četrtek, 16. februar 2012

Kako se Nemci lotevajo stresa

Po e-pošti sem dobila nasvete, kako se izogniti stresu in z veseljem jih bom delila z vami. Pa poglejmo, kako se Nemci lotevajo stresa:

  • Čas za sprostitev moramo načrtovati
  • Najbolje se regeneriramo, ko počnemo stvari, ki nas najbolj veselijo.
  • Ni splošnega pravila, kako se sprostiti, ampak si moramo svoj način poiskati sami.
Zgornje nasvete bomo najlažje uresničili z upoštevanjem šestih pravil:

1. Za soboto in nedeljo ne načrtujte velikih obveznosti

Zdi se nam normalno, da za vikend nakupujemo, pospravljamo, peremo, čistimo, obiskujemo starše, redno telefoniramo, razvažamo otroke na tekme … Te dejavnosti niso počitek!

O poteku vikenda lahko sami odločamo, torej smo sami krivi, če se v ponedeljek utrujeni odpravimo v službo. Pospravljamo, peremo in nakupujemo lahko tudi med tednom, naloge razdelimo na manjše odseke in vključimo čim več družinskih članov.

Ne dajte se prepričati v nobene redne dejavnosti med vikendom, ki vas niso v veselje. Zmanjšajte ali prestavite takšne nezaželjene zadolžitve.

2. Vzemite si čas zase

Ljudje potrebujemo tudi obdobja za sprostitev. V tem času nič ne delamo, nimamo nobenih odgovornosti, enostavno lenarimo. Kaj spada v to kategorijo, odločate vi, splošna merila ne obstajajo. Ni vam treba imeti slabe vesti – sproščanje ni zapravljanje časa, ampak čas, ko si naberemo moči. Počitek nas naredi zmogljivejše!

3. Poiščite mir

Poskrbite za čas, ko vas ne bo motilo zvonenje, ko vam ne bodo trkali na vrata in od vas nekaj zahtevali. Če doma nimate mirnega kotička zase, pojdite v najbližji gozd, ugasnite GSM aparat in uživajte v blagodejni tišini.

Sprehod v naravi vas bo pomiril in napolnil z energijo

4. Ne izgubljajte časa z nepomembnimi vsebinami


Po napornem delovniku, ko ste zelo utrujeni, vam ni treba še več ur preskakovati med programi in gledati nezanimivih oddaj. Koliko ur dnevno presedite pred televizorjem, igrate računalniške igrice, gledate slabe DVD filme, berete knjige in časopise brez vsake vrednosti? Ko boste sešteli ure, se boste lažje odločili, ali zapravljate svoj dragoceni čas.

5. Počnite to, kar želite

Sistematično se posvetite tistim dejavnostim, ki vas veselo; delate jih z dušo in telesom, saj so pomembna izravnava stresnim situacijam. Radi berete ali kuhate, delate na vrtu, se igrate z otroki, obiskujete gledališče ali športne prireditve?

Kaj boste počeli, ko boste v pokoju? Kaj vas bo veselilo?

Zakaj pa tega ne bi počeli že sedaj?

6. Nasprotja najbolj koristijo

Najboljše se sprostimo, kadar v zasebnem življenju počnemo čisto drugačne stvari kot v poklicnem. Če moramo v službi veliko komunicirati, nam bo koristil „molčeč“ hobi, kot je vrtnarjenje. Ljudje, ki veliko sedijo za računalnikom, potrebujejo „gibajoč“ hobi, na primer nogomet.

2 komentarja:

  1. Odlični napotki, hvala.
    Lp, Andreja

    OdgovoriIzbriši
  2. Aha, vidim da sem na pravi poti! Prav vseh šest točk je že nekaj let vključenih v moj tednik.

    Odlični napotki!

    OdgovoriIzbriši