sreda, 16. februar 2011

Feng shui: Skrita debla

Ko se je 5.2.2011 začela pomlad po kitajskem koledarju, smo prišli pod vpliv tigra. Če še ne veste, februar je prvi mesec v kitajskem koledarju, kar lahko vidite na koledarju, ki ste ga dobili v kitajski restavraciji. Februar ima samo eno vodoravno črtico, kar je pismenka za število ena.

Mesec februar, tiger in pomlad imajo skupno značilnost - spadajo v element les. Ker mi les strašno koristi, sem z nestrpnostjo pričakovala 5.2., zgodilo pa se ni nič. Januarju je vladal počasen, statični vol, ki nas je s slabim vremenom delal še bolj depresivne. Tiger pa bi moral prinesti gibčnost, elan, dinamiko, akcijo ... No, včeraj sem se le spomnila, kaj se dogaja in odgovor našla v t.i. Hidden Stems.

Po slovensko bi jih prevedli kot "skrita debla" oziroma daljše "v vejah skrita debla". V vsaki od živali (veje) se namreč skrivajo dodatni elementi (debla), ki zelo močno vplivajo na nas. Poznamo jih v kitajskem horoskopu, pa tudi pri feng shuiju.

Kaj se je zgodilo? Tiger je prvi devet dni svojega vladanje s sabo vlekel še energijo prejšnjega meseca, t.i. remaining qi. Vol mu je "potisnil" ostanek svoje energije, zato je bilo obdobje do 14.2. zelo zemeljsko (nedinamično, statično). Naslednjih devet dni bo ognjenih, saj les potrebuje najprej toploto, da začne rasti. Šele zadnjih 16 dni bo nastopila t.i. pure qi, ko bo tiger vladal v elementu les yang.


Nisem vas želela zmesti in se važiti, koliko vem o feng shuiju. Ampak pokazati, da je feng shui zanimiv in kompleksen sistem, ki je nastal z zelo natančnim opazovanjem narave in časa. To me vedno znova navduši in občudujem mojstre, ki so stoletja in tisočletja pridno sestavljali svoja opažanja v učinkovit sistem.

Feng shui ni nič statičnega, ampak dinamičnega, vendar vse pride ob svojem času. Zadnjič mi je trener Aleš dvignil pritisk s patetično izjavo "vse ima svoj namen", ki jo resnično sovražim, saj je veliko ljudem v potuho, da sami nič ne naredijo. Feng shui nam omogoča, da stvari predvidimo in uporabimo. Pa ne samo v svojo lastno korist, ampak tudi v korist družbe in narave. Tako poskrbimo, da ima namen tudi nek smisel.

5 komentarjev:

  1. Tudi meni paše les, moti pa me tale tiger, ki ni z mojo opico nič kaj kompatibilen. No ja, tudi naslednji mesec naju bo les lahko krepil, le ta bo takrat bolj yin (Xin Mao).

    Lp

    OdgovoriIzbriši
  2. O, nekaj novega vemo o zvestem bralcu bloga Iztoku: rojen je leta 1968, v letu opice, torej je star 42 let. S tigro ste res v konfliktu, zato si takoj nabavite svinjo. Lahko živo, ali fugurico, ki jo nosite s sabo, lahko sliko. Zakaj? Svinja po pravilih iz Bazi Suanminga kombinira s tigrom in nastane element les, ki ga potrebujete, ste rekli. Svinja bo "zaposlila" tigra, da bo pozabil "nadlegovati" opico. A ni feng shui genialen???

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. Pujsek, moj dobrotnik se že sedaj nahaja v žepih, vseeno lepa hvala za namig. Živega (npr.vietnamskega), pa si zaradi psov ne morem nabaviti.
    Ja, feng shui je genialen !!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Iztok: oba sva pozabila na še eno možnost, glede pujsov - na ljudi, ki so rojeni v letu svinje. To so letniki 1947, 1959, 1971, 1983, 1995 in 2007. Poznate koga? Sodelujete s kakšnim "pujsom"?

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  5. Žena podgana, hči prav tako, sin pa konj. Ni slabo.

    Lp

    OdgovoriIzbriši