petek, 23. september 2016

Adijo, retrogradni Merkur!

Pa smo se ga znebili - retrogradnega Merkurja, namreč. Kot vedno, si me je privoščil na vseh področjih. Ampak, odkar sem lani izvedela, zakaj me trikrat na leto nekaj tednov "meče" in boli, sem na retrogradni Merkur vedno bolje pripravljena. Pa se dajeva, kdo bo koga.

Septembrski retrogradni Merkur je bil predvsem v znamenju čistk za nazaj. Odjavila sem kar nekaj e-novic, na katere sem se prijavila, ali pa celo ne. Odjavila sem tudi dve reviji, ker me že nekaj časa nista več razveseljevali. Bom poiskala nove, saj še vedno rada berem.

Naredila sem red med knjigami, prečistila stara e-sporočila, posvetila sem se tudi načrtom za naprej. Največji projekt bo generalna prenova spletne trgovine Avita. Zelo se veselim in komaj čakam, da bo (predvidevam) enkrat februarja zagledala luč sveta.


Do naslednjega retrogradnega Merkurja imam še nekaj časa ... (19. 12. 2016 - 8. 1. 2017)

Drugače pa še vedno raziskujem nadledvično žleze, hormone in mitohondrije, pa tudi hipersenzibilnost. Uf, kakšna zanimiva tematika je to!

četrtek, 22. september 2016

September in murgelske rožice

Saj ne vem, kaj naj povem o letošnji sezoni in rožicah. Kljub temu, da ni bilo zelo vroče in da smo imeli tudi dovolj deževnih dni, nisem preveč zadovoljna. Na srečo drobnocvetna kasija rešuje videz zasaditev v septembru.

Nekatere rožice sem morala konec avgusta porezati do tal, ker so bile bolne ali neugledne (angelonija, bidens, batata) in so sedaj znova pognale. Celo sezono so bile rožice deležne takšnih in drugačnih škodljivcev, od uši, štriglic, rdečega pajka, kobilic, hroščev ...

Za nalašč sem fotografirala v rahlo meglenem jutru, da bi pričarala zelo yin podobo vrta.

Barve rastlin sem izbirala po feng shuiju; so pa mi zasaditve iz prejšnjih let, ko je bil vrt svež (več bele barve) in pisan (več odtenkov iste barve), bolj všeč. Takšno dilemo imajo tudi moje stranke - opremiti po feng shuiju, ali tako kot mi je všeč?

Prepričana sem, da se vedno najde kompromis in da je zabavno odkrivati nove okuse in nove kombinacije. Se bom teh besed spomnila naslednje leto, ko bo zopet treba posaditi rožice v elementu zemlja (rumena). Hmmm, ker bo naslednje leto yin-leto (vladal bo petelin), bi lahko izbrala bolj yin zemeljske odtenke. Oranžne rožice obstajajo, kaj pa rjave???



Angelonija je ponovno pognala, kar me je zelo razveselilo. 


Če sem se letos česa naučila: te rdeče koprive rastejo - kot koprive. Obrezala sem jih že najmanj 3 krat in to radikalno.



Moj najljubši kotiček. Lepo je za to mizo imeti kosilo ali brati strokovno literaturo. 


Pogled, ko stopim iz svoje pisarne.



Ah, potička travica, ki mi dela družbo, ko pogledam iz pisarne.


Šaš čaka na jesenske zasaditve.



Drobnocvetna kasija je zelo hvaležna in zdrava rožica, samo pošteno smeti!


Saj ni niti tako slabo, a ne?

sreda, 21. september 2016

Zakaj se ločujeta Brad Pitt in Angelina Jolie?

Včeraj nas je presenetila pričakovano-nepričakovana novica, da se Brad Pitt in Angelina Jolie ločujeta. Zdaj se bom malo pohvalila, ampak njun razhod sem napovedala že oktobra 2012 na predavanju v Kalčku.

Poiskala sem folije s takratnega predavanja Feng shui in ljubezen. S pomočjo različnih kriterij lahko dokaj dobro ocenimo, kako perspektivna je partnerska zveza s stališča kitajskih horoskopov. Naj opozorim, da horoskop opisuje energijsko stanje človeka ob rojstvu. Če v svojem življenju veliko doživi in se zato preoblikuje (nauči), horoskop ne odraža več realnega energijskega stanja.


Angelina ima šibek osebni element, skupaj s podporo 30,8 % (idealno bi bilo 40%). Kar v realnem življenju pomeni, da se hitreje izčrpa. 


Brad pa je skoraj neuničljiv, močan je 87,6 %. V realnem življenju to pomeni, da si zna vzeti čas zase in za svoje potrebe, da je lahko zelo sebičen in fokusiran samo nase. Tega Angelina, ki se razdaja, ne razume in tudi ne sprejema.

Podporni in pomagalni element so tisti elementi, ki energijsko izravnajo horoskop. Pomagajo nam, da postanemo boljši, uravnoteženi, bolj zdravi, manj izčrpani, bolj pogumni ...  - popravimo tisto področje (področja), ki je v horoskopu manj izraženo.


Idealno je, da imate partnerja enaka podporna elementa, kar Brad in Angelina nimata. Iz horoskopa se sicer vidi, zakaj sta se privlačila in sploh tako dolgo funkcionirala kot par: imata enake želje o vrsti odnosa (on naj bo mačo), eden pri drugem najdeta elemente, ki jima primanjkujejo. Vendar je Angelina pri tem zopet na slabšem - dobi manj oz. premalo. 


Glede na horoskop, se Brad zelo rad igra (neresne zveze, alkohol, droge), v dobesednem in prenesenem pomenu. Tudi Angelina, ampak si želi tudi resnih, stabilnih zvez. Partnerstvo ji pomeni dosti več kot Bradu (njej 43,1%, njemu 10,9%). 


Angelini partnerstvo sicer veliko pomeni, vendar jo hkrati močno obremenjuje. Pri takšnem partnerju kot je Brad, ni mogla najti miru in podpore. Njemu namreč močno primanjkuje samokontrole in izbruhi jeze so bili eden izmed razlogov za ločitev.

No, sedaj je znano, komu je prej počilo. Bi lahko predvideli, kdaj se bo to zgodilo? Mogoče. Malo sem pobrskala po datumih in ugotovila tole:

Letošnje leto (ognjena opica) Angelino spodbuja, da se ukvarja s sabo (kaj delam, kako živim, kaj si želim), jo osebnostno krepi, daje moč. To je tudi leto, ko ji je pomembno resna partnerska zveza (ogenj yang). Angelina naj bi najela detektiva, ki je ugotovil, da se Brad igra z drugimi zajkljami (vara). Zelo verjetno je te podatke dobila avgusta, ko je prav tako vladala ognjena opica - mesec je bil energijsko enak letu in s tem tudi teme, ki so jo zaposlovale.

Obema seveda želimo vse dobro. Tudi zaradi šestih otrok, ki naj bi bili glavni razlog za ločitev. Otrok pač ne more vzgajati otrok in na srečo je Angelina dovolj zrela, da se je znebila največjega.

P.S.
Angelina je od 40. rojstnega dne v petletnem obdobju, kjer ji je resno (!) partnerstvo zelo pomembno, saj je pod vplivom ognja yang. Ta ogenj se bo povezal z njeno kovino yin in se spremenil v vodo, kar pomeni, da bodo glavna tema tudi kariera in otroci. To so pa področja, ki jo energijsko močno izčrpavajo. Zelo bo morala paziti nase, zato naj ločitev čim prej uredi.

torek, 20. september 2016

So čakalne dobe v zdravstvu res dolge?

Zaradi okoliščin (ker me zanima predvsem celosten pristop k zdravljenju) sem v zadnjih desetih letih malo obiskovala zdravnike. Še največ sem bila pri zobozdravniku, kjer pa je bilo treba bolj ali manj doplačati vse. Od lanskega leta imam zopet osebnega zdravnika. Čeprav mi je za različne preglede napisal napotnice, sem si večino pregledov plačala sama:

1. Težave s stopalom - na fizioterapijo bi morala čakati 4 do 6 mesecev, zato sem si sama plačala dve terapiji in hitro ozdravela. Res ne vem, kako bi naj toliko mesecev čakala na fizioterapijo. Bi medtem jemala protibolečinske tablete? Kako bi se deformiralo stopalo in ostalo (mišice, vezivna tkiva), če bi "napačno" hodila?

2. Čiščenje zob - najboljši način za ohranjanje zdravega zobovja - sem si tudi plačala sama.

3. Očesni zdravnik - že nekaj časa me je bolelo levo oko, zato sem dobila napotnico za specialistični pregled. Čakala sem 3 mesece. Ker sem v preteklih letih za vsak očesni pregled plačala sama, sem tokrat počakala. Ni mi žal, zdravnica se je zelo potrudila in me temeljito pregledala, oko je v redu.

4. Ultrazvok - zaradi občasnih bolečin pod levim rebrom, ki so se vlekle dva meseca, sem dobila napotnico za UZ. Moja samodiagnoza je bila povečana vranica s sumom na levkemijo. Hahaha, se je nasmihal moj zdravnik, ampak ne vem, ali zaradi samodiagnoze, ali zaradi napačne diagnoze. Laboratorijska preiskava je pokazala, da sem zelo zdrava, da pa imam nekje rahlo vnetje.

Na napotnici za UZ je pisalo, da srednje hitro potrebujem pregled. Čakati bi morala "samo" tri mesece. Ko sem slišala o ponujenem terminu v novembru, sem prijazni sestri povedala, da bom do takrat že zdrava. Tako je tudi bilo, saj sem si sama plačala pregled. Tudi zdravnica na UZ se je nasmihala nad mojo diagnozo, saj je vranica velika samo 9 cm (normalno je od 9 do 12 cm, pri levkemiji se poveča do 30 cm!).

Bolečina pod rebrom je bila, kar je odkrila šele bioresonanca, posledica virusa, ki je povzročil vnetje. Ena terapija me je pozdravila; ker ZZZV ne krije stroškov, sem znesek plačala sama.

5. Potem sem morala še na ginekološki pregled. Moj zdravnik mi je priporočal ginekologa v kliničnem centru. Čakalna doba: 3 mesece. Malo sem pojamrala, kar sploh ni v moji navadi in bila na vrsti čez 3 dni, ker je neka pacientka odpovedala. Doplačilo: 35 EUR, ne glede na to, kar mi počnejo, kar je v primerjavi s samoplačniškimi ginekološkimi ordinacijami zelo ugodno. Ni pa zanemarljivo to, da sem bila z zdravnikom zelo zadovoljna, čeprav ne "verjame" v moč bioidentičnih hormonov.

Ginekolog je odkril neko malenkost, ampak ker je aparat v KC pokvarjen in bo še najmanj dva meseca, bom poseg zopet plačala iz svojega žepa.

ZAKLJUČEK:

Čakalne dobe so nenormalno dolge. Ne bom se spuščala v razloge, zakaj je tako, ker to ni moja naloga. Sem pa prepričana, vsaj glede na zgodbe, ki jih slišim, da ljudje preveč hodijo na preiskave. Za to so krivi predvsem zdravniki na primarni ravni.

Zame, kot podjetnico, so dolge čakalne dobe izredno škodljive. Kako naj delam, če moram z bolečim stopalom dva ali tri mesece čakati na fizioterapijo? Kako naj z bolečim črevesjem čakam na UZ tri mesece, če pa moram delati? No, UZ me ni pozdravil, me je pa pomiril. Mali podjetniki oz. lastniki podjetij smo pri bolniških staležih v slabšem položaju, saj nam, brez lažnega poveličevanja lastnega dela, lahko podjetje prodate, če smo (pre)dolgo bolni.

In ravno to me moti pri debati o dolgih čakalnih dobah. Nihče ne ovrednoti posledic čakanja na preglede, ko morajo zaposleni na pregled čakati več mesecev, v bolniškem staležu, namesto, da bi čim hitreje ugotovili, kaj jim je in ozdraveli. Da o poslabšanju splošnega zdravstvenega stanja ne govorim. Koliko je vredno to, če te zaradi poškodovanega stopala začne boleti še kolk ali koleno, ker nogo napačno uporabljaš? Ko potem, ko po 6 mesecih prideš na vrsto, potrebuješ 10 namesto 2 fizioterapiji? Kdo naj odgovarja za takšno oškodovanje?

ponedeljek, 19. september 2016

Serotonin je več kot hormon sreče

Dokler nismo napisali članka o serotoninu, nisem vedela, kako pomemben je. Grem se stavit, da ne boste našteli polovice nalog, ki jih opravlja v telesu. Poznamo ga predvsem pod vzdevkom "hormon sreče", je pa veliko več kot to.

Ta nevrotransmitor (prenašalec živčnih dražljajev)  ima pomembno vlogo pri uravnavanju razpoloženja, apetita, spolnega nagona, spanca, procesov pomnjenja, učenja in sanjanja, skrbi za črevesno peristaltiko (ritmično krčenje), normalno delovanje krvožilnega sistema, mišic in endokrinega sistema.

Mnogo znanstvenikov je mnenja, da neravnovesje serotonina privede do psihičnih težav, kot so depresija, anksioznost (tesnobnost, živčna napetost), napadi panike, neobvladljiva jeza in obsesivno-kompulzivna motnja. Razloge za pomanjkanje gre iskati v zmanjšanem nastajanju serotonina, pomanjkljivem številu receptorjev, na katere bi se serotonin vezal, nesposobnosti serotonina, da bi dosegel receptorje ali v pomanjkanju triptofana, iz katerega serotonin nastane.


Zanimivo je, da se pomanjkanje serotonina različno izraža pri moških in ženskah. Ženske z nizkim nivojem serotonina so bolj nagnjene k depresiji, tesnobi, močni želji po ogljikovih hidratih, prenajedanju in posledičnem dvigu telesne teže. Moški, pri katerih pride do pomanjkanja serotonina, pa so bolj podvrženi alkoholizmu, sindromu ADHD (primanjkljaj pozornosti in motnja hiperaktivnosti) in motnji navad in nagibov.

Celoten članek je dosegljiv tukaj.

Je vaš partner hipersenzibilen?

Kako uživam v raziskovanju novih življenjskih področij! Tema, o kateri trenutno veliko berem, je hipersenzibilnost. Še pred nekaj meseci nisem vedela, kaj to je. Potem pa je prišel trenutek resnice, ko sem s pomočjo testa izvedela, da sem hipersenzibilna.

Ko sem se definirala kot hipersenzibilna in prebrala nekaj več o tem, je sledila čisto normalna reakcija, kot pri vseh: oddahnila sem si. Zdaj vem, da nas je več in zakaj sem takšna kot sem. Od 10 do celo 20% naj bi bilo hipesrsenzibilnih ljudi.

Vodilna nemška strokovnjakinja (avtorica knjig, svetovalka, trenerka) na tem področju je Anne Heintze, ki je (seveda) tudi sama hipersenzibilna in močno introvertirana. Pardon, bila je močno introvertirana, sedaj je zmerno introvertirana.

Zelo zanimiva ženske je Anne, ki je zamenjala veliko služb in se 30-krat selila, mislim, da je bila 3-krat poročena. Nikar se ne čudite, vse to je značilno za hipersenzibilne.

Anne Heintze v svoji knjigi Außergewöhnlich normal (Nenavadno normalen) govori o senzibilnosti, senzitivnosti in nadarjenosti. Pri vseh dodajte pridevnik visoko (hiper), torej višje od povprečja.

Na srečo sem "samo" hipersenzibilna, obstajajo pa tudi ljudje, ki so kombinacija. Njim je šele težko! 


Kakšne so razlike med temi izrazi? 

