sobota, 18. september 2010

Feng shui: Z ognjem nad depresijo

Kakšno grozno vreme! Včeraj zvečer ob desetih sva z Dominikom pripravljala murgelsko hišo na morebitne poplave. Srčno upam, da je bil najin trud zastonj.

Že nekaj dni sem čudno melanholična, neskoncetrirana, pretirano čustvena, naslednji trenutek pa apatična. Prepoznate znake? To je depresija. Brez skrbi, nikoli nisem bila čisto zares depresivna, poleg tega pa preveč vem, da bi se pustila premagati elementu kovine. Ha? Depresija in element kovina? O čem govorim?

Začeli bomo čisto z drugega konca in si ogledali naravne cikluse petih elementov. Vsak element (les, ogenj, zemlja, kovina, voda) je najmočnejši, ko je v svojem letnem času. K pomladi spada les, k poletju ogenj, k poznemu poletju zemlja, k jeseni kovina, k zimi voda. Zakaj je to pomembno?

Na primer pri določanju, kako močni smo v kitajskem horoskopu. Oseba, ki ima osebni element ogenj, rojena pa je pozimi (kjer vlada element voda), bo energijsko šibkejša, kot oseba z istim elementom, ki je rojena spomladi. Les (pomlad) podpira ogenj (poletje) in ojača osebni element.

Podobno je pri tradicionalni medicini. Jetra si najbolje očistimo spomladi, ker spadajo jetra in pomlad v isti element les.

Naravni ciklus nekega elementa torej izgleda tako, da se najprej rodi, potem je najmočnejši, počasi upada in umre. Pri elementu voda bi to izgledalo takole:

jeseni se rodi (kovina podpira vodo), vrhunec doseže pozimi, spomladi izgublja moč in poleti umre.

Element zemlja je seveda izjema, ker je vmesni letni čas med poletjem in jesenjo, pa tudi na koncu vsakega meseca vlada zemlja (doša čas).

Kakšne koristi lahko izvlečemo iz poznavanja naravnega ciklusa elementov? Da v za nas neugodnih letnih časih pazimo, kaj delamo, jemo, s kom se družimo, kaj načtujemo. Meni, šibkemu lesu, se jeseni slabo godi. Zemlja mi prav tako škodi, ampak ta letni čas traja manj časa kot jesen.

Zato so se tudi pojavili zgoraj opisani simptomi. Kovina je močna in tlači moj šibek les. Kaj lahko naredim? Npr. očistim jetra (to bi naredila ta vikend, vendar moram biti v pripravljenosti, če bo v Murglah poplavljajo), jem grenka živila kot je radič in grenivka. Pomaga še nekaj: okrepiti moram element ogenj!

Element ogenj sicer izčarpava les (ampak, vsak les potrebuje za rast toploto, jesenski dnevi pa so že bolj hladni in vlažni), vendar hkrati nadzira moč kovine in to zelo učinkovito. Zato sem se danes odločila, da si bom oblekla rdeči modrček, roza boksarice, lila nogavice in mikico, ki vsebuje različne odtenke vijoličaste. Popila sem grenivkin sok (s koloidnimi minerali), si prižgala električno pečko in pojedla kos kruha z rdečim namazom. Če ne bo poplav, si bom privoščila masažo (prekrvavitev - kri - element ogenj) in pojedla vsa rdeča jabolka, ki jih imamo.

Kot vidite, je moja depresija že v celoti izginila in povrnil se mi je nežno ironični humor, ki ga imate tako radi. Feng shui deluje!!!

P.S.
Na spletni strani Feng shui akademije lahko najdete opise petih elementov. Če ugotovite, da je trenutno eden od elementov izredno močan oz. izredno šibek, potem ukrepajte. Ko boste brali opise, si pomagajte z opisom lastnosti, ki spadajo v posamezni element. Lahko boste ugotovili, da ste pretirano redoljubni, da ste preveč avtoritativni, obsedeni s čistočo, da ste celo že obsesivni. To pomeni, da je element kovina premočan. Takoj pojdite v bližino vode (voda bo izčarpala kovino), poskrbite za humor (spada v element voda), ne jejte pekočih jedi. Ne pozabite na ogenj, ki nadzira premočno kovino.

Ni komentarjev:

Objavite komentar