nedelja, 2. maj 2010

Zdravje: Kako se pravilno postimo

Včeraj sem med tekom ugotovila, da pri meni povezava med osebnim in izčrpavajočim elementom drži. Kljub številnim (racionalnim, zdravstvenim) razlogom za postenje spomladi, tega nikoli nisem rada počela. Zakaj ne?

Moj osebni element je les, zato je letni čas v elementu ognja (maj, junij) idealen čas za hujšanje, postenje, razstrupljanje. Poleg tega je spomladi za moj les preveč hladno in vlažno. O tem sem že pisala. Preveč elementa vode in premalo elementa ognja ima za posledico, da je vranica (element zemlja) prešibka in sokovi (kri, limfa) se slabo pretakajo. Zato me med spomladanskim postom zelo zebe, pa tudi razstrupljanje ni tako učinkovito.

Mislim, da mora biti post nekaj lepega, posebnega. Zmaga nad požrešnostjo, preobiljem, poželenjem. Čas, ko se lahko brez slabe vesti posvetimo sebi in svojemu telesu. Post zbistri glavo, zato lahko vidimo mnoge stvari okrog sebe bolj jasno.

Tisti občutek, da je po postu telo vsaj za nekaj odstotkov bolj čisto, je fantastičen. Seveda, če je post pravilno izveden, drugače si lahko škodimo.

Najpomembnejši del posta so dnevi pred in po postu, so si enotni izkušeni postilci. Če se nameravamo postiti 6 dni, potrebujemo 3 dni za pripravo na post in 3 dni za popostne dneve. Pred postom jemo vedno bolj surovo in vegansko hrano. Na primer, prvi dan prenehamo jesti živila živalskega izvora, drugi dan jemo samo zelenjavo in sadje, tretji dan samo presno zelenjavo in sadje. Po koncu posta se v obratnem vrstnem redu privajamo na hrano.

Na prvi dan posta spijemo Glauberjevo sol, ki v kratkem času dobro očisti celotno črevesje. Obvezen je klistir in to vsak dan najmanj enkrat. Če so spremljevalni postni simptomi močni (glavobol, vrtoglavica, nihanje razpoloženja), se klistiramo večkrat, tudi s kavo.

Zelo veliko moramo piti in sicer čisto vodo. Večkrat na dan si merimo pH urina - če je pod 6 pH, moramo dodatno jemati bazične minerale. Strupi so hkrati tudi kisline, zato moramo telesu dovajati dodatne minerale, da se lahko kisline vežejo na njih in izločijo iz telesa. Z uživanjem dodatnih mineralov telesu pomagamo, da intenzivno in zdravo razstruplja.

Če bodo kisline ostajale v telesu, se lahko trajno poškodujejo ledvice, poleg tega se bodo za njihovo nevtralizacijo porabljali drugi viri mineralov, kot so lasje, zobje, kosti.

Nekateri se ravno zaradi tega postijo s pomočjo zelenjavnih sokov ali juh (praktične so v hladnem vremenu). Juhe in sokove moramo dobro precediti, drugače nam bodo delčki zelenjave vzbudili želodčno kislino in postali bomo še bolj lačni.

Med postenjem lahko naredimo čiščenje jeter - sokovom dodamo kakovostno olje, približno 1 dl. Nekateri spijejo kar čisto olje in to vsak dan posta.

Ne pozabimo na gibanje med postenjem, da ne bomo izgubili preveč mišične mase. V tujini so zelo priljubljeni posti v kombinaciji s pohodništvom. Vsak si naj pač izbere svojo obliko rekreacije, pomembno pa je, da obremenjujemo tudi mišice.

Med postom moramo dobro skrbeti za osebno higieno, ker nam bo smrdelo iz vseh odprtin in por. Čiščenje zob večkrat na dan, suho ščetkanje kože, tuširanje, savna - vse to pripomore k hitrejšemu in boljšemu razstrupljanju. Ko penetrantni vonj izgine, smo na dobri poti k čistemu telesu. Nekateri med postom ne marajo savnem, drugi seksa, tretjim pa hormoni ponorijo. Poslušajte svoje telo in se odločite, kaj vam ustreza.

Prvo živilo po postu naj bi bil košček jabolka. Potem postopoma povečujemo porcije, ampak res postopoma. Če se boste postili več dni, vas bo pograbila volčja lakota in težko se bo zadrževati. Kdor bi rad preizkusil, kako boli celotnih 3,5 metrov črevesja, naj se kar prenajeda. Meni je enkrat zadostovalo!

4 komentarji:

  1. Draga Helena, Vaš vpis o postu se mi zdi zelo zanimiv. Sama že nekaj časa iščem informacije o postu, razstrupljanju telesa, zadnjih nekaj mesecev sem temeljito spremenila prehrano ter se aktivno začela ukvarjat s športom. Želim si pa tudi očistit telo in se znebiti strupov, ki jih nosim naokoli že skoraj 30 let. Verjamem, da bom iz vašega bloga izvedela še marsikaj zanimivega, poučnega. Želim Vam še naprej vse najboljše in hvala za zanimive informacije.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lep pozdrav! Prosim Vas za nasvet glede čiščenja jeter med postom. V članku je napisano, da nekateri spijejo kar čisto olje in to vsak dan posta. Zanima me ali je tako čiščenje enakovredno tistemu z glauberjevo soljo in najmanj koliko dni je priporočljivo piti olje (če si na daljšem postu)? Ali ima klistiranje s kavo tudi enak učinek na čiščenje jeter? Kakšno čiščenje je po Vašem mnenju najboljše izvesti med postom?
    V naprej hvala za odgovor in lep pozdrav! Eva

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni!
      Izkušenj s pitjem olja nimam, uporabljajo pa ta princip veliko v ajurvedski medicini. Ne znam povedati, ali je enakovreden postopku z GRENKO (ne Glauberjevo!) soljo. Verjetno je bolj prijazen do telesa, saj se pri hitrem postopku naenkrat izloči veliko strupov. Olje lahko pijete vsak dan.
      Klistiranje s kavo je tudi bolj blago in sama bi ga uporabila med postom.
      Lp

      Izbriši
  3. Pozdravljena ga.Helena.
    Danes pričenjam z postom in sem se zato odpravil malo na splet, da poiščem kakšno modro misel in besedo podpore. Postim se že tretjič in sicer enkrat na leto. Post mi predstavlja očiščevalen način da zopet fizično razbremenim telo in tudi psihično ojačam Ta proces je nekaj posebnega in ga je potrebno cenit. Med postom lahko veliko dosežeš v osebnem smislu, se pa seveda strinjam da ga je potrebno izpeljati po pravilih. Hvala Vam za navodila in prijazen nasvet. Tega ni nikdar odveč.
    Želim Vam lep dan

    OdgovoriIzbriši