četrtek, 23. julij 2015

Zakaj se na dopustu niste spočili?

Končno se je malo ohladilo! Mislim, da ni junaka, ki ne bi ob teh visokih temperaturah vsaj enkrat pojamral. Govorim seveda o vseh nas, ki moramo hoditi v službo in ne o dopustnikih, ki se hladijo ob vodi, v senci in s pijačo v roki.

Sem pa razmišljala o dopustu. Ugotovila sem, da je kriterij za uspešen dopust samo en: če se po dveh dneh v nekem dopustniškem kraju ne počutiš bolje kot pred prihodom, je dopust slab. Nikar sedaj ne argumentirajte z mano o olajševalnih okoliščinah, ker sploh ne štejejo. Če ste izbrali napačen hotel ali kamp, če ste šli na dopust s sorodniki/prijatelji, namesto sami, če ste šli na morje namesto v hribe, to niso olajševalne okoliščine, ampak zafrknjen dopust. Kar pomeni, da boste po dopustu potrebovali še en dopust. Ali pa boste tečni in utrujeni do naslednjega dopusta, ki je lahko šele okrog božiča.

Zato, če je le mogoče, po letošnjem dopustu naredite analizo. Pa ne takšno: groza, kaj si je na sebe navlekla sestrična Tanja, ali pa: v sosednjem šotoru so bili grozni kreteni, zakaj ni delala klima v apartmaju, natakar nas je vedno ignoriral.To niso pravi vstopni podatki za vašo po-dopustniško analizo!

Gre za to, da opišete, kako ste želeli preživeti dopust (mirno, aktivno, ), kje (morje, jezero, mesto, turistična kmetija) in s kom (v dvoje, z veliko prijatelji, brez tete Fride in njenega nevzgojenega psa).

Potem pa primerjajte, kako je dopust v resnici potekal. Kakšen je rezultat analize? So se vaša pričakovanja izpolnila? Niso? Zakaj ne? Kaj lahko naslednje leto drugače naredite?

To, da se na dopustu skregamo, pa je baje tako normalno, kot kičasti sončni zahodi. Pomembno je predvsem to, kako se skregamo in nato spravimo. Ker res ni bolj tečnega kot "tiha maša" na dopustu. Čeprav je lahko včasih, pri določenih osebah, zelo zaželena ...


Če se na dopust niste spočili, vam ostanejo vikendi - na primer izlet h Kamniški Bistrici.

4 komentarji:

  1. Ooo, kakšna sreča, da mi teh problemov nimamo. Za mene se dopust začne že na poti na dopust in že takrat se počutim bolje kot prej, dopustniško in sproščeno. In še eno srečo imam. Ne vem kdaj smo se nazadnje na dopustu skregali. Očitno smo družina z zelo enakimi pogledi na preživljanje dopusta. Jeeee! Lep dan in lep vikend!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vanja, vi na dopustu vsi toliko migate, ali ste utrujeni od treningov doma, da nimate več moči za prepiranje ...:))))
      "Očitno smo družina z zelo enakimi pogledi na preživljanje dopusta." - bravo!

      Izbriši
  2. Ja, tako krasno napisano! Ni ga boljšega kot popolni odklop. Ko si kot otrok in vpijaš vse naokoli, ješ s slastjo in se ne pustiš motit... Kamniška Bistrica je res kot nalašč! Mi smo tokrat videli le tablo in šli za vikend na Jezersko. So imeli zrak:). Tega sem pri nas kar pogrešala, ja... in ta teden se ravno zato ležje diha.
    Na prijetne in odklopov polne trenutke!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidim, da so bralci mojega bloga sami uživači! Lepo. Včeraj sem se peljala skozi Jezersko in se res lažje diha.

      Izbriši