ponedeljek, 24. april 2017

Feng shui in sezonske rastline: katere barve so letos primerne?

Skozi okno pisarne gledam v murgelski vrt. Vidim trajnice, sedem sveže presajenih host v lončkih, nekaj hojher, eno zimsko kombinacijo in posodo z mačicami. Drugega nič. Ko sem malo pobrskala po spominu, sem ugotovila, da smo določena leta sadili sezonske rožice že okrog 20. aprila. Glede na vremensko napoved v naslednjih dneh bo treba letos počakati.

Sama sem se že pred 4 leti odločila, da bom sezonske rožice kupila in sadila po prvomajskih praznikih. Dovolj mi je bilo pokrivanja/odkrivanja sadik v majhnih lončkih, pa zalivanja, prestavljanja, iskanja (ko je bilo treba saditi). Sedaj grem okrog petega maja v vrtnarijo - in kupim, kar imajo.

Seveda pri izbiri rastlin upoštevam tudi feng shui. Letos vlada ognjen petelin; ker petelin spada v element kovina, nastane med ognjem in kovino konflikt. Natančneje: ogenj nadzira (tlači) kovino.

Petelinu je potrebno pomagati, da ne bo tečen in bo dober vladar, zato med njiju "vtaknemo" mirovnika - element zemlja, poleg tega pa s kovino ojačamo tudi petelina. Vsi akterji v tem letu so yin polarnosti, zato naj bodo cvetovi in listi manjši, delujejo naj mehko, kosmato, nežno. K elementu zemlja spadajo nizke oblike (torej je širina večja kot višina), zato naj bodo takšne tudi zasaditve. Sama bom sigurno v loncu ali dveh kršila to pravilo in posadila trave. Zaradi bele in srebrne barve bodo zasaditve delovale zelo sveže in "prečiščeno".

Letošnje barve, primerne za zasaditev po smernicah feng shuija, torej so:

- Element zemlja (40 %): rumena, oranžna, rjava, marelična
- Element kovina (60%): bela, srebrna

V arhivu sem poiskala nekaj rožic, ki pridejo v poštev. Seveda je izbira v vrtnarijah še večja in možnosti neskončne.5 komentarjev:

 1. Ali pri tem gledate samo barvo in nič obliko.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Najbolj pomembna je barva - že tako je problem uskladiti barve z rastnimi pogoji, fasado, škodljivci, okusom. Če bi gledali še na oblike, bi se izbira zožila na 5 rastlin ... :). Kot sem zgoraj napisala, lahko gledamo na obliko celotne zasaditve (da je letos bolj nizka kot visoka).

   Izbriši
 2. Ooo, vidim Ruthine rož'ce :)

  No, potem pa letos ne bom imela problemov.
  To so moje barve, z izjemo rjave :)

  Tudi sama še nisem nič sezonskih sadila.

  OdgovoriIzbriši
 3. Letos bodo pri meni rumene rožice:

  OdgovoriIzbriši
 4. Tako je, nekaj fotografij je z vrtnarije Reš. V teh dneh jo zelo pogrešam. Pravi balzam se je bil samo sprehoditi med zasaditvami, malo poklepetati, kupiti sadiko ali dve (ali dvesto ...).

  OdgovoriIzbriši