sobota, 22. avgust 2015

Lep rumenko

Pozornost bralcev bloga je pritegnil rumeni abutilon. Tudi meni je izredno všeč in res ne vem, zakaj jih večkrat ne sadimo v sezonske zasaditve. Nekatere sorte zelo slabo prenašajo vročino, zato abutilone sadimo predvsem na vzhodne ali JZ lege. Potrebujejo veliko zemlje, so kar malo občutljivi na pretirano gnojenje in napačno zalivanje. Radi jih napadejo različni škodljivci, od uši do rdečega pajka (pršic). Tudi gosenice, štriglice in kobilice jih imajo rade (a ste opazili, da so vsi ti požeruhi ženskega spola???). 

Cvetovi so polni sladke tekočine, zato privabljajo čebele in čmrlje, pa tudi mravlje. Paziti motamo, kam jih bomo posadili, saj lahko odpadli cvetovi naredijo madeže na občutljivih tlakovcih. Je mogoče vse zgoraj našteto tudi razlog, da se pogosteje ne znajdejo v sezonskih zasaditvah?

Najbolje pridejo do izraza v obešankah, ko jih gledamo od spodaj. Letos nisem posadila niti ene ... ampak, tudi v velikem loncu je pogled na abutilone lep. Pod grmiček sem posadila temno in zeleno deteljo, vmes pa mulenbekijo. Ni kaj, rumenko je res lep!






četrtek, 20. avgust 2015

Potrebujem nov fotoaparat?

Včeraj zvečer sem čisto "slučajno" zatavala na Amazon in čisto slučajno pogledala, koliko stane moj sanjski fotoaparat. Čisto slučajno je še vedno drag ...

Zbudila sem se zgodaj, pograbila aktualen fotoaparat in se odločila, da sama sebi dokažem, kako dober je in da ne potrebujem boljšega. Mi je uspelo?










sreda, 19. avgust 2015

400 milijonov vrečk Maggi juh

Si predstavljate, koliko je 400 milijonov vrečk z instantnimi juhami? Ogromno! Prav toliko Maggi juh mora uničiti Nestle, pa še visoke odškodnine bo moral plačati, je odločilo mednarodno potrošniško sodišče NCDRC, najmanj 99 milijonov .

Vse se dogaja v Indiji, tožnik pa je indijska vlada, saj so v Maggi instantnih juhah odkrili visoke vrednosti svinca. Nestle ima na indijskem tržišču 80 % delež pri instantnih juhah in po takšnem škandalu bo izgubil veliko kupcev.

Tudi ameriške in afriške uradnike so zaskrbele Maggi juhe, v petih afriških državah so prepovedali prodajo.

Uničevanje 400 milijonov vrečk oz. 27.000 ton bo trajalo najmanj 40 dni, potrebovali bodo več tisoč tovornjakov, da jih bodo prepeljali v pet zasebnih cementarn in tam zažgali. To je največje uničenje, ne samo v zgodovini koncerna, ampak tudi v zgodovini živilske industrije. Večina vrečk (17.020 ton) je še vedno pri trgovcih in distributerjih.

Tudi v Aziji je Nestle leta 2014 doživel izgube – nihče ni želel kupovati njihove instantne kave, zato je 400 tonam kave pretekel rok trajanja in so jo morali uničiti. Drugje po svetu je to najbolje prodajana znamka kave ...


Vir: www.netzfrauen.org

Sodišče v Bombaju je odločilo, da se lahko Maggi juhe znova vrnejo na prodajne police, vendar morajo biti »čiste«. Tukaj je nastal zanimiv konflikt: Nestle je juhe testiral v Singapurju, ZDA in Veliki Britaniji, in vrednosti so vedno bile v redu. Indijska vlada pa je v zadnjih meseci, v različnih laboratorijih testirala več kot 2.700 vrečk juh in vse so vsebovale svinec. So možna takšna odstopanja? Kdo ima prav?

Reklamo za instantne juhe so delali trije indijski igralci in za to dobili visoke honorarje. Zaradi izjav, da so juhe takkooo zdrave, jih bodo ovadili.

