Podrobnejših rezultatov ne morem navajati, ker so avtorsko zaščiteni. Lahko pa povzamem, kaj so na splošno ugotovili:
1. Samo 11 izdelkov je dobilo oceno zelo dobro (ocena 5) ali dobro (ocena 4), malo manj kot 50% pa zadovoljivo (ocena 3) ali zadostno (ocena 2).
2. V vseh izdelkih res ni bilo glutena (ali pa samo v sledovih, ki so zakonsko določeni). Zelo pomirjajoče ...
Zaradi z arzenom okuženega riža je dobro, da v vsakodnevni brezglutenski prehrani uporabljamo tudi druge vrste žit, oreškov in sadežev, ki ne vsebujejo glutena. Na primer, moko iz čičerike, prosa, mandljev, kostanja, leče ...
3. V vseh izdelkih, ki so vsebovali riž (moko), so našli anorganski arzen, ki povzroča raka. V nekaterih izdelkih je bil arzen prisoten samo v sledeh, v petih pa v povišanih dozah. To je slaba novica za vse, ki se prehranjujejo brez glutena, saj je riž zelo pogosta sestavina v brezglutenskih izdelkih. O strupih v rižu sem že pisala na blogu: Neoluščen riž je bolj strupen!
4. V enem izdelku z ovsenimi kosmiči so našli izredno visoke količine arzena, čeprav podjetje svoje surovine kupuje od severno-nemških kmetov. Je tam zemlja onesnažena s težkimi kovinami?
5. V dveh eko kruhkih so našli preveč kadmija - tudi tukaj je lahko vzrok riževa moka, ki so jo uporabili. Kadmij se nalaga v telesu in lahko povzroči poškodbe ledvic in kosti.
6. V špagetih, ki so bili narejeni iz koruze, so našli strup proti plesnim. Koruza se v brezglutenskih izdelkih, poleg riža, najpogosteje uporablja. Pod ugodnimi pogoji na koruznih zrnih nastanejo plesni, t. i. fumonizin.
7. V štirih izdelkih iz konvencionalne proizvodnje so našli glifosat. O tem strupu, ki zelo verjetno povzroča raka, smo v zadnjem času veliko slišali tudi pri nas.
8. Mineralna olja so našli v kruhu - o njih sem napisala članek Mineralna olja na naših krožnikih.
9. Izdelki brez glutena so pogosto presladki, še posebej energijske ploščice in slaščice. Hitro preseženo priporočeni dnevni vnos sladkorja.
Zaskrbljujoče
OdgovoriIzbrišiIn komu in kaj je še sploh zaupanja vredno?
A potem bio in eko oznakam: list z zvezdicami ipd.oznake - ne moremo več zaupati?
In kaj potem kupujemo mi npr.v trgovinah z zdravo prehrano?
Marjana, treba se je zavedati, da je tudi eko trgovina - trgovina. Tudi niso vsi ekološki certifikati med sabo enakovredni. Ko spremljam teste v Öko Test-u, so ekološki izdelki dosti, dosti boljši od neekoloških, vendar se vedno najdejo izjeme. Velik problem so trenutno mineralna, ki v hrano pridejo iz recikliranega papirja za embalažo. O tem sem že pisala: Mineralna olja na naših krožnikih.
OdgovoriIzbriši