nedelja, 20. november 2016

Prehrana LCHF in estrogeni

"Poglej, novo knjigo imam. Napisal jo je Gašper Grom, s katerim sem nekdaj treniral." mi je danes zjutraj povedal trener Boštjan. Prvo slovensko knjigo o LCHF (low carb high fat) z naslovom BEMUMAST, sem že tudi sama opazila na spletu.

Lahko si predstavljate, da je prehrana po smernicah LCHF v fitnesu najbolj opevan način prehranjevanja. Nekateri se diete držijo izredno strogo, sama pa sem do nje skeptična. Moti me:

1. Zelo težko je priti do kakovostnih beljakovin, ker so drage. Fizično aktivni, ki imajo veliko mišic, potrebujejo tudi veliko kalorij. Ker se OH izogibajo, ostane zelenjava (po kateri si hitro lačen) in meso (s klobasami, pršutom, slanino, kračo) ali ribe. Zelenjava nas zasiti dlje časa, če jo dobro začinimo z zdravimi maščobami. Pa še bolj okusna je.

Seveda pa športniki jedo tudi meso in ribe. Zelo malo se jih ukvarja s kakovostjo mesa, ki ga kupijo. Če pojedo velike količine, jim je pomembna predvsem cena. Ribe so lahko tudi manj zdrav vir beljakov, ker so polne težkih kovin, v njih pa so našli tudi ostanke plastike.

Ekološko meso je zelo drago, do domačega je vedno težje priti, zato ostane nakup v supermarketih in diskontih. Nekateri pojedo tudi do 1 kg mesa na dan, kar je pri ceni 10 EUR/kg kar velik mesečni znesek: 1 x 30 x 10 = 300 EUR samo za meso.

2. Prehrana z visokim deležem maščob ni primerna za ženske s problemom estrogenske dominance. Moški imajo izredno redko težave s prenizkim nivojem progesterona, zato je estrogenska dominanca predvsem hormonski problem žensk.

Zakaj so maščobe pri estrogenski dominanci problematične? Ker iz maščob nastanejo estrogeni. Govorim iz lastnih izkušenj!

Znaki estrogenske dominance so:

- utrujenost,
- razdražljivost, nihanje razpoloženja,
- vročinsko potenje,
- nepravilni menstruacijski ciklusi,
- glavoboli,
- pridobivanje teže (napihneš se kot krof, ko vzhaja),
- zabuhlost,
- napete dojke,
- izpadanje las.

Tokrat sem pripravila tudi diagram, ki lepo prikazuje, v čem je problem. Nekateri namreč mislijo, da je pri estrogenski dominanci estrogen povišan. Pa ni nujno, da je, zelo pogosto so vrednosti lepo v okviru normale. Problem je progesteron, ki je prenizek in ne deluje kot "kontra" hormon estrogenu.

Ko je z našimi hormoni še vse v redu, sta estrogen in progesteron v ravnotežju (na diagramu okrog 40 leta). Po nastopu predmenopavze pa začne progesteron hitreje padati kot estrogen. Poglejte po vertikali, kakšna je razlika med nivojem obeh hormonov okrog 48 leta! V postmenopavzi sta oba hormona zelo nizka, saj estrogen v menopavzi drastično pade. Rešitev: pravilna prehrana in bioidentično hormoni.

Velja pa tudi pri estrogenski dominanci pravilo, da je bolje preprečiti kot zdraviti. Če ste stari šele 35 in imate premalo progesteronov (po dveh porodih in stresnem življenju), potem ga tudi v predmenopavzi ne boste imeli dovolj.

4 komentarji:

 1. Zelo zanimiv članek, predvsem drugi del. To so stvari, ki bi jih morala vedeti vsaka ženska, a se o tem premalo piše in ve.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Res se premalo piše, ampak se bo vedno več. Bolj ko se poglabljam v temo "hormoni", bolj sem zaskrbljena nad našo prihodnostjo.

   Na blogu bom še kaj napisala o tem, čeprav imajo članki kot je Trumpov horoskop večjo branost :)

   Izbriši
 2. Helena, hvala. Sama imam predsodek do vseh vnosov hormonov, pa kakorkoli se že imenujejo. Tudi jaz bom vesela, če nas še poučite. Ni pa odveč, če se še sama kaj poglobim:). Zame gre, a ne?
  Pozdravčki

  OdgovoriIzbriši
 3. Skozi puberteto sem šla kar mimogrede, sedaj pa porabim ogromno energije, da krotim tigra v sebi. O psihi ženske v meni se nič ne piše.

  Je pa zelo uporabna knjiga Prehrana 21. stoletja za ženske, napisala dr. Lejla Kazinić Kreho.

  OdgovoriIzbriši