ponedeljek, 24. oktober 2011

Zdravje: Kje na nas prežijo bakterije

V današnjem prispevku bom zopet omenjala čistočo in nekateri boste ugibali, ali sem fanatična glede pospravljanja. Ne, brez skrbi, nisem. Pri nas je včasih tudi umazano in nepospravljeno.

Takšne prispevke objavljam zato, da se vsi skupaj opomnimo, kaj je pri čistoči pomembno, in kaj ne. Vsi se bojimo straniščnih školjk, čeprav je na drugih predmetih veliko več bakterij. Pa si oglejmo rezultate merjenj (podatki so iz neke nemške TV oddaje, na žalost sem si pozabila zapisati, katere):

1. Straniščna školjka: 200 bakterij/cm2

2. Tipkovnica: 13.000 bakterij/cm2

Ženska pisalna miza ima zaradi pogostejše uporabe kozmetike 4- krat več bakterij kot moška.

3. U-Bahn (podzemna železnica): 86.000 bakterij/cm2

Največ jih je na držalu, vendar ne preživijo dolgo na hladni kovinski palici.
 
4. Držalo vozička v trgovini: 110.000 bakterij/cm2

5. GSM aparat: 4.000.000 bakterij/cm2, ker ga ponavadi nosimo v hlačah in v toplem okolju se bakterije hitreje razmnožujejo.
 
6. Žegnana voda v cerkvi: 9.000.000 bakterij/cm2

7. Hladilnik: 11.400.000 bakterij/cm2

Grozljiv podatek in najresnejši vir okužb! V hladilniku je vlažno in veliko hrane. Bakterije so neobčutljive na mraz, samo počasneje se razmnožujejo, zato bi morali hladilnik čistiti vsak teden in redno sortirati pokvarjeno hrano. Zelo pomembna je tudi embalaža v katero spravimo hrano, ki ni več zaprta v originalni embalaži.

  Mislite, da šteje bakterije v hladilniku ali išče zrezek?

8. Gobica za pomivanje posode: 20.000.000 bakterij/cm2

Priznajmo, preredko jo zamenjamo in preslabo operemo. Po umivanju posode gobico temneljito speremo (na njej ne smejo biti ostanki hrane), ožememo in jo damo sušit na zračno mesto.
 
9. Slina: 1 milijarda, pri poljubljanju izmenjamo 40.000.000 bakterij/cm2, vendar niso nevarne.

Uf, dobro, še naprej si lahko s poljubi izmenjujemo bakterije ...

Lep začetek tedna in očististe si končno vašo tipkovnico. Saj čutite, kako se vam tipke lepijo na prste? In ne pozabite na miško!


Ni komentarjev:

Objavite komentar