petek, 3. september 2010

Irska - Galway: univerzitetno mesto s pogledom na morje

Kako lepo bi bilo študirati na zahodni irski obali, v mestu Galway. Sam center mesta ni nič posebnega, o vremenu ne bomo izgubljali besed, za univerzo sem samo slišala da je v redu. Ampak, v Galwayu bi se lahko vsak dan sprehajala ob morju. In to počnejo tudi domačini. Dopoldne sva še samevala na obmorski poti od Salthilla (tam sva spala v B&B9 do centra mesta; popoldne pa so nama družbo delali številni doamčini, ki so se rekreirali.

V Salthillu so čudovite peščene plaže

"Terapija" z morskim zrakom - to bo dojenček spal

Buuu, se me kaj bojiš???

Hotelov je na poti kar nekaj, vendar ležijo vsi, ki imajo pogled na morje, tudi ob močno obremenjeni cesti.

Domačini so se ob morju sprehajali, nekateri tekli, drugi se ukvarjali s kužki, tretji igrali, klepetali, se vozili s kolesi. Užitek jih je bilo gledati, vendar sem opazila, da so starešji vsi močno zakisani. Preveč mesa in sladkarij, premalo zelenjave.

Tile kamni so delovali kot razburkano (pred)morje

Nisva šla do konca pomola, ker je preveč pihalo

Med prejšnjo in tole fotografijo je za trenutek posijalo sonce in pokrajina je postala dosti prijaznejša

Ne, nisem pozabila na trave!




Z možem sva debatiral, zakaj so v zidu pustili tole luknjo. Prehod za pešče je levo od nje. Moja teorija je, da je namenjena kolesarjem.

Se že približujeva centru mesta

Če imajo galebi tudi vodjo, je bil to tale - ogromen ptič, ki je z budnim očesom pazil na dogajanje

Fotografija ni nastala zaradi mostu, ampak zaradi lososov. Zgodaj spomladi se pridejo drstit in takrat jih iz tega mostu opazuje več tisoč ljudi.

Nakupovalna ulica v centru Galwaya

Znameniti Claddagh (=ribiška vas v bližini Galwaya) prstani. Prstan je narejen v obliki dveh dlani, ki držita krono in srce. Dlani simbolizirata prijateljstvo, srce ljubezen in krona lojalnost. Prstani so se nekdaj po ženski liniji prenašali iz roda v rod.

Del mesta Galway

Univerzitetna mesta so vedno bolj svetovljanska in humanistično usmerjena, kar se opazi tudi v Galwayu

Ena izmed lepših stavb v mestu

Na poti do B&B se mi ni dalo več fotografirati, samo ta fotografija je nastala v slovo. Naslednji dan sva se odpeljala v Dublin in po enem dnevu odletela domov.

Nasvet: Kot sem že napisala, leži večina hotelov ob zelo prometni cesti. Midva sva našla izredno miren B&B, kjer sva odlično spala. Če vas pot zanese v Galway, lahko prespite pri družini Waldron, 86 Threadneedle Road, Salthill, Galway. Telefon: 091-525 333. Potrebujete avto, ali veselje do pešačenja, saj je od glavne obmorske ceste oddaljen 1,5 km.

Ni komentarjev:

Objavite komentar