torek, 17. april 2012

Zakaj ne bom več delal

Kot lastnica in direktorica zasebnega podjetja imam negativno mnenje o stavki v javnem sektorju. Mislim, da je nepotrebna in da jih bomo dočakali še več. To je šele začetek. Tudi nisem zadovoljna s predlogi vlade o znižanju plač, saj se bo motivacija za delo drastično zmanjšala. Po mojem mnenju bi morali odpustiti 10% zaposlenih v javnem sektorju. Tisti, ki bi ostali, bi iz strahu in hvaležnosti delali bolje, učinkoviteje, odgovorneje ...

Vzrok za nastalo finančno situacijo je neodgovoren odnos do javnega denarja - tisti, ki z njim razpolagajo, mislijo, da pride iz neba. Z javnimi financami bi morali zaposleni v javnem sektorju ravnati še bolj odgovorno kot s svojim denarjem. Potem ne bi imeli težav s primanjkljajem, nepobiranjem davkov, sivo ekonomijo, tajkunskimi krediti, korupcijo ...

Objavljam še članek "Zakaj ne bom več delal" iz današnjih Financ, avtor je Karel Lipnik

Poziv sindikatov in levice po večji obremenitvi plač je logičen ukrep za zmanjšanje sive ekonomije. V navalu zanosa se verjetno celo čudijo, da ga ne podprejo obrtniki in podjetniki, ki pošteno plačujejo davke in prispevke, pa se s svojim skromnim zaslužkom komaj prebijejo iz meseca v mesec.

Če imate dvakrat višjo plačo od slovenskega povprečja, ste, »statistično gledano«, davčni goljuf - delate v soboto in nedeljo. Razrez vaše plače to nazorno pokaže: v ponedeljek in polovico torka delate za pokojnine (za plačilo prispevkov delojemalcev in delodajalcev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje). Svoje pokojnine seveda zelo verjetno ne boste dočakali, ker se bo do vaše upokojitve pokojninski sistem že zrušil. V torek popoldne in sredo dopoldne s prispevki vzdržujete zdravstveni sistem. Potem pa do petka dopoldne delate za svojo občino in državo (plačujete dohodnino in davke za kupljene izdelke). Za avto, hišo in jahto ste zaslužili v petek popoldne in ob koncu tedna. Takrat, ko ste torej uradno doma.

Da bi podjetniki v teh razmerah kaj prihranili za svoje podjetje, je iluzija. Pri toliko sive ekonomije, kot je imamo, pravzaprav sploh nimajo možnosti, da bi kaj zaslužili. Statistično gledano, jim posel jemljejo zdravniki in profesorji s svojimi postranskimi zaslužki ob koncu tedna. Plače sindikalnih vodij kažejo, da tudi ti služijo s »fušanjem« ob koncu tedna. Dodatna obdavčitev plač in prispevkov, za katero se zavzemajo sindikati in levica, bo imela tudi preventivni učinek in od »fušanja« odvrnila še tistih nekaj utopistov, ki še živijo v iluziji, da je mogoče v Sloveniji kaj zaslužiti.

A šalo na stran. Bolehno vztrajanje sindikalistov in politikov, ki v življenju večinoma niso prestopili vhoda podjetja, če pa že, so vstopili v menzo, kjer so predavali o socialnem duhu in enotnosti, je Slovenijo pripeljalo na rob gospodarskega in socialnega propada.

Le malo javnih uslužbencev razume, da v gospodarstvu bruto plača ne šteje prav veliko, ampak delodajalec gleda strošek dela. In to ni samo bruto plača, ampak še cela vrsta prispevkov in stroškov, ki jih mora v skladu s kolektivnimi pogodbami vrniti zaposlenemu. Da bi dobremu zaposlenemu izplačal še nagrado za delovno uspešnost, je seveda še ena iluzija. Pa ne zato, ker tega ne bi hotel storiti, ampak zato, ker bi več kot polovico nagrade, ki jo je delavec pošteno zaslužil, pobrala država. Sindikati tudi radi kažejo na Nemčijo in Avstrijo, kjer naj bi bila davčna obremenitev dela pri povprečni plači še večja kot v Sloveniji. Narobe, seveda. Prvič je povprečna plača v Nemčiji trikrat višja kot v Sloveniji in drugič seveda ni zanemarljiv podatek, da recimo v Avstriji trinajsta in štirinajsta plača, ki lahko znašata do šestino letnega dohodka zaposlenih, sploh ne gresta v dohodnino. In seveda so v Avstriji plače v javnem sektorju precej nižje kot v zasebnem. Avstrijci imajo tudi socialno kapico in še kakšen ukrep, ki spodbuja zaposlovanje in nagrajevanje najbolj učinkovitih.

Na koncu se postavlja vprašanje, kako strezniti javni sektor, ki porabi petino več, kot prejme. Moj predlog je vsesplošna stavka v Sloveniji. Stavkajmo vsi! Zaprimo tovarne, pisarne in trgovine. Teden dni splošne stavke bi iz proračuna odnesel 250 milijonov evrov, malo manj, kot znašajo mesečne plače javnih uslužbencev. Pa naj si jih potem izplačajo, če morejo.

9 komentarjev:

  1. joj, Helena, tole ste pa brcnla v temo, trojni zadetek...
    rada berem vaša razmišljanja, samo s tem člankom ste pa pokazala, da ste zmanipulirana kot vsi ostali, ki so zavedeni v menju, da stavkamo zaradi znižanja osebnih dogodkov...
    OBVEZNO preberite (dvakrat) zadnjo Sobotno prilogo - odlični članki, ki govorijo o čem se gre zares ZA VSE VAŠE in NAŠE otroke!!!

    lp

    lidija

    OdgovoriIzbriši
  2. Lidija: Če se moje mišljenje (tokrat) ne ujema z vašim, še ne pomeni, da sem zmanipulirana. Možno seveda je, vendar je tudi možno, da ste vi. Dobrobit naših otrok me še kako skrbi, predvsem zato, ker bi naj delali za mojo pokojnino. Zato bi se morali VSI ukvarjati s prehrano otrok, z elektrosmogom, telesno ne-aktivnostjo. Otroci so zasičeni, hiperaktivni, razvajeni, zdolgočaseni in, zelo kmalu, bodo tudi zelo bolni. Stavke otrokom ne bodo pomagale, da bodo imeli kakovostnejše otroštvo in starost dočakali kolikor tolikor zdravi.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. Učiteljev ni bilo zraven, ko so kradli tajkuni in nismo v krizi, ker se uveljavljajo socialne pravice. Kdo bo tajkune polovil in jih klical na odgovornost?

    Lp, Ana

    OdgovoriIzbriši
  4. Javni uslužbenci nismo krivi za nastali položaj. Borimo pa se za vse nas. Do kod smo prišli? Do ustvarjanja revežev. Ali bodo nakupovalni centri še živeli? Kaj pa tisti z dragimi uslugami? Si jih bomo sploh lahko privoščili? Draga Helena, tudi vi boste zaslužili manj. Režejo nam socialno državo. Rezerve naj se dobijo drugje. Najlažje je tako, kot sedaj predlaga vlada. Na to pa ne pristanemo. Najprej so nam z lastninjenjem uničili gospodarstvo, sedaj so se lotili javnih uslužbencev. Bojim se, da bo v prihodnosti še slabše....plovemo vsi (razen že bogati!) proti revščini. Oživeti bi morali gospodarstvo in to ne samo z besedami. Zaskrbljena sem za vse nas,
    stalna bralka

    OdgovoriIzbriši
  5. da dopolnim prejšnji komentar...
    Tudi delvcav v javnem sektorju ni bilo zraven...mogoče funkcionarji... in veliko zaposlenih v javnem sektorju prejema nizke dohodke, komaj nad zajamčeno plačo... in predvsem mlade družine bodo oškodovane zaradi nižanja socialnih pomoči. Ne zdi se mi prav, da je g. Janša v prejšnjem mandatu oprostil plačilo vrtca za drugega otroka, sedaj pa, ko je zelo veliko mladih družin z dvema ali celo tremi otroki v vrtcu, pa je to boniteto ukinil. Zakaj tajkunom ne odvzame nelegalno pridobljenega premoženja? Zakaj plač ne nižajo progresivno - tistim, ki imajo večje dohodke naj vzamejo več, nekomu z 2000 evri plače se kaj dosti ne pozna, če dobi 200 evrov manj, tistemu z 700 evri se pa izpad 70 evrov drastično pozna!
    Naj bo vendar jasno, da javni sektor ne stavka samo zase, pač pa proti vsem ukrepom vlade, kar bi v določeni meri moralo podpreti tudi gospodarstvo.
    Absolutno pa se strinjam, da je potrebno javni sektor očistiti nepotrebnih zaposlenih - prvo potezo pa naj naredijo vlada in ministrstva v svojih vrstah! Ko bodo enkrat varčevali pri sebi, bo tudi državljanom lažje!
    Pa še nekaj, kar me zelo boli... naj vlada takoj odpokliče naše vojake iz Afganistana. Tam nimamo kaj iskati, pa še velikooo bi prihranili.
    Pozdrav vsem,
    mama dveh otrok, zaposlena v javnem sektorju

    OdgovoriIzbriši
  6. Očitno ste tudi vi nasedli "janšizmu", da je ustrahovanje način do boljših rezultatov. ABSOLUTNO se ne strinjam z vami, saj zagovarjate tipično razmišljanje slovenceljev.

    OdgovoriIzbriši
  7. Članek: Zakaj ne marate svojih otrok?
    Avtor: Rok Pilon
    Vir: www.finance.si

    Za kaj so javni uslužbenci včeraj stavkali? Stavkali so za ohranitev zdajšnjega položaja. To pa pomeni: za majhno gospodarsko rast, za visoko brezposelnost mladih, za revščino in za trpljenje ljudi. Kdor misli, da je včeraj javni sektor stavkal za višji življenjski standard Slovencev, je v hudi zmoti. Poglejmo, zakaj.

    Minuli konec tedna sem bil na praznovanju 28. rojstnega dne prijateljice. Bilo nas je približno 15, vsi stari med 25 in 30 let. Od teh jih je imelo le pet redno službo z določenim ali nedoločenim časom zaposlitve. Večina drugih si denar služi prek avtorskih pogodb, espejev ali pa študentskih napotnic. Seveda s tem ne bi bilo nič narobe, če vse te »zaposlitve« ne bi bile le krinka za redno delo. To je na žalost realnost slovenskih mladih. Služb ne dobijo, ker je delovna zakonodaja preveč toga: delodajalci si jih ne upajo zaposliti, ker jih ne morejo odpustiti.

    Ne slepite se, da so javni uslužbenci včeraj stavkali za višji življenjski standard Slovencev.

    Veljavna slovenska zakonodaja v ospredje raje postavlja varnost zdajšnjih služb. Še posebej varne so službe v javni upravi, kjer skoraj ne odpuščajo. Če podjetja zaposlujejo toliko ljudi, kot jih potrebujejo, je v javni upravi nasprotno - število zaposlenih se kljub čedalje večji informatizaciji ne zmanjšuje.

    Veljavna zakonodaja torej spodbuja ljudi, da se zaposlijo v javni upravi, tam poženejo korenine, v birokratskih mlinih čim prej postanejo zagrenjeni in takšni ostanejo do konca življenja.

    Mladim je medtem bolj pomembno, da ostanejo kreativni, pomembnejše nam je dobro razmerje med neto in bruto plačo, varnost zaposlitve pa ni v ospredju. Mlademu človeku brez otrok in posojil varnost pač ni prva skrb, ima dovolj energije, da si poišče novo službo, če jo izgubi. Radi bi delali v podjetjih, kot so Zemanta , 3FS , Celtra , DiaGenomi , CalypsoCrystal , DeWeSoft ..., kjer so lahko kreativni in jih ne ovirajo toga pravila pri delu, napredovanju in plačilu. Ne želijo postati zagrenjeni javni uslužbenci v prevelikih oblekah. Vsaj upam in si želim, da je tako.

    Če kdo torej misli, da so javni uslužbenci včeraj stavkali za boljše življenje, naj se prime za glavo. Za boljše življenje v resnici potrebujemo liberalnejšo delovno zakonodajo, nižje davke in tudi cenejši in bolj učinkovit javni sektor. Kako to vem? Poglejte najuspešnejše države - Nemčijo, Švedsko, Veliko Britanijo, Finsko -, vse (pa čeprav sta vsaj prvi dve pregovorno zelo socialni) imajo bolj liberalno delovno zakonodajo. Ali bomo ubrali pot severnih držav ali pa bomo ubrali pot Grčije, Španije in Portugalske. Tam je brezposelnost mladih visoka, v Španiji celo 50-odstotna. Varčevanje v teh državah bo še veliko bolj boleče kot pri nas. Ljudje bodo še bolj trpeli.

    Podobno kot sindikati ga po mojem mnenju biksa tudi vlada, ki ne želi izkoristiti prodajnih opcij za Slovensko industrijo jekla in Splošno plovbo. S tem lahko povzroči insolventnost Slovenske odškodninske družbe in zvišanje zahtevane donosnosti na slovenske obveznice. Vlada naj že vendar proda svoje deleže, saj lahko zaradi opcijskih pogodb od kupcev dobimo boljši denar, kot če bi zdaj prodajali na trgu.

    Ta poziv k zdravi slovenski pameti pa gre vsem, ki še stavkajo: Končajte stavko zaradi gospodarstva, ki vam daje kruh. Vrnite se v službo in prebivalcem te države ponudite servis, ki vam ga plačujejo in ga potrebujejo za delo. Zaslužite svojo plačo - če ne zaradi sebe, pa zaradi otrok.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  8. Preberite še uvodnik zadnje sobotne priloge Dela in naprej še gloso Nikar v ustavo! na drugi strani.
    Morda boste spremenili svoje mnenje?
    Lp, stalna bralka

    OdgovoriIzbriši
  9. Če iz mojih zapisov ni bilo jasno: nisem za Janšo, vedno sem ga kritizirala in tudi sedaj mi je tako nesimpatičen, da ga niti gledati ne morem. Riba vedno smrdi pri glavi, zato bi se morali "od zgoraj" lotiti čiščenja javne uprave (ministrstva, agencije, uradi ...). Odpustiti tiste, ki jih ne potrebujemo - ti ponavadi prejemajo previsoke plače za svoj prispevek.

    Predvsem pa povedati, da bomo, na primer, 3 leta pridno varčevali, ne pa ljudi puščati v finančni negotovosti.

    Vsi navajajo skandinavske države, Nizozemsko, Nemčijo ... kot pozitiven zgled, in Italijo, Španijo, Portugalsko, Grčijo kot negativen. V čem je razlika? V uspešnih državah so prebivalci po verski prepričanosti protestantje (skormnost, poštenost, delavnost) ali pa ima katoliška cerkev vsaj močno konkurenco (Nemčija).

    Ker se je po zadnjih volitvah vpliv katoliške cerkve zopet ojačal in ker nam je z "lokalnim pojavom" Zvonom 1 in 2 dajala tako "pozitiven" vzgled, Slovenci nimamo velikih možnosti za rešitev iz krize. Krito bi morali vzeti kot priložnost za spremembe, da kritično pregledamo svoje delo in uvedemo spremembe. Tako delamo v realnem sektorju, drugače podjetje propade. Javno sektor pa v svojih stavkovnih razmerah zahtevah govori o tem, česar ne bodo dali ali spremenili - in to jim zamerim.

    Še enkrat si vsi preberimo mojo prerokbo o vladni koaliciji:
    http://helena-golenhofen.blogspot.com/2011/11/parlamentarne-volitve-2011-koga-voliti.html

    Od avgusta naprej bomo dobili zunanjega rešitelja, verjetno bo lobi katoliške cerkve dovolj močan in bo "njihov". Z veliko sreče pa bo protestant in nam vodil. Sprijaznimo se že s tem, da smo majhen in podložen narod, to kaže tudi feng shui analiza. Mogoče bi znal mojster Chan ukrepati in aktivirati "protestantsko" energijo ...

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši