petek, 17. oktober 2014

Kdo je na sliki?

Za tiste, ki trenutno spremljate resničnostni šov na eni izmed slovenskih televizij, bo vprašanje zelo enostavno. Jaz gospoda nisem poznala, ampak mi ga je v Križevcih pri Ljutomeru, na tekmovanju za najboljšo prleško gibanico, predstavila mama. Ona itak pozna vse. V živo je gospod zelo simpatičen, prijazen, humoren, predvsem pa neznansko fotogeničen. Zelo ga je razveselilo, da na svojem blogu pišem tudi o lokalno - patriotskih temah ...


Poznate Prleka na sliki?

Povabil me je, da naj si ogledam njihovo spletno stran Künštni Prleki, saj so zelo dejavni. Pri njih lahko dobite potni list Republike Prlekije ... Interes je baje zelo velik.


Majica za oboževalce Republike Prlekije


Takšno razdejanje so za sabo pustili ocenjevalci prleških gibanic. Naj se vam cedijo sline, meni so se tudi ... Najraje imam srednje debelo in srednje pečeno gibanico, brez dodanih rozin, jabolk ali orehov. 


Tako različne so lahko prleške gibanice

torek, 14. oktober 2014

Podsreda - praznik kozjanskega jabolka

Sejm bil je živ! No, nisem bila na klasičnem sejmu, ampak v Podsredi na Prazniku kozjanskega jabolka. Moram reči, da sem bila pozitivno presenečena. Stojnic je bilo 140 (ne, nisem jih štela, ampak ta podatek prebrala v časopisu) in čisto vsaka je bila zanimiva. Kot so organizatorji obljubljali, na njih ni bilo plastike in kiča, ampak domači izdelki (pecivo, mila, olja, kruh, marmelade, kuhalnice).

Mi smo se pravilno odločili in se tja odpravili bolj zgodaj, ob desetih, ko se prireditev začne. Neverjetno, koliko ljudi se je med stojnicami pomikalo ob 12. uri; kot na vseh takšnih prireditvah, jih je po kosilo prišlo še več. No, takrat smo se mi že "igrali" podsreške graščake in raziskovali po gradu Podsreda. Ni bilo kaj prida za videti, še posebej, če ga primerjam z nedavnim obiskom gradu Rajhenburