torek, 22. oktober 2013

Nad mraz in prehlad z yogi čajem

Na svoji knjižni polici imam kar nekaj knjig o tradicionalni medicini. Kupila sem jih že v fazi učenja feng shuija, ko še nisem vedela, da bom svoje znanje razširila tudi na področje alternativne medicine. Tradicionalna kitajska medicina zelo podrobno obravnava pet elementov, tako s stališča organov, kot prehrane in energij. Kar so teme, ki jih mora obvladati vsak dober svetovalec za feng shui.

V eni od knjig sem našla recept za "domači" Yogi čaj. Obstaja veliko različnih izpeljav tega čaja, ki jih lahko kupimo tudi pri nas, osnovni recept pa je takšen:

Z vročo vodo prelijemo nekaj popra, cimeta, kardamona, ingverja in klinčkov. Po nekaj minutah ga precedimo in po požirkih popijemo. Še posebej učinkovit je pri prehladu, vendar ga moramo spiti takoj, ko se pojavijo prvi simptomi.
Hlad in vlago (yin) preganjamo s čaji in začimbami, ki nas ogrejejo (yang)

Če ste bolj obsesiven osebnostni tip, boste v receptu pogrešali natančna navodila, koliko začimb potrebujemo in kako dolgo jih pustimo v vodi. Moj nasvet: preizkusite in si ustvarite svojo mešanico. V mojem bi zanesljivo bilo nekaj več cimeta in klinčkov, ker jih imam zelo rada..

1 komentar: