sreda, 16. marec 2011

Potovanje: V nemški Maribor k tašči in tastu

Obisk pri tašči in tastu v Marburgu (univerzitetno mesto, ki leži približno 100 kilometrov severno od Frankfurta in je pobraten z našim Mariborom) je vedno prijeten. Tokrat je bila glavna tema sekanje in žaganje 200 let starega hrasta, ki je stal ob hiši. Napadla ga je posebna goba in so ga morali posekati. Moj tast se je odločil, da bo les obdržal, čeprav ga bo za 40 kubičnih metrov. Hrast je bil, na srečo, zaščiten, zato je stroške za njegovo odstranitev prevzela občina.

Vsi ostali smo mnenja, da bi moral vsaj del lesa prodati, ali pa si poiskati pomoč pri sekanju in žaganju.  Hrast je bil zelo velik, kar se vidi na slikah, zato bo delo zelo naporno. Ampak, moj skoraj 82-letni tast je vztrajen in trmast. Pravi, da mu je všeč malo razgibavanja na svežem zraku.

Mojo taščo je bolj zanimal feng shui, saj sem ji že po telefonu povedala, da bo moška stran hiše sedaj oslabljena. Padlo je nekaj predlogov za nova drevesa, vendar sem ji povedala, da mora zadnjo odločitev sprejeti njen mož, saj je to "njegova", moška stran. Moj tast se je ob teh besedah vidno zabaval in v mislih že odločal o jablani, ki jo bo tam posadil, čeprav sem mu svetovala "moško" drevo ...





V nedeljo smo se odpravili na izlet in sicer v 35 kilometrov oddaljeni Frankenberg. Zelo zanimivo mestece, najbolj znan je magistrat:


Obiskali smo tudi cerkev, oziroma najprej njeno kapelico, potem pa še osrednji del. Cerkev je protestantska, kar se je zelo izražalo pri arhitekturi. Vitraži so bili brez kičastega barvnega stekla, notranjost "čista", brez baročnih angelčkov in drugih odvečnih okraskov. S sabo sem imela kompaktni fotoaparat, zato sem lahko v cerkvi fotografira samo detajle (pri majhnih fotoaparatih je šum zelo velik in fotografije bi bile preveč zrnave).






Kosilo smo imeli v bližnji vasi, še prej pa smo se sprehodili po Frankenbergu. Odkrila sem zelo dobre kombinacije starega in novega. Najbolj všeč mi je zadnja fotografija.




2 komentarja:

  1. Nikar ne pustite tasta, da opravlja težka fizična dela. Mojega očeta je par dni po takem delu - kap.
    Lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Naj tast dela počasi in za zabavo.
    Imate pa tasta v prelepem kraju.

    OdgovoriIzbriši