torek, 19. julij 2016

Prikrajšani alergiki

Za mano je (kulinarično) zanimiv dan. Zjutraj sem se zbudila z "meglo v možganih". Haa??? Če tega pojava ne poznate, potem nimate težav z glutenom. Jaz ga imam, zato se ga v zadnjem času izogibam, oziroma, na splošno jem manj OH.

Včeraj pa sem čistila po zalogah in si naredila odlično omako iz mamine paradižnikove mezge in svežih bučk, zraven pa dodala polnozrnate pirine testenine. Mljask, mljask, kako je bilo dobro. Slutila sem, da se mi bo kulinaričen glutenski razvrat maščeval. Se mi je - danes zjutraj. Reakcija niti ni bila tako burna, kot sem pričakovala, samo do približno desetih sem lahko z omejitvijo uporabljala svoje možgane.

Toliko so še delovali, da sem se spomnila na kosilo, za katero sem se dogovorila s prijateljico S. Predlagala je bistro Monstera, ki ga je pred kratkim odprl Bine Voljčič, in takoj sem bila za to.

Za kosilo je ponudba v Monsteri zelo pregledna: dve predjedi, dve glavni jedi, dve sladici. Ampak, vse jedi so vsebovale nekaj mlečnega. Sledila je diskusija z natakarjem, kaj lahko naredijo.

Odločila sem se za korenčkovo juho in ribo. Pri juhi so lahko "odvzeli" jogurt, saj so ga dodali na koncu. Pri ribi so (na mojo pobudo) odvzeli tri komponente, tako da sta na krožniku ostala riba in krompir.

Moram reči, da je bila riba fantastična. Tako mehek in sočen kovač sem dobila, da se mi bodo še nekaj časa sledile sline. Tudi pečen krompir je bil dober, samo premalo slan - zato sklepam, da kuharji niso sveže zaljubljeni ...

Sem pa malo razmišljala o teh svojih alergijah in odvzemanju komponent na krožniku. V Monsteri mi nihče ni ponudil, da bi odvzete komponente nadomestili s čim drugim. Plačam pa polno ceno. Moj problem, ker sem alergik? Naj alergiki ne hodimo v restavracije?

Imam pa dve pozitivni, čisto sveži izkušnji. V piceriji Foculus so mi namesto kravjega sira ponudili veganski sir - ki sem ga hvaležno odklonila, ker ne maram ponaredkov. To nedeljo pa so mi v gostilni Repovž samoiniciativno prinesli sladico brez kravjega mleka - ter glavni jedi dodali piščančje kroglice, ker nisem jedla korenčkovega kipnika.

V Monsteri lahko pohvalim natakarja Leona, tudi kuharje, ambient pa mi je všeč samo deloma. Cene niso nizke, zato bi k moji ribi s krompirjem lahko dodali vsaj drugo kuhano zelenjavo, ali oreške, ali prepražena sončnična semena, ali ...


Dobre izkušnje z alergeni v gostilni Repovž

1 komentar: