombinacije barv še nismo imeli. Ponovila se bo čez 60 let ...

Zato objavljam fotografije z zasaditvami, ki jih letos NE SMETE IMETI:










Priporočene barve so bolj primerne za moderne zgradbe, z barvno izrazitejšo fasado. Tisti, ki imamo travo, pa bomo morali paziti, da ne bo preveč zelene. Sama bom z dvema ali tremi rastlinami barvno "grešila", da bom dobila vsaj nekaj poudarkov in ne bo samo zeleno - belo. Tudi trajnic (npr. heuhere in javori) ne morem zavreči za eno sezono ...

Letos moramo res paziti, da bo zasaditev sočna, dinamična, sveža, lahkotna - da bo nasprotje težki in statični energiji zemlje, ki vlada v 2018.

1 komentar:

  1. Rumena,oranžna....to je bil ponavadi moj izbor, zato so mi vaše kombinacije vedno pisane na kožo.Meni se zdijo najlepše.Vendar kot da bi slutila sem si letos pripravila senecio Angel wings (lanskoletna noviteta) , ki naj bi bil trajnica.Zraven bo kar sivka, da bo zasaditev lepa tudi v jeseni in pozimi.(upam).Lep pozdrav in veliko užitkov ob izbiranju letošnjih rožic.
    Beba

    OdgovoriIzbriši