nedelja, 17. maj 2015

Kočno sem nabavila rožice - obisk v vrtnariji Alt

Maj je eden tistih mesecev, ko se več dogaja, kot utegnem objaviti. Bila sem na mini dopustu v Baški. Kako drugačen je počitek ob morju izven sezone! Mogoče sem pristranska, ampak tudi pred-sezonski turisti so drugačni, bolj umirjeni, zadovoljni sami s sabo in znajo uživati v drobnih stvareh.

Reportažo z Baške bom objavila v naslednjih dneh, sedaj je na vrsti bolj pomembna tema - rožice. V tem trenutku (17. 5.) je situacija takšna: še vedno nimam posajene niti ene sezonske rastline. Sem pa, na obisku pri mami, obiskala vrtnarijo Alt (v vasi Pristava v bližini Ljutomera), ki prleškim vrtoljubcem  nudi klasiko in dovolj "avantgarde", da so vsi zadovoljni. Izbira v vrtnariji je bila kljub poznemu termina velika, sem bila pozitivno presenečena.

Tokrat sem šla v vrtnarijo popolnoma brez načrta. Vedela sem samo dvoje: barve bom izbirala po smernicah feng shuija (element zemlja in malo ognja) in izbrala bom čim več rožic, ki jih še nisem imela. V vrtnariji sem se odločila še, da bodo moji veliki lonci letos posajeni z največ tremi rastlinami (eno vodilno na sredini in dvema okrog nje) in da bom posadila manj sezonskih rastlin kot ponavadi.

Tako je nastala zanimiva zbirka rožic, ki jo bom dopolnila še z nekaterimi preverjenimi, ki pašejo v murgelski atrij.

Lastnica vrtnarije Anka Alt me je razveselila z izredno lepimi primerke kopriv iz svoje lastne zaloge. Jaz sem pa ji dala nekaj nasvetov za fotografiranje hrane - gospa Anka piše namreč za revijo Gaia.


Anka Alt je bila takoj za fotografiranje, samo naslov bloga sem ji morala zaupati


Teh krasnih kopriv sem bila zelo vesela.


Odlično založena in urejena vrtnarija. Rožice so tudi sredi maja v odličnem stanju, kar je vedno znak dobre vrtnarije. Imajo tudi zelo bogato zbirko najrazličnejših zelišč ter zelenjavnih sadik.

9 komentarjev:

  1. Hvala za obisk in nakup. Ob naslednjem obisku Prlekije spet vabljeni v Pristavo, lahko samo na klepet. Anka pa še vedno premleva vaše nasvete in upa, da jih bo uspela udejanjiti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Z veseljem se bom oglasila, sem videla, da prodajate tudi zelenjavo ... Glede fotografiranja pa je kot pri vrtnarstvu: vaja dela mojstra.

      Izbriši
  2. Kako lepo! Cvetoče! Navdihujoče! Naš jesenski potem po Prlekiji je pustil sledi... Naslednji bo pomladi. Tole verjetno ne, naslednjo zagotovo. In tudi na rožce ne bomo pozabili :)
    Se veselim novih objav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlično! Takšnih vrtnarij je po Sloveniji veliko in vse je potrebno podpirati. če ne, bomo čez nekaj let rožice naročali po katalogu ali kupovali v diskontu. Brrr....

      Izbriši
  3. Iiii, kako lepo! Tudi jaz sem pri rožicah letos nekoliko pozna in jih še nimam. A sem se že odločila - begonije za senco in sonce!
    Kar pa se tiče pomladanskega oddiha - jaaaa pomlad na morju je mnogo mnogo lepša kot vrhunec sezone!

    OdgovoriIzbriši
  4. Se povsem strinjam s Vami, da so predsezonski turisti veliko bolj umirjeni in je takšen dopust prav pomirjujoč, te napolni z novo energijo :) ni tistega vrveža, hitenja, gužve in glasnega debatiranja ampak popolna sprostitev..

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasne rožice,vse pohvale vrtnariji,:)Gospa Helena hvala na objavi:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasne rožice,vse pohvale vrtnariji,:)Gospa Helena hvala na objavi:)

    OdgovoriIzbriši
  7. V Prlekiji se dobi marsikaj. Ne samo cvetlice. Jaz poleg njih dobim eko piščance, moko in dišeče pujskove dobrote,
    Lep Andreja

    OdgovoriIzbriši