petek, 14. januar 2011

Zdravje: Razkisanje telesa z bazično kopeljo - se res kaj zgodi?

Seveda nimam časa pisati bloga, če pa sem dvakrat na teden na treningu, zaključujem finance za leto 2010, pridno svetujem s feng shuijem in sodelujem pri nastajanju http://www.avita.si/.

Vseeno pa si dvakrat na teden pripravim bazično kopel in se za dve uri potopim v toplo vodo. Družbo mi dela knjiga in velik kozarec vode. V sredo pa sem si kopel popestrila z "znanstvenim" raziskovanjem. Nekateri izkušeni bazični kopalci namakalci namreč trdijo, da ima voda na koncu kopanja nižjo pH vrednost, kot na začetku. Razlika nastane zaradi razkisanja: kisline iz telesa reagirajo z bazično vodo in pH se zniža.

Bazične kopeli prinašajo toliko koristi, vendar se jih še večina ljudi ne zaveda

V moževi omari sem odkrila elektronski pH-meter, ki meri pH na dve decimalki natančno, zraven pa še temperaturo. Mimogrede: moja idealna temperatura vode za bazično kopel je 40,5 stopinje, sem ugotovila. Pri poskusu me je tudi zanimalo, ali so tri jedilne žlice bazične soli, kot piše na etiketi, dovolj za velikost moje kadi (je čisto standardne velikosti).

Naredila sem štiri meritve:

1. Čista voda, brez primesi
- 7,44 pH
- 44 stopinj

2. V vodo sem dala 3 jedilne žlice bazične soli
- 9,00 pH
- 43 stopinj

3. Dotočila sem hladno vodo
- 8,70 pH
- 40,6 stopinj

4. Po končanem dveurnem namakanju
- 8,70 pH
- 34,3 stopinje

Komentar:
Ko sem ugotovila, da se pH ni nič spremenil, me je Dominik opozoril, da je pH tekočin zelo odvisen od njihove temperature. Pogledal je v različne tabele, ki jih ima, in ugotovil, da se je pH v mojem primeru spremenil za 0,17 pH. Ko sem še povesila nos zaradi majhne razlike, me je pomiril, da je pa to kar veliko!

Ugotovitve:
Za mojo kad je doza čisto pravilna, priporočen začetni pH mora biti okrog 8,5. Voda se je sicer ohladila na 34 stopinj, vendar me ni nič zeblo, saj je naša kopalnica majhna in topla. Če bi dotočila vodo, bi morala obvezno dodati tudi bazično sol, da bi dobila ustrezen pH in ves čas trajanja kopeli intenzivno razkisala.

8 komentarjev:

  1. Jaz moram vodo več krat dotočiti, ker se hitro ohladi. Že nekaj časa pa izvajam nožne kopeli vsak dan, za katere upam, da odtehtajo kopeli v banji (dva krat tedensko). Med tem časom prebiram Sanjine novice in nato smuk med flike.

    Lp, Matejka

    OdgovoriIzbriši
  2. Matejka: nožne kopeli nikakor niso enakovredne kopelim celega telesa; če se le da, se pojdite namakat v kad. Če morate dotočiti toplo vodo, potem kad napolnite samo do polovice, vendar vseeno dodajte 3 žlice bazične soli. Na žačetku bo voda bolj bazična, kot je potrebno, na koncu (po dodajanju tople vode) pa ravno prav, da boste še vedno razkisali. Dobro čtivo pa je za kopeli najbolj pomembno!

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. Mene pa zanima kako izvajat bazično kopel, brez da bi ti teklo po stenah ploščic in zaplesnel zid? Prenovili smo kopalnico in dali vgradit ventilator, vendar je potem zelo mrzlo, če to laufa in se prehladiš? Pa tudi, če ne laufa, malo vleče skozi ventilator. Naj čakam do poletja? Kot vidim, nismo nič pridobili s tem ventilatorjem. Kako je pa pri vas?

    Lp, Neža

    OdgovoriIzbriši
  4. Neža: Iz tople vode seveda izhlapeva para, ki se kondenzira na stenah kopalnice. Jaz po končani kopeli vedno odprem okno in dobro prezračim kopalnico. Če nimate okna, lahko ventilator vključite med natakanjem vode in po končani kopeli. Tudi ni potrebno pretiravati s temperaturo vode, okrog 40 stopinj je čisto dovolj (bolj vroča je voda, več pare izhlapeva.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  5. zanima me, če se lahko v bazično kopel doda eterična olja...npr et.olje sivke?

    OdgovoriIzbriši
  6. Razkisanja ne bo čisto nič motilo, če dodate eterično olje - vsaj meni ni nič znanega. Ker bazična kopel odstrani tudi suho kožo in odmrle celice, bi lahko kakšno od eteričnih olj dražilo kožo.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  7. Kje se pa dobi to bazično sol?
    Jaz za raztrupljevalne kopeli uporabljam grenko/magnezijevo sol, tako kot za čiščenje jeter, pa tudi pri bolečih v mišicah mi pomaga in pri kopelih za noge...baje se magnezij absorbira tudi čez kožo, če ga komu primanjkuje je to dober način nadomeščanja. Po teh kopelih opažam manj krčev v nogah.
    Kupujem jo pa obvezno v tujini (Epsom salts b.p.- b.p. pomeni, da je tudi za interno uporabo), saj jo pri nas v lekarnah prodajajo za ceno suhega zlata. ;-))

    OdgovoriIzbriši
  8. Bazično sol za razkisanje telesa lahko naročite v naši spletni trgovini: http://www.avita.si/bazicni-izdelki/bazicna-kopel-700-g

    LP
    Helena Golenhofen

    OdgovoriIzbriši