ponedeljek, 11. julij 2016

Ponedeljkov miks

Sedim v prijetno hladni pisarni, ki je hladna kar brez klime. Sem že želela malo pojamrati nad vročino, predvsem pa nad visoko zračno vlago (nad 75%!), ko sem slišala, da nas v sredo že čaka deževna fronta in ohladitev. Odlična novica!

Rožice lepo rasejo, vsak dan polovim nekaj štriglic in kobilic, ampak to je vsakoletna rutina. Večjo težavo povzročajo polži, ki letos lazijo kar v lonce. Si lahko predstavljate, kako jezna sem, ko koga dobim pri mojih rožicah.

Ne jezim se samo na polže, ampak tudi na sebe, ko se (pri jedi) popacam. Zakaj je bilo treba nove, bele hlače pošpricati z omako, ki je ne morem odstraniti s tkanine? Kako vi odstranjujete madeže? Poznate univerzalno čudežno sredstvo, ali uporabljate za različne madeže tudi različna čistila?

Vsak nasvet bo dobrodošel!

Še vedno raziskujem o nadledvični žlezi, predvsem pa razmišljam o tem, koliko znakov, da je ta žleza preobremenjena, spregledamo. Ali pa si mislimo, da je takšno stanje pač normalno za naša leta.

Mene zanima, kako nadledvično žlezo spet spraviti v red. Poleg vitaminov B, potrebujemo cink, magnezij in aminokisline. Glavna pomočnica pri obnovi pa je Rhodiola rosea oziroma rožni koren, ki deluje že po enem tednu. Lahko samo potrdim, da je res, prvi znaki izboljšanja pridejo po enem tednu.

Včeraj sem bila v Iškem Vintgarju. Vedno znova sem navdušena nad nizko rečico, hladno dolino, zelenjem, kotički na obrežju, energijo. Nekateri se v reki Iška tudi namakajo, zame je premrzla in sem po njej samo brodila. Doma sem pojedla prve "pocane murke" in si mislila: začelo se je pravo poletje! No, vsaj do ohladitve v sredo ...


V Iškem Vintgarju se z veseljem hladijo tudi psi. Tale je ušel lastnici in v bližini mene zavzeto začel kopati luknjo. Le kaj je našel?

3 komentarji:

 1. Madeže odstranjujem z dobro staro terpentinasto "žajfo". Se še najbolj obnese, se je pa treba madeža lotiti takoj! Seveda je odvisno od tkanine, pri bombažu dobro deluje za svilo pa ni.

  OdgovoriIzbriši
 2. Pozdravljena
  Za fleke ne vem, ampak sem letos rešila težavo z polži.V visoki gredi so mi dvakrat požrli po šest bučk( kar čez noč).
  Nobeno sredstvo ni pomagalo, dokler jih nisem poškropila z sredstvom od Homeogarden Polži stop. Verjeli ali ne ....pomaga.
  Pa niti slučajno ne delam reklame, samo pri rožah se pa vse neha....ha, ha.Deluje tudi v vrtu.No, za tja imam pa letos boljšo rešitev.Vnukinja ima pri meni štiri japonske svilene kokoši.Letos se je izvalilo še deset piščančkov in vsa ta kokošja družina se sprehaja po celem vrtu.Tudi zelenjavnem.Nenaredijo nobene škode(solato pustijo na miru), pojedo pa ves marčes polže, prezračijo zastirko in pognojijo.Super pomočniki, vrtnarji.
  Lep pozdrav
  Beba

  OdgovoriIzbriši
 3. Pokapajte madež s sokom limone in nekaj časa pustite. Po navadi pomaga.

  OdgovoriIzbriši