ponedeljek, 10. avgust 2015

Trave v vsak vrt!

Si lahko predstavljate, da so nekdaj obstajali vrtovi brez okrasnih trav? Da so sadili sezonske rožice brez okrasnih trav? Na srečo je avantgardna vrtnarka Ruth takrat, ko sem se sama začela ukvarjati z rožicami, v zasaditve že vključevala trave.

Letos jih imam kar nekaj, predvsem penissetum travice se dobro držijo v tej vročini. Trave v zasaditve dodajo eleganco, atraktivnost, dinamiko, pa še zelo hvaležne so, marsikaj prenesejo. Zato je vrt brez trav kot X brez Y (sami vstavite ustrezne besede).








V feng shuiju trave spadajo v element les. Vendar nas je mojster Chan (moj učitelj feng shuija) opozoril, da je treba trave obravnavati tudi glede na obliko. Torej bi trave, ki imajo okroglo obliko, lahko spadale v element kovina. Ali tiste z zelo koničastimi listi in cvetovi v element ogenj. Sama imam s takšnim razvrščanjem velike težave, ker so trave zame zelo značilne predstavnice elementa les: pokončne, pa vendar prilagodljive.

Od človeških lastnosti pa v element les spadajo te:

"Ljudje z elementom les v kitajskem horoskopu imajo sposobnost spreminjanja, menjavanja, uveljavljanja, pogosto gredo preko svojih fizičnih in psihičnih zmožnosti, so pogumni, odločni, častihlepni, optimistični in prepričani, da bodo na poti premagali vse ovire. Hitro se odločajo, jasno vidijo stvari, so praktični in ustvarjalni, prilagodijo se določeni situaciji, dokler jim je dovoljeno, da rastejo in se razvijajo.

V neuravnoteženih situacijah so lahko nepotrpežljivi in netolerantni, depresivni, čustveno zakrneli, strahopetni, bojijo se začeti, ukazovalni, jezavi, kričijo in nadirajo, se asocialno obnašajo, so sebični, lahko pa tudi oblastni v ljubezenskem odnosu." (Vir: www.fengshui-akademija.si)

3 komentarji:

  1. Kako zelo čudovite zasaditve! In kot vedno koristni namigi...Čisto premalo se spoznam in potem se vedno čudim...in kimam :)
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
  2. Vrt brez teh lepotičk bi bil pust in prazen!

    OdgovoriIzbriši