torek, 10. oktober 2017

Svarilo pred gobami

Ne svarim vas pred gozdnimi gobami, čeprav so lahko tudi te zelo problematične, če naberemo napačne. Želim vas posvariti pred t. i. medicinskimi gobami, ki so v zadnjem času zelo popularne. V skoraj vsaki reviji jih predstavljajo in pojejo hvalnico njihovi zdravilnosti. Najbolj znana je reishi goba.

Zakaj mislim, da so lahko problematične? Ker so nekateri na gobe alergični, pa niti ne vedo. No, alergični so na plesni, ki so prisotne v vsaki gobi. Sem spadajo gozdne in medicinske gobe, pa tudi "gobe", ki zrasejo na plesnivih stenah.



Moje osebne izkušnje z medicinskimi gobami so zelo neprijetne. Dominik, moj bivši mož, jih je želel uvesti v zdravilsko ordinacijo. Kot velikokrat sem bila poskusni zajček. Samo po eni dozi medicinskih gob sem z eksperimentom končala, tako močne so bile reakcije.

Zato opozarjam vse alergike in vse, ki bi lahko imeli alergijo na gobe, pa tega sploh ne vedo, da pazijo pri uporabi medicinskih gob. Te gobe so problematične tudi za tiste, ki so alergični na plesni ali imajo doma plesnive stene.

Medicinske gobe niso čudežno sredstvo, zato previdno pri nakupu in uživanju.

1 komentar: