torek, 24. april 2012

Kako shujšati s probiotiki?

Na nemški televizijski postaji VOX so pripravili štiri ure dolgo oddajo o dietah. Če mene vprašate, bi jo lahko skrajšali na eno uro, ampak, hujšanje je vedno zanimiva in gledana tema.

Oddaja je imela klasično strukturo: nekaj praktičnih prikazov uspešnega hujšanja (iz 290 kg na 150 kg ...), znana oseba je preizkusila dve dieti (televizija jo je spremljala, tehtala, medicinsko kontrolirala), prikazali so trenutno najpopularnejše diete in povabili strokovnjake (zdravnike, psihologe, športne trenerje), da so povedali o najnovejših dognanjih.

Na koncu oddaje sem bila že zelo zaspana, vendar me veseli, da sem vztrajala do polnoči. Tako vam lahko povem, kakšna je najučinkovitejša metoda za hujšanje. Vas zanima?

Na žalost vam ne morem povedati nič novega, kot to, kar že veste: pojejte manj kalorij, kot jih porabite. Samo na takšen način bomo shujšali in ostali vitki. Vsi strokovnjaki v VOX-ovi oddaji so povedali, da brez telesne aktivnosti ne bomo (p)ostali vitki. Pomagamo si lahko tudi s presnovnimi (metabolnimi) triki, kot je: zvečer ne jejte OH, ampak beljakovine.

Ker pojemo preveč kalorične hrane, ki vsebuje veliko maščob in ogljikovih hidratov, smo predebeli. 

Opozorili so na vpliv hormonov pri hujšanju. Vsaka dieta je za telo zelo stresna in nivo kortizola (stresnega hormona) se med hujšanjem zelo zviša. Zanimivo je to, da so suhci bolj občutljivi na previsoki kortizol, zato strokovnjaki priporočajo normalno telesno težo, pa tudi kakšen kilogram več je dovoljen.

Okrog polnoči, ko sem že skoraj zaspala, so v oddaji povedali nekaj res zanimivega: na uspešno hujšanje ima velik vpliv črevesna flora. Znanstveniki so naredili zanimiv poskus in sicer so osebam različnih narodnosti analizirali sestavo črevesne flore. Pričakovali so, da bodo imeli Azijci podobno sestavo, severni Evropejci svojo, Afričani svojo - po skupinah glede na geografsko lego, genetiko in prehrano.

Rezultati so bili pravo presenečenje! Na koncu so lahko rezultate razporedili v tri skupine glede na sestavo črevesne flore. V vsaki skupini so bile osebe različnih narodnosti, skupna pa jim je bila krvna skupina. Sestavo črevesne flore torej ne določata genetika ali hrana, ampak krvna skupina! Bodo D´Adamu kmalu podelili Nobelovo nagrado?

Bo čudežno shujševalno sredstvo, ki ga vsi iščejo, sestavljeno predvsem iz probiotikov? Do takrat, ko bomo imeli probiotike po krvnih skupinah, lahko preizkusite naše probiotike.

5 komentarjev:

  1. Nekultura se opaža že na vseh področjih.
    Mene pa najbolj moti preglasno govorjenje (skoraj kričanje), saj me ne zanima pogovor ljudi pri sosednji mizi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Oja, na to sem pozabila! V restavracijah je hrupno zato, ker je preveč gladkih materialov, ki ne vpijejo hrupa. Tako se lahko čisto normalen govor odbija od gladkih sten, tal in stropa ter močno ojača. V hotelu Livada je že tako. Zato mi zelo radi gremo v restavracija Harfa (Ljubljana-Vič), ker imajo "oblazinjene" stene in tla.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši