petek, 25. avgust 2017

Test izdelkov brez glutena

Nemška revija Öko Test je največja (najboljša) revija, ki v Nemčiji izvaja potrošniške teste. Že nekaj let sem nanjo naročena, saj se s pomočjo njihovih testov (in člankov) lahko izobražujem in informiram. V aktualni številki so testirali 20 brezglutenskih izdelkov.

Podrobnejših rezultatov ne morem navajati, ker so avtorsko zaščiteni. Lahko pa povzamem, kaj so na splošno ugotovili:

1. Samo 11 izdelkov je dobilo oceno zelo dobro (ocena 5) ali dobro (ocena 4), malo manj kot 50% pa zadovoljivo (ocena 3) ali zadostno (ocena 2).

2. V vseh izdelkih res ni bilo glutena (ali pa samo v sledovih, ki so zakonsko določeni). Zelo pomirjajoče ...


Zaradi z arzenom okuženega riža je dobro, da v vsakodnevni brezglutenski prehrani uporabljamo tudi druge vrste žit, oreškov in sadežev, ki ne vsebujejo glutena. Na primer, moko iz čičerike, prosa, mandljev, kostanja, leče ... 

3. V vseh izdelkih, ki so vsebovali riž (moko), so našli anorganski arzen, ki povzroča raka. V nekaterih izdelkih je bil arzen prisoten samo v sledeh, v petih pa v povišanih dozah. To je slaba novica za vse, ki se prehranjujejo brez glutena, saj je riž zelo pogosta sestavina v brezglutenskih izdelkih. O strupih v rižu sem že pisala na blogu: Neoluščen riž je bolj strupen!

4. V enem izdelku z ovsenimi kosmiči so našli izredno visoke količine arzena, čeprav podjetje svoje surovine kupuje od severno-nemških kmetov. Je tam zemlja onesnažena s težkimi kovinami?

5. V dveh eko kruhkih so našli preveč kadmija - tudi tukaj je lahko vzrok riževa moka, ki so jo uporabili. Kadmij se nalaga v telesu in lahko povzroči poškodbe ledvic in kosti.

6. V špagetih, ki so bili narejeni iz koruze, so našli strup proti plesnim. Koruza se v brezglutenskih izdelkih, poleg riža, najpogosteje uporablja. Pod ugodnimi pogoji na koruznih zrnih nastanejo plesni, t. i. fumonizin.

7. V štirih izdelkih iz konvencionalne proizvodnje so našli glifosat. O tem strupu, ki zelo verjetno povzroča raka, smo v zadnjem času veliko slišali tudi pri nas.

8. Mineralna olja so našli v kruhu - o njih sem napisala članek Mineralna olja na naših krožnikih.

9. Izdelki brez glutena so pogosto presladki, še posebej energijske ploščice in slaščice. Hitro preseženo priporočeni dnevni vnos sladkorja.

2 komentarja:

  1. Zaskrbljujoče
    In komu in kaj je še sploh zaupanja vredno?
    A potem bio in eko oznakam: list z zvezdicami ipd.oznake - ne moremo več zaupati?
    In kaj potem kupujemo mi npr.v trgovinah z zdravo prehrano?

    OdgovoriIzbriši
  2. Marjana, treba se je zavedati, da je tudi eko trgovina - trgovina. Tudi niso vsi ekološki certifikati med sabo enakovredni. Ko spremljam teste v Öko Test-u, so ekološki izdelki dosti, dosti boljši od neekoloških, vendar se vedno najdejo izjeme. Velik problem so trenutno mineralna, ki v hrano pridejo iz recikliranega papirja za embalažo. O tem sem že pisala: Mineralna olja na naših krožnikih.

    OdgovoriIzbriši