Takšni škandali so odlična priložnost, da se:

- živilski industriji pokaže kdo je šef –potrošniki namreč in ne koncerni;
- veselimo, ker obstajajo vlade kot je indijska, ki ščitijo svoje državljane pred nezdravo hrano;
- še naprej izogibamo instantnim juham in podobnim živilom.

ponedeljek, 17. avgust 2015

Obožujem (mesec) opice!

Kakšen temperaturni šok smo doživeli! Ali ste med tistimi (srečneži), ki vas ne zebe tako hitro? Vzrok za mojo "podhlajenost" je tudi trenutni način prehranjevanja. Začelo se je takole:

Pred desetimi dnevi sem se odločila, da se bom postila. Končno sem našla čas zase in tudi visoke temperature so mi ustrezale, saj me med postenjem vedno zebe. Počasi sem praznila zaloge v hladilniku in se začela postiti prejšnjo nedeljo. Grenka sol je šla bolj težko po grlu, ampak sem preživela. V ponedeljek in torek ni bilo posebnosti, v sredo pa so se začele težave: izredno nizek pritisk, močna vrtoglavica in slabost, imela sem zamegljene možgane (tisti, ki ste kaj takšnega že doživeli, veste, o čem govorim). Tudi klistiranje s kavo ni pomagalo ...

Poslušala sem intuicijo in prekinila post. Ker sem bila v sredo tudi na bioresonanci, sem izvedela, zakaj sem imela takšne težave: preobremenjena jetra! Seveda so krivi paraziti, o katerih sem že pisala. Zdaj so že vsi mrtvi, mi je povedala terapevtka, vendar njihova trupelca razpadajo in pri tem razkroju nastajajo močni strupi, ki jih morajo jetra nevtralizirati.

Strogi post sem spremenila v vegansko razstrupljevalno dieto, kar pomeni, da jem veliko živil, ki so dobra za jetra (= grenkega okusa), nič beljakovin in ogljikovih hidratov, ampak samo zelenjavo in sadje, dodajam kakovostna olja. Odlično se počutim, pa tudi jetra so bolj zadovoljna ...

Vsi se sprašujemo, ali se je, po teh deževnih dneh, poletje poslovilo. Ja, se je, tako vročega vremena ne bo več, tudi sonce je že manj močno. Dnevi konec avgusta  in v začetku septembra so zame najlepši, pa dolgo nisem vedela, zakaj.


Vladar meseca avgusta ...

Včeraj sem ugotovila zakaj, saj sem povezala dva podatka. Na nekem seminarju, ko smo obravnavali kitajske horoskope, sem izvedela, da je moj podporni element sicer voda, ampak, da mi kot osebni talisman koristi opica. In kdaj vlada opica? Od 8. 8. do 8. 9.!

Posamezen mesec lahko še podrobneje analiziramo, na primer, mesec opice razdelimo na:

8. 8. - 18. 8. (Remaining Qi) - 10 dni
V tem obdobju prevladuje energija iz prejšnjega meseca - ovca spada v zemljo yin, lahko pa je energija tudi yang (je treba podrobneje analizirati)

19. 8. - 22. 8. (New Qi) - 3 dni
Energija, ki predstavlja skrite lastnosti opice - voda yang.

23. 8. - 8. 9. (Pure Qi) - 17dni
Čista energija živali, ki vlada mesecu (opica je kovinska), nastane iz Remaining in New Qi.

Zame je torej najugodnejše obdobje v mesecu opice, ko vlada njena čista energija. Je še dovolj topla od suhe zemlje in malo navlažena zaradi vode yang.

Komaj čakam, da se bom pustila božati prijetnim sončnim žarkom, ki ravno prav grejejo in me polnijo z energijo.

P.S.
Podrobnejša energija pa pokaže, da bo mesec zame stresen na privatnem področju in dejansko ga občutim kot takšnega. Zato se pač posvečam poslu  - enostavna rešitev, a ne?