petek, 26. september 2014

Na bučariji - kako fotografirati

Na bučarijo, ki je v začetku septembra potekala v vasi Stara cesta blizu Ljutomera, sem vzela samo kompaktni fotoaparat. Vedela sem, da bi bilo nevljudno do spremljevalcev, če bi preveč časa zapravljala z nastavitvami na bolj "resnem" fotoaparatu. Nekaj fotografij ni uspelo, je pa jih ostalo dovolj za spomine.

Pri pregledovanju fotografij sem opazila, da sem naredila tri podobne, samo z različnimi postavitvami. Nisem strokovnjak za fotografijo, vendar bom napisala nekaj komentarjev, ki vam bodo mogoče koristili, ko boste vi fotografirali ali izbirali fotografije za objavo na blogu ali fb.


Fotografirala sem s potke, ker je bil travnik razmočen in blaten. Moj fotoaparat nima večjega zuma. Takoj sem videla, da je slika neuporabna: preveč detajlov, napačna kompozicija.


Ko sem le žrtvovala čiste čevlje in se sprehodila med razstavljenimi bučami, je nastala takšna slika. Cel kup izboljšav je še možnih, vendar je glavni nauk, da je velikokrat manj več - fotografija ne sme biti natrpana.


Moja prijateljica Branka je z veseljem pozirala, celo njena obleka je bila barvno umirjena, da je oranžna buča lahko igrala vodilno vlogo. Vseeno so nam fotografije z ljudmi najbolj všeč, pogosteje jih opazimo kot tiste s predmeti. Nauk: vsak je na fotografiji lahko lep, če je fotograf dovolj dober. 

Najpogostejša napaka fotografskih amaterjev pa je, da fotografirajo proti soncu in je obraz/glavni motiv v senci. Fotografiranje je svetloba, zato naj bo motiv enakomerno osvetljen in lepo viden. Tako boste izboljšali najmanj 50% fotografij.

1 komentar:

  1. Pridem k vam, ko bom potrebovala novo slik'co za osebno. Tam sem vedno... še slabša kot v resnici:)

    OdgovoriIzbriši