četrtek, 5. november 2009

Kuhanje: Zdrav veganski obrok

Kot sem že povedala, idej za blog ne manjka. Danes sem vam najprej želela "poslati" rožice, potem pisati o klistiranju (brez skrbi, obe temi še prideta), končala pa sem pri juhi iz hokaido buče.

Bučo najprej operemo, jo prerežemo in očistimo semen. Hokaido buče za juho ni potrebno lupiti, zato jo je smiselno prej oprati. Receptov za takšno juho je veliko. Mi imamo najraje preprosto različico, brez smetane, pomarančnega soka, goveje jušne osnove, balzamičnega kisa ...

V "moji" različici juhe nastopajo začimbe kot so česen, lovorjev list in kumina. Seveda ne manjkajo sveže nastrgani muškatni orešček, sol, poper in peteršilj.


Vedno dodam malo vode in zelo fino nastrgan surovi krompir, ki juho še bolj zgosti in jo naredi kremasto. Kuhamo, dokler buča ni mehka in jo spasiramo s paličnim mešalnikom. Seveda prej iz juhe ne pozabimo pobrati lovorjevih listov, drugače bo grenka.



Takšen je rezultat na krožniku. Temne lise so nastale zaradi bučnega olja, ki smo ga uporabili za dekoracijo krožnika. Manjkajo samo še prepražena bučna semena in juha bi bila popolna. Dominik in Ksenija sta pojedla tri krožnike, vendar se nista pustila fotografirati za blog!


Za konec smo pojedli solato iz rdečega zelja, ki sem ga, zaradi topega noža, zelo na debelo narezala. Dodali smo kuhan krompir, da se je zelje zmehčalo, in veliko bučneg olja, peteršilj, popečen česen (potem manj smrdimo), kumino in sol. Mljask!

4 komentarji:

  1. Zanima me vaše mnenje o sveže stisnjenih sadnih sokovih.

    Lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Ana:
    Sveže stisnjeni sokovi(še posebej s hidravličnim sokovnikom) so super, vendar je za telo bolje, če v njih prevladuje zelenjava. Čiste sadne sokove moramo obravnavati kot sladico in jih "pojesti" z žlico (počasi jih žvečimo).

    Zelo pomembna je količina sadnega soka, saj ga z lahkoto spijemo 3 do 5 dl, "dovoljeno" pa je 1 do 2 dl. Kot sem že večkrat napisala, je sadje problematično zaradi sladkorja, ki ga vsebuje (glivice, inzulin).

    Mene pa moti še izvor surovin: če sok stisnemo iz sadja, ki smo ga kupili v prvem supermarketu, je takšen sok popolnoma neuporaben. Za sveže stisnjene sokove vedno uporabimo sezonsko, čim bolj eko sadje.

    Tudi iz zelenjave lahko naredimo dober sok (in ne uporabite samo korenja in pese, ker prav tako vsebujejo veliko sladkorja), dodamo jabolko ali dve in obvezno laneno olje (boljša absorbcija vitalnih snovi, manjša oksidacija).

    OdgovoriIzbriši
  3. Kaj pa če sadje in zelenjavo kar "poglodamo", ne da bi ga sočili, ali to tudi šteje? tako zaužijemo tudi vlaknine.
    Lep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja, seveda, to je najbolje, da pojemo cel sadež. Sveže stisnjene sokove delamo predvsem takrat, ko potrebujemo hitro in veliko vitalnih snovi.
    Helena

    OdgovoriIzbriši