petek, 5. november 2010

Kuhinja: Mednarodna zbirka lupilcev

Ko se potepam po tujih deželah, zelo rada zavijem v trgovine z gospodinjskimi potrebščinami. Ker ne morem, z redkimi izjemami, pokukati v zasebna prebivališča domačinov, mi gospodinjski predmeti povedo, kako živijo.

Vedno kupim kakšno uporabno malenkost. Danes zjutraj, ko sem pospravljala kuhinjo, sem ugotovila, da posedujem zanimivo zbirko lupilcev za zelenjavo.

Vsak ima svoje prednosti. Irski fantastično lupi krompir, za ostalo zelenjavo pa je neprimeren, ker so olupki predebeli. Nemški je izredno oster in gibljiv, zato ga rada uporabim za zelenjavo, če je "neravna", npr. korenje.


Francoski lupilec je nekaj posebnega, saj je držaj debel, vendar ergonomičen, olupki pa izredno tanki. Najbolj univerzalen je tupperware lupilec, kar je tudi za pričakovati, saj morajo en model prodati v različnih državah.

Kaj lahko na koncu ugotovimo? Če že pri lupilcih obstajajo razlike, kaj je šele na drugih področjih. Je pa raznolikost, vsaj v kuhinji, izredno dobrodošla, zato je prav, da jo imamo in spoštujemo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar