nedelja, 21. junij 2015

Žarko me ni razočaral

Da ne bo kakšne pomote - žarko je moj novi žar. Tako je, v duhu krize srednjih let sem si omislila žar. Eni si kupijo nov avto, drugi omislijo mlajšega ljubimca, tretji pobarvajo lase. Jaz sem se pa odločila za praktično potezo in si kupila žar.

Nekateri se boste zmrdovali nad tem, da žarko dela na elektriko. Kljub temu ga imam rada in danes je dobro opravil svoje delo. Na njegovi praktični plošči sem spekla: kozice, koromač, bučke, krompir, čebulo, česen. Zraven je bila paradižnikova solata z domačo baziliko.

Meni se je zdelo vse premalo začinjeno, moj sojedec pa je bil popolnoma zadovoljen in hrano tudi pohvalil. Tudi na moj predlog, da žarkotu nazdraviva s polsuhim rumenim muškatom, je navdušeno reagiral. Potem mi je pomagal še pospraviti in potrpežljivo poslušal vse moje razprave o feng shuiju in periodi 9. Drage moje, gospod je prost, če bi ga katera rada, naj sporoči.

Ah, seveda, skoraj bi pozabila: moj gost je moral žarkota najprej sestaviti, potem pa sva skupaj ugotavljala, pri kateri temperaturi bova dobila najboljše rezultate. Končna ugotovitev: pri najvišji!

Rezultat skupnega dela je bil takšen:



Peka na žaru me je navdušila in mislim, da bom že zelo kmalu začela eksperimentirati z različnimi jedmi. Imate kakšne predloge???

5 komentarjev:

  1. Helena, 'fajn' naslov :). In okusno je videt. Sedaj pa veselo eksperimentiranje!
    Sama bi težko kaj predlagala... nimam nič tovrstnih izkušenj....
    Lep teden!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz pa vedno na takem žaru spečem ribe, da v kuhinji ne diši (smrdi!?) po ribah. Zraven ne manjka tudi zelenjava, pridelana na domačem vrtu. Najraje imam bučke, a sedaj še niso zrasle doma. Trenutno imam veliko brokolija in se v takem žaru odlično speče.
    Še recept za sardele - 2 osebi
    1/2 kg sardel
    Iz spodaj naštetega naredim preliv:
    1 limona,
    3 žlice drobtin,
    5 strokov česna,
    najbolje svež origano in peteršilj,
    sol, olivno olje.

    Tudi pečene skuše s paradižnikom, pehtranom, česnom, baziliko, poprom in vinom imajo poseben okus.

    Dober tek.

    Lp, Andreja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mljask, kakšen dober recept ... Brokoli na žaru? Moram obvezno poskusiti!

      Izbriši
  3. Vse pohvale za peko na žaru,meni so zelo dobre bučke in melancani na žaru,pa še veliko dobrega se najde....veliko kulinaričnih eksperimentiranj želim:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, Jelka! Z malancani pa smo samo pogojno prijateljčki. Ali so presuhi, ali premastni, ali predebeli ... Še najraje jem namaze iz jajčevcev z veliko začimbami. Bučke pa so me zelo navdušile.

      Izbriši