četrtek, 9. julij 2015

Živilo, ki ne ustreza nobeni krvni skupini

Že dolgo sem sumila, da mi neko živilo ne dene dobro. Ne bi mogla reči, da sem na njega alergično reagirala. No, včasih sem, ker sem kmalu po zaužitju začela kihati. Bolj je šlo za tisti občutek, da ga ne prenaša dobro (v črevesju). In opazila sem, da nekaj ur po zaužitju otečejo prsti in druge okončine.

Bi morala biti zaskrbljena? Nobeni alergijski testi niso pokazali, da sem na to živilo alergična! Delam nepotrebno paniko?

Zanimivo je, da tega živila še pred petimi leti nismo veliko uporabljali, mogoče za sladice. Sedaj pa je postalo izredno priljubljeno in vsak dan najdem nekaj receptov, kjer je ena od glavnih sestavin. Saj je tudi zelo vsestransko in zdravo, še posebej, če ga kupimo iz ekološke pridelave.

Včeraj, ko sem si pripravila zelenjavni kari, so se zgoraj opisani simptomi zopet pojavili. Tako, sem se razjezila, sedaj bom pa zadevi prišla do dna. Ker sem v kari dodala same preverjene sestavine, na katere ne reagiram, je moralo biti krivo to osumljeno živilo - kokosovo mleko.

Tako je, govorim o kokosu, pa naj bo v obliki maščobe, mleka ali vode.


Kokos, tako priljubljeno živilo (v zdravi prehrani), ne ustreza nobeni krvni skupini

Kako se naj lotim raziskovanja, ali mi kokos škoduje? Gremo po vrsti:

- Alergijski testi so negativni, torej sem tukaj zaključila, razen če kokosovemu mleku ne dodajajo nečesa (kar ni na deklaraciji), na kar bi lahko alergično reagirala. Ampak, ker slabo reagiram na kokosovo mleko različnih proizvajalcev, ne verjamem, da so v mleku potencialni alergeni.

- O sami pridelavi in predelavi kokosovega mleka ne vem veliko. Preden bi se pa poglobila v to materijo, sem želela izločiti druge dejavnike. Kaj bi še lahko bilo?

- Seveda, dieta po krvnih skupinah! V tabeli z živili in njihovo primernostjo po krvnih skupinah, me je čakalo veliko presenečenje: NOBENI KRVNI SKUPINI KOKOS NE USTREZA!!! Šok, velik šok.

Sami se lahko odločite, kaj boste naredili s to informacijo. Kokos se je počasi, ampak vztrajno prerinil v recepte, predvsem tiste zdrave (veganske, presne, z malo OH in sladkorjev), da se mu je težko izogniti. Ampak, sedaj vem, zakaj tako slabo prenašam presne piškote in sladice, ki so narejeni s kokosovo maščobo. Posledica zame: peka svojih sladic. In branje deklaracij ...

6 komentarjev:

  1. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj, Helena, tole je pa zame res šok. Že od otroštva obožujem vse, kar diši po kokosu... Bom... ne vem, če kaj posebej raziskala, ker vam čisto zaupam, a se bom... ja, zagotovo počasi, a vztrajno... oddaljila...od te svoje ljubezni...
    Najlepša hvalaaaaaaaaaaaaaa!

    OdgovoriIzbriši
  3. Kihanje zaradi živil ... poznaš diagnozo "histaminska intoleranca"? :-) (https://de.wikipedia.org/wiki/Histamin-Intoleranz)

    OdgovoriIzbriši
  4. Tudi sama ne prenašam več kokosa (razen olja, pa še to ne vsakega). Je povezano s histaminom in pri meni že tako bolj nizek pritisk, še bolj pade. Sedaj ga 'tlačijo' povsod in enkrat je bilo očitno dovolj. Podobno je tudi s piro. Pač ni vse za vsakega.

    OdgovoriIzbriši
  5. Se strinjam. Preden sem ga sama začela na veliko uporabljati, ko je postajala predvsem kokosova maščoba vse bolj popularna, sem naletela na prehrano po krvnih skupinah. Sedaj uporabljam predvsem kokosovo maščobo za kožo, lase... To mi pa ustreza.

    OdgovoriIzbriši
  6. Vsak mora sam preizkusiti, kaj mu paše. Meni kokos očitno ne, vsem nanj gluten mlečni izdelki in rdeče meso tako ne - čisto po pravilih krvne skupine A.

    OdgovoriIzbriši