torek, 12. junij 2012

Grad Borl je v nevarnosti zaradi plazu

Na Delu so objavili tole novico:

Borl v Halozah - Okoli poldneva se je zaradi močnega deževja sprožil plaz kamenja s pečine nad Dravo, na kateri stoji grad Borl. Uradnih ocen škode še ni, obstaja pa velika možnost, da je v nevarnosti grad, ki stoji na skali tik nad plazom.

Zaradi plazu je bila zaprta glavna cesta, ki od Ptuja vodi proti mejnemu prehodu Zavrč in naprej proti Varaždinu. Društvo za oživetv gradu Borl je pozvalo vse, ki lahko pri tem pomagajo, da strokovno čimprej ocenijo, ali je zgodovinski spomenik v nevarnosti in kako bi ga zaščitili. Grad Borl je država lani postavila na seznam gradov, ki naj bi jih prodala, še predlani pa je obljubljala, da bo v njegovo obnovo vložila skoraj 10 milijonov evropskega denarja.

Grad Borl sem obiskala pred nekaj tedni:


Majhen gradič, od zunaj nič posebnega, in vidno zanemarjen.


Kakšno presenečenje! Kdo pa je zgradil tale bazen? Mama mi je takoj povedala, da so bili v SFRJ v gradu Borl zaprti politični zaporniki. V bazenu pa so se kopali njihovi "nadzorniki" in "prevzgojitelji". Kdo jim je moral zgraditi bazen, je jasno. Moj dedek, pleskar, je bil v letih po 2. svetovni vojni v gradu in pleskal zaporniške celice. Doma je povedal, kako grozljivo je bilo to delo, saj so bile stene pošpricane s krvjo in polne napisov trpečih zapornikov. V kleti je videl mučilne naprave, kavlje, verige ... S takšno svežo zgodovino bo grad težko energijsko očistiti.


Dostop do gradu ni mogoč, ker je zagrajen (fotografirala sem skozi ograjo). Plaz iz članka se je porušil pod desnim krilom gradu.

1 komentar:

  1. Vi radi berete.Če še niste, je vredno je prebrati knjigo spominov Črogledi humorist za rešetkami - Oleg Križanovskij!

    OdgovoriIzbriši