Hipersenzibilen (HSB)

Vseh pet čutov je močneje izraženih (sluh, vid, okus, tip, voh), kar povzroča preobčutljivost na dražljaje. Ljudje, ki so HSB, zaznavajo in interpretirajo bolj fine informacije.

Hipersenzitiven (HST)

Čuti so lahko "normalni", imajo pa t.i. šesti in/ali sedmi čut. Zelo so empatični, tudi kot mediji, imajo slutnje, vizije. Za njih je samoumevno, da zaznavajo energije iz okolice; nekateri že v otroštvu, drugi šele v odrasli dobi.

Hipernadarjeni

Na enem ali več področjih so nadpovprečno talentirani, hitro dojemajo, razmišljajo, analizirajo.

Anne pravi, da je zelo pomembno, da se popredalčkamo, saj imajo vse skupine svoje potrebe. Tako morajo HSB razumeti občutljivost petih čutov, prilagoditi življenje in vključiti odmore. HST o svoji jasnovidnosti ne morejo govoriti s komerkoli, sprejeti morajo svoj dar, hkrati pa se zavedati, da ne čutijo vedno pravilno (govori o dnevni in ne-dnevni jasnovidnosti).

Kar me je najbolj presenetilo: 

V ljubezni si hipersenzibilni lahko poiščejo sebi podobnega partnerja, ali pa "normalneža". Vsaka kombinacija ima svoje prednosti in slabosti. Če imamo več zvez, si HSB in normalneži sledijo izmenoma. Če je bil bivši partner HSB, je aktualen zelo verjetno "normalen".

Malo sem pobrskala po spominu in res je bilo tako - sledili so si kot 1 0 1 0 v dvojiškem sistemu. Kako je bilo pri vas?

nedelja, 18. september 2016

Kdo pometa v brežiškem muzeju?

Nagradna igra vam je, kot sem predvidevala, delala kar nekaj težav. Kljub temu, da Brežice niso daleč, sem prvič obiskala to mesto in si ogledala njihov muzej. Mesto mi ni bilo všeč, muzej pa.

Tukaj je nekaj fotografij, ki vas bodo mogoče spodbudile, da se odpravite v "Toporišičevo" mesto. Dolgo časa sem mislila, da je za dobro poznavanje slovenskega jezika v Brežicah "kriv" feng shui osnovne šole. Poznam namreč kar nekaj Brežičanov, ki niso slovenisti, pa vseeno obvladajo slovnico, pisanje, govorjenje - prav izstopajo s svojim znanjem.

Za njihovo znanje pa ni zaslužen feng shui (mogoče je, ne vem), ampak profesor Toporišič, ki je bil doma v Brežicah.



Begonije Zmajeva krila so se izredno dobro uveljavile, ne samo v koritih na domačem oknu, tudi za poslovne zgradbe. Letos sem jih videla povsod, od Avstrije do Dalmacije. Tudi v Brežicah jih je nekaj. Odporne so na škodljivce, so skromne rožice, ki neumorno cvetijo in dokaj dobro prenašajo vročino. Veste, kaj je njihova edina slaba lastnost?


Nič kaj ugleden vstop v Posavski muzej Brežice. 


Na dvorišču pa veliko presenečenje - množica begonij Zmajeva krila.


Kakšne probleme povzročajo? Veliko pometanja ...



Dvorana je res lepa, kar nekaj minut sem iz ležalnika občudovala poslikave. Ker sem želela preizkusiti akustiko, sem tudi zapela nekaj tonov. Fantastična akustika!!!



Pot sem nadaljevala do Kostanjevice na Krki. Šele doma sem ugotovila, kakšen odsev sem ujela v oknu. Res žalosten okras - žive rožice in uničeno ostrešje.


Bi si upali supati po Krki?



Nedeljski izlet se je končal v Forma vivi. Bilo je prevroče za podroben ogled skulptur, zato sem se samo malo sprehodila po okolici. Lačen želodček me je opominjal, da je čas za kosilo. Bila sem v kao domači gostilni, ki pa me je zelo razočarala s slabim praženim krompirjem. In slabim vinom.