četrtek, 17. november 2016

Softiji na pohodu

Za naslednjo E-revijo Avita smo pripravili poglobljen članek o libidu. Vem, takoj boste pomislili na "stare pohotneže", ki jih skrbi, ker več ne morejo. Pa se pošteno motite. K pisanju o libidu me je spodbudilo pismo splošne (nemške) zdravnice, ki je svojega kolega, psihiatra, spraševala, ali tudi sam opazi pomanjkanje libida pri tridesetletnikih.

Zdravnica je namreč začela svoje paciente spraševati tudi o seksualnih navadah, ker je ugotovila, da veliko povedo o zdravstvenem stanju. Opazila je, da vedno mlajše paciente seks vedno manj zanima. Ne samo spolni odnos, tudi samozadovoljevanje in želja po spolnosti. A ni to zaskrbljujoče? Kaj se dogaja?

Psihiater ji je potrdil - tudi sam opaža podobno. V svojem odgovoru se je omejil na psihološke vzroke za pomanjkanje libida. S tako ozkim gledanjem se nikakor ne strinjam, zato smo se mi v članku poglobili še v druge vzroke, kot je elektrosmog, okoljski strupi, hormonski motilci ... Seveda je zelo pomembna prehrana in gibanje, pomagamo pa si lahko tudi s prehranskimi dopolnili (več v članku čez 14 dni).

Samo kombinacija teh ukrepov (psihičnih, fizičnih) lahko da dober rezultat.

Najbolj podcenjevan razlog za upad libida so hormonski motilci. Poleg tega, da povzročajo neplodnost, vplivajo na delovanje hormonov. S številnimi poskusi so pokazali, da hormonski motilci naredijo moške bolj ženske (dvignejo nivo estrogena) in ženske bolj moške (zvišajo testosteron).

Posledice takšnega hormonskega neravnovesja se kažejo tudi konkretno, vsak dan, okrog nas. Trenutno z zanimanjem spremljam nemško različico The Taste na SAT1. Spremljam že četrto sezono in šele včeraj sem si prvič ogledala ameriško različico. Ni primerjave, nemška je 100x boljša.

Pri kuhanju, ki je v realnem svetu zelo grob in naporen poklic, se lepo pokažejo razlike med "normalnimi moškimi" in "softji". Tudi pri The Taste je bilo zanimivo: dva softija, ki se kasneje nista prebila do finala, sta pred kamerami jokala. Eden zaradi grobe kritike njegove kulinarične kreacije, drugi zaradi "vsega" - kolega v ekipi je baje kopiral njegovo jed; gostujoči kuhar mu ni pomagal pri kuhanju, samo kolegu; zmanjkalo je sestavin, ki jih je potreboval, itd. Njegova mentorica je pravilno prepoznala: za vse težave so krivi drugi.


Zakaj se mi moško jokanje in jamranje zdi tako neprimerno? So tudi mene  spremenili hormonski motilci in imam preveč testosteronov?

Mislim, da se ne gre samo za poženščenje zaradi hormonskih motilcev, ampak je takšno "nemoško" vedenje posledica permisivne vzgoje. Rezultat so softiji, v fizičnem in psihičnem smislu. Zanimivo bi bilo oba kuharska tekmovalca vprašati po libidu ...

P.S.

Ali vas je vaš zdravnik kdaj vprašal, ali imate težave v spolnosti? Kaj bi mu odgovorili? Bi mu odgovorili iskreno?

3 komentarji:

 1. Zanimiv prispevek. Bomo počakali na novičke...
  Moja ginekologinja me še nikoli ni vprašala, sporočim, če me bo zdravnica... ko se vidiva...
  Mislim pa, da bi me kap, če bi moj dragi potočil solzo ;)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Mogoče sem bila v prispevku premalo natančna: ne moti me moško jokanje, ampak ne-moško jamranje. Mislim, da se mora odrasel moški v življenju parkrat tudi razjokati (npr. smrt, ločitev, drugi tragični dogodki). Kateri se ne bi zlomil, če bi mu umrl otrok ali bi izgubil nogo?
   Tale dva kandidata pa sta bila takšna "jamreka", otroka v moškem telesu, da mi je bilo neprijetno. "Kar moški mora narediti, mora narediti." še vedno velja. Tudi za nas, ženske. Včasih sem morala odmisliti krče med menstruacijo in narediti to, kar ženska mora narediti.

   Izbriši
  2. Helena, podpišem:)
   p.s. Res nismo imeli težkih primerov. Na srečo. In so omenjeni logični...ter razumljivi.

   Izbriši