ponedeljek, 30. januar 2017

Kako bi morali začeti dan

Danes je ponedeljek - kako ste se vstali? Ste iz postelja skočili polni elana? Ali odlašali z zapuščanjem tople postelje, preden se odpravite v kruti svet?

Način, kako vstanemo in kaj naredimo po vstajanju, ima velik vpliv na naše zdravje. Kljub temu, da se danes niste zbudili (popolnoma, zelo) skurjeni, razmislite o tem, kako začnete dan.

Kaj bi naj počeli, ali ne počeli, ko vstanemo:

1. Ko zazvoni alarm, pritisnemo gumb za dremež ("snooze")

Velika napaka, saj telo misli, da se bo 90-minutni ciklus spanja ponovno začel. Ker ga, seveda, ne boste dokončali, se boste po nekajkratnem "snuzanju" zbudili popolnoma mačkasti: z meglo v glavi, utrujeni, zmedeni.

Ena najboljših navad, ki si jih lahko privzgojimo je torej: vstani takoj, ko ura zazvoni (meni to z lahkoto uspeva, na kar sem zelo ponosna).

2. Se v postelji ne pretegnemo ali telovadimo

Že v postelji lahko naredimo nekaj osnovnih vaj za raztezanje - zgledujmo se po mačkah. Tudi ob postelji lahko pretegnemo in pospešimo pretok limfe (ki iz telesa transportira strupe, ki so se nabrali čez noč).

3. Pograbimo mobilni telefon/tablico

Priznajmo: nikoli ne ostane pri "samo na hitro bom pogledal, kaj je novega", ampak bomo v ekran gledali pol ure ali še več. Dragocene jutranje trenutke zapravljamo za branje novic, ki so ponavadi zelo negativne. Tako sprogramirani ne moremo dobro začeti dneva.

4. Ne prižgemo luči ali ne dvignemo senčil

Zakaj je tako pomembno, da naše telo takoj dobi zadostno količino svetlobe (zelo pomembno pozimi!), sem napisala v članku Še malo o izgorelosti in nadledvični žlezi:

"Ponoči, ko je temno, naše telo proizvaja melatonin, proizvodnja kortizola pa se zmanjša. Zjutraj, pod vplivom svetlobe, se začne proizvajati veliko kortizola, kar pospeši krvni obtok in zbudimo se sveži. Pri izčrpani nadledvični žlezi je ta naravni ritem močno moten. Težko zaspimo (zaradi previsokega adrenalina) in zjutraj težko vstanemo (zaradi prenizkega kortizola). Seveda je motena tudi tvorba melatonina, kar nas dela depresivne.

Zato je zelo pomembno, da (vsi) hodimo pravočasno spat (pred 23. uro) in da je v spalnici zelo temno (nobenih virov umetne svetlobe, uličnih svetilk, računalniških ekranov)."


5. Takoj popijemo kavo

Nekateri so do prvega požirka močne kave popolnoma neuporabni. Velika napaka je, če si takoj zjutraj skuhamo kavo, ker je takrat nivo kortizola že najvišje in kave ne potrebujemo. Še več: s pitjem kave se naravni proces dvigovanja kortizola ovira. Kavo si skuhajmo po 9.30.

Naj tukaj opozorim vse, ki imajo izčrpano nadledvično žlezo (se zjutraj zbujajo utrujeni), da ne smete nikoli piti kave na prazen želodec, ampak samo po kaloričnem obroku (mastnem, z veliko OH).

6. Ne pospravimo postelje

Številne raziskave so pokazale, da so otroci, ki so morali pospravljati posteljo, uspešnejši od vrstnikov, ki jim to ni bilo potrebno. Tudi v odrasli dobi moramo ohraniti to navado. Zame je postiljanje rutina že celo življenje. Moti me zmečkana posteljnina - kot bi jo prežvečila krava Liska. Popravljena postelja je prvo rutinsko opravilo v nov dan in dokaz, da obvladujemo svoje življenje.

7. Razpravljamo sami s sabo

Mislim na različne diskusije, ki jih imamo sami s sabo: tega ne zmorem, zakaj bi se tega sploh lotil, saj nima smisla, drugi so boljši, vse bo šlo narobe ... V takšnih trenutkih je najbolje, da se zamotimo z, recimo, čiščenjem straniščne školjke, ali da v motivacijski knjigi preberemo lepo misel, ali poslušamo intervju osebe, ki nas navdihuje. 

8 komentarjev:

  1. Tole o kavi pa nisem vedel. Delam ravno to. Najprej ogromna kava, potem začetek dneva. Morda pa res ni najbolje? Se opravičujem, ker ne vem. Kaj je to kortizol?

    Lp Jure

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jure, to je velika napaka! Poskusite, ali kavo potrebujete iz navade (potem ne bo težav, da bi jo spili po obilnem zajtrku), ali da pridete k sebi (potem veste, da imate prenizek jutranji koritzol). Kortizol je eden od pomembnejših hormonov v telesu. Na spletu je o tem veliko napisanega.
      LP

      Izbriši
  2. Hvala za odgovor. Resnici na ljubo že nekaj dni ne pijem kave, ampak zato sem se odločil, ker se mi je porušil spanec. V bistvu povsem dobro funkcioniram tudi brez nje. Morda je le bolj navada, bom videl. Hvala za informacije... lp Jure

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bravo, dobra odločitev. Pitje kave je v pogosto samo nek ritual, ki pa lahko zelo moti naše telo.

      Izbriši
  3. Ne boste verjeli, odkar sem na svojem, ne postiljam več postelje :). Zdi se mi namreč zelo nehigiensko postiljati še neprezračeno posteljo, pomislite samo koliko vlage smo pustili v njej....

    Ko vstanem, vedno najprej spijem kozarec vode, kako paše, potem pa sledi jutranja rutina....

    OdgovoriIzbriši
  4. Prvo opravilo ,ki ga opravim je pospravljanje postelje,nato tudi sama popijem kozarec vode z limono.....

    OdgovoriIzbriši
  5. jaz pa vedno snooze uporabljam :) bom poskusil brez, samo bo težko ker sem navajen še kakih 20min poležavat v postelji, se mi zdi da je kar res kar ste napisali ...se še bolj 'mačkast' zbudiš
    drugače pa prvo umijem zobe, jezik, popijem vodo, meditacija, joga, zajtrk, kava šele čez urico v službi. še dobro da so me starši navadili jesti zajtrk, saj mi je ta navada sedaj ostala
    LP

    OdgovoriIzbriši
  6. O kako smo si različni, sploh zjutrej :) Tudi jaz uporabljam snooz, običajno sem še tako zadeta, da komaj z roko dosežem tipko ... pretegovanje pa je zakon, to pa res paše! in me veseli, da je to pozitivno opravilo, do sedaj nisem vedela ali je to prav al ne.

    OdgovoriIzbriši