četrtek, 26. oktober 2017

Bolj papeški od papeža

Velikokrat se pritožujemo, da smo v Sloveniji bolj papeški od papeža. Mislim, da imamo vsakokrat prav. Res smo. Že bolj brihtne glave so se ukvarjale s tem, zakaj so naši predpisi strožji (kot jih zahteva EU), zakaj smo tako neživljenjski pri postavljanju pravil, zakaj se obnašamo še bolj zategnjeno kot zahteva vatikansko-avstroogrski bonton, ki ga imamo (baje) v naših genih.

Mislim, da je glavni vzrok naš kompleks majhnosti, ponižnosti, pridnosti. Ne želimo izstopati (na državnem in "plemenskem" nivoju), želimo biti pohvaljeni (od nadrejenih, vladarjev, cerkve). Iz tega kompleksa izhajajo vse ostale negativne lastnosti, ki jih imamo: smo neiskreni, škodoželjni, radi goljufamo.

Pogosto se sprašujem, ali smo kot narod v zadnjih letih napredovali, ali nazadovali. Po miselni telovadbi pridemo do zaključka, da bomo kot narod kmalu (čez nekaj deset let) nepomembni. Prišlo bo do takšnih političnih, gospodarskih, ekoloških, socioloških, da se bomo povezovali po drugih kriterijih, ne po narodnosti. Je to bolje, ali slabše? Ne vem.

Do takrat pa moramo prenašati razne nesmiselne zakone in pravila. Eno od takšnih pravil je, da moraš v trgovini vzeti račun in ga odnesti s sabo. Drugače ...

V Nemčiji me na blagajni velikokrat vprašajo, ali naj natisnejo račun, ko plačam z gotovino. Velikokrat rečem ne, če gre za malenkosti (ki jih ne bom vrnila ali reklamirala). Alnatura, nemško podjetje z ekološko hrano svoje kupce tudi spodbuja k varčevanju s papirjem. Objavili so podatke:

- 70 % kupcev je v njihovih poslovalnicah plačalo z gotovino,
- 9 od 10 kupcev ni zahtevalo računa v papirni obliki,
- v letu 2016 so tako prihranili 267.000 m², kar je količina papirja, ki bi pokrila 37 nogometnih igrišč.

Nemški dacarji očitno vedo, kakšna je razlika med izpisom in izdajanjem računa. Velika. Za vsaj 37 nogometnih igrišč.


Ni komentarjev:

Objavite komentar