sreda, 24. december 2014

Koliko seva vaš pameten telefon?

Tole pišem ob glasbeni spremljavi Joa Cockerja - revček, svojega sklanjanega imena sploh ne bi prepoznal. Prebrala sem, da je umrl, nisem pa vedela, da je imel samo 70 let. Če malo pomislim, je umrl mlad. Bi vi želeli umreti kmalu po sedemdesetem rojstnem dnevu?

Ker sem danes delala do 15. ure, sem zelo nebožično razpoložena. Saj sem si od prve adventne nedelje vrtela CD-je iz svoje božične zbirke, ampak se me letos božično vzdušje še ni prijelo. Ti zadnji dnevi so bili ultra turbulentni, pa še nekaj jih bo do konca leta, zato si dobesedno želim miru.

Po petih letih sem si kupila nov telefon - seveda enega od "pametnih" in to z velikim ekranom, ker telefon tako vedno nosim v torbici. Dolgo sem razmišljala, kaj naj kupim, opazovala ljudi, jih spraševala, kakšnega imajo, prebirala teste in zbirala nasvete. Na končnem seznamu so pristali štirje, moja nečakinja pa mi je povedala, da je ona svojega prijela v roko in vedela, da je pravi. Seveda sem upoštevala tudi njen nasvet, glede na to, da ima že nekaj let boljše telefone kot jaz.

Po otipavanju in drsenju po ekranu sem imela dva favorita. Odločila sem se za model, ki ima nižje sevanje. Ja, dragi moji, še obstajajo takšni osebki, ki verjamejo v škodljivost sevanja mobilnih postaj in telefonov. V našem podjetju sem na primer odklopila brezžični internet in še vedno delamo s kabli. Tudi miške jih imajo, ker želim čim bolj zmanjšati količino sevanja, ki pride v moje možgane.

Za primerjavo, da boste vedeli, kaj vam govorim:

Samsung Galaxy Note 4 seva 0,568 W/kg
Samsung Galaxy Note 3 seva 0,363 W/kg
Samsung Galaxy S4 seva 0, 399 W/kg
LG G3 pa seva samo 0,291 W/kg, vendar me ni navdušil - ni bilo kemije.

Različni Sonyji in ostali priljubljeni telefoni sevajo še veliko več.

Nekaj osnovnih funkcij na novem telefonu sem sama pogruntala, za druge pa bom po obilnem božičnem kosilu dobila inštrukcije. Upam, drugače me čaka branje 170 strani navodil za uporabo ...

5 komentarjev:

 1. Naj moja miška še tako seva je ne zamenjam več za tisto z repkom.
  V sevanje telefona pa tudi jaz verjamem in ga zato nikoli ne uporabljam za bujenje.

  OdgovoriIzbriši
 2. Lep je, 'tanov' :)
  Verjamem, da boste zmogli brez navodil in da ste si po božičnem kosilu ob inštrukcijah lahko privoščili še kakšen sprehod!
  Prijetne in čim manj turbulentne dni vam želim!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Inštrukcije so bile uspešne, bila pa dva sprehoda - slikovni dokazi sledijo ...

   LP
   Helena

   Izbriši
 3. Kolikšno pa je sevanje Wi-fi-ja? Nekako si (več) ne predstavljam dela na prenosniku s kabolom :(
  Obstaja kakšna 'naprava' (plošča/-ica), ki to sevanje zmanjša?

  S.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ne znam vama odgovoriti, sama se držim načela, da je kamen na kamen palača. Zato poskušam zmanjšati različna sevanja, ki cele dneve (in noči) obremenjujejo naše telo.

   LP
   Helena

   Izbriši