torek, 11. maj 2010

Feng shui: Kje je hrbet hiše?

Določitev hrbta hiše ali stanovanja je včasih kar težko. Če se zmotimo, je narobe celotna feng shui analiza.

Na zadnjem seminarju v Bad Homburgu sem bila med redkimi udeleženci, ki so, pri nekem kompliciranem primeru, pravilno določili hrbet hiše. Mislim, da mi pri tem veliko pomaga znanje iz gradbeništva in občutek za prostor.

Še posebej zanimivo je določevanje hrbta pri vrstnih hišah. Kje pa je težava, se boste morda vprašali? Ni je, če je obraz hiše tam, kjer so vhodna vrata. Pa se velikokrat zgodi, da ni tako. Vhodna vrata postavimo na severni (manj sončen) del parcele, pred hišo pustimo malo prostora, da ga več ostane za vrt. Na fasadi je malo oken in vrat. Ponavadi za zaščito posadimo še cipreso ali dve. Hrbet hiše je na drugi strani, na vrtu, kjer je veliko sonca in odprtega prostora, veliko oken in vrat ...

V čem je problem? Hiša energijsko zarotira in del pred hišo postane hrbet, na vrtu pa obraz hiše.
Hiša ne bo imela obraza tam, kjer ga mi določimo. Imela ga bo tam, kjer so za to ugodni energijski pogoji: veliko oken in vrat, sonce, gibanje, prostor, aktivnosti, voda ...

V Murglah, kjer imamo poslovne prostore, se lahko veliko naučimo o hrbtu in obrazu hiše. Zelo malo hiš ima obraz tam, kjer bi moral biti: na SZ delu oz. tam, kjer so vhodna vrata. Naselje je staro že 40 let in v tem času so drevesa, ki so jih posadili lastniki ob vselitivi, postala zelo velika. V tistih časih so posadili veliko dreves, ki niso primerna za naselje pritličnih vrstnih hiš, vendar drugih ni bilo.

Obraz hiše v Murglah (september 2009) - je dovolj "našminkan?

Sedaj jih množično sekajo in drastično obrezujejo, kar bo močno skazilo naselje. Da o spreminjanju fasad, vhodnih vrat in prizidkov niti ne govorim. To estetsko lepo, homogeno naselje bo v desetih letih postalo zmazek. Sicer pa lahko povlečemo tudi paralele s feng shuijem: leta 2017 bodo murgelske hiše postale energijsko zelo slabe. Saj tudi zdaj niso strašen hit, ampak v periodi 9 (po 2017) bodo pa še slabše. Zato mi niti na misel ne pride, da bi kupila hišo v Murglah, kot bi me nekateri radi prepričali.

Kaj se zgodi, ko na hrbtu hiše odstranimo drevesa? Hrbet postane šibek! In s tem nastanejo težave pri vsem tistem, kar simbolizira: zdravje, družinsko življenje, medsebojni odnosi, denar, ki ga lahko obdržimo in uporabimo zase.

V zelo veliko primerih se zgodi, da se hrbet in obraz zamenjata. Obraz postane vrtni del, hrbet pa tam, kjer so vhodna vrata. Kar je seveda katastrofa, saj tudi mi nimamo ust na hrbtu, ampak na obrazu. In skozi vhodna vrata dobiva hiša energijo!

Takoj, ko smo najeli hišo v Murglah, smo odstranili stare grme in položili ploščice pred vhodom. Želela sem ustvariti Qi-Pool, zbirališče energije pred vhodnimi vrati, da ne bo odšla naprej po potki, ampak zavila k nam.


Upam, da vas bo ta kratek izlet v feng shui vzpodbudil, da se boste bolje zavedali svoje okolice in mogoče celo "popravili" obraz ali hrbet hiše.

Ne pozabite: hrbet mora biti yin, obraz yang! In močno "našminkajte" obraz, da bo privlačen za energijo.

5 komentarjev:

  1. Kako pa je z obrazom in hrbtom v večstanovanjskih blokih? Je obraz balkon stanovanja?

    Lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Prav zaradi takih člankov skoraj vsak dan obiščem vaš blog.

    LP Iztok

    OdgovoriIzbriši
  3. Vaš blog je izredno zanimiv in sem ga v celoti prebrala,vendar me zanima za pušpanov grm in ciprese:ali ti dve rastlini spadata po feng shui k stanovanski hiši.Se jih vstrajno izogibam,čeprav me mika, da pušpanov grm posadila v terakoto lonec.
    Lp Petra

    OdgovoriIzbriši
  4. Anonimni:
    Blok ima svoj hrbet in obaz, prav tako stanovanje. Idealno je, da se "pokrivata", vendar o tem lahko ponavadi samo sanjamo.

    Iztok:
    zaradi takšnih pohval pišem blog ...

    Petra:
    mene so mojstri naučili, da so vse rastline enakovredne, samo postaviti jih moramo na svoje mesto. Ciprese sem omenila, ker jih sadijo ljudje brez domišljije, samo da je mir.

    Vi kar posadite pušpan, pa ne samo enega, ampak uporabite tri (yang število) različne posode, da bo več dinamike.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  5. Kaj pa menite o hiši, ki se s hrbtom stika s sosednjo hišo, torej neklasičnem dvojčku? Je feng shui odvisen tudi od tega "priveska"? Bila bi zelo vesela odgovora,hvala!

    OdgovoriIzbriši