sreda, 7. julij 2010

Zdravje: Kdaj (s)pijemo dovolj vode

Pravkar doživljam rahlo delovno krizo, saj se počutim utrujeno, zeha se mi, kar lezem skupaj. Nekateri bi si takoj priskrbeli kavo ali pravi čaj, jaz pa vem, kaj je veliko boljše narediti: spiti velik kozarec vode. O kakovosti vode sem že pred nekaj leti napisala članek, ki ga z velikim veseljem najdem na različnih spletnih straneh. Zato si v kozarec natočim prečiščeno in energizirano vodo, ter jo z užitkom spijem. Evo, sem že dobra in lahko grem naprej delat.

Koliko vode pa naj spijemo, da se bomo dobro počutili in da bomo zdravi?

Nasvetov je veliko. Nekateri "pesimistični" zdravniki priporočajo 1,5 litra vode dnevno. Drugi so že pogumnejši in priporočajo vsaj 2 litra. V alternativni medicini obstaja formula: 25 kg telesne teže = 1l vode. Seveda je pri določanju potrebne "zdrave" količine vode odločilna sestava našega jedilnika. Če pojemo veliko živil, ki že vsebujejo vodo, se lahko popita količna vode zmanjša. Če je pa na jedilniku predvsem "suha" hrana, moramo res popiti dovolj vode. Suha hrana je npr. kruh, testenine, meso, klobase, krompir, riž, pica, sladice ...

Morje, naša zibelka

Nekateri od vas ste že opazili, da smo pred prihodom vremenske fronte (poslabšanjem vremena, dežjem) bolj žejni. Na žalost sem pozabila, kaj natančno se zgodi v telesu, da potrebujemo več vode. Verjetno je povezano s padanjem zračnega pritiska.

Vode ne pijemo šele takrat, ko smo zaspani, tečni, imamo suha usta ali se nam vrti. Piti moramo preventivno, da ima telo na razpolago dovolj vode. Zelo dober test, ali pijemo dovolj, je barva (vonj) urina. Če je urin temen, močnega vonja, če ga je malo - pijemo premalo. In obratno! Nekateri, predvsem suhci, pijejo preveč, zato je njihov urin svetel, brezbarven in brez vonja.

Seveda na urin vplivajo hrana, prehranska dopolnila in zdravila, ki jih jemljemo. Ampak, z opazovanjem urina bomo zelo hitro ugotovili, ali pijemo dovolj.

Za vse zagnane bralce pa priporočam branje članka, kjer se tudi posvečam pitju: Kaj jesti poleti, da bomo zdravi jeseni.

8 komentarjev:

  1. Zelo mi je všeč vaš blog. Vsak dan ga z zanimanjem prebiram in prav pogrešam dni, ko ni vnosov. ;)
    Veselim se zanimivega in zelo poučnega branja. Všeč so mi tako sprehodi po trgovinah s cunjami ali po tržnici s cvetjem.
    Kako raznoliko je življenje, preprosto a hkrati zelo zakomplicirano.
    Lepo vas pozdravljam!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za vaše vzpodbudne besede, pridni blogerji jih vedno potrebujemo!

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. Ali velja zaželjena količina popite vode enako pri lesnem kot pri zemeljskem tipu človeka ?


    Mamy se pa pridružujem s pohvalami.

    Lp Iztok

    OdgovoriIzbriši
  4. Uf, uf, Iztok, kako zapleteno in zanimivo vprašanje ste mi postavili. Recimo, da je osebni element neke osebe les. To je sočen element. Če ima ta oseba veliko elementa kovine, ki je po definiciji suh element, bo potrebovala veliko več vode, kot pa če je kovina šibka. In npr. voda močna. Pavšalnega odgovora torej ni. V splošnem pa morajo ogenj, kovina, zemlja več piti kot les in voda. Takšna so vsaj moja opažanja.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  5. Moja opažanja so malce drugačna. Npr. na morju je meni dovolj, da morje vidim (sem izrazit zemeljski tip) in se ene dvakrat namočim, medtem, ko tašče (element les) skoraj iz vode ne spraviš. Sam sem našel izgovor za moje neudejstvovanje v vodnih športih v petih elementih (kontrolni, proizvodni cikel). No ja, imata pa vsaj moja psa družbo v senčki.

    OdgovoriIzbriši
  6. Iztok, kako pa ste določili elemente oseb?

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  7. Glede na datum rojstva, po drugačni formuli za moškega, kot za žensko (še hitreje pa z vpogledom v Ming Gua reference chart). Ja, tukaj ste me pa lovila. Vem, da bi moral npr. pri sestavi jedilnika izdelati horoskop jedca (Four pillars of destiny)in iskati podporni element.
    Hm, kam smo prišli iz vode

    Lp

    OdgovoriIzbriši
  8. Iztok: tako je, kot ste napisali - s kua števili si ne moremo čisto nič pomagati, ampak samo z Bazi Suanming kitajskim horoskopom.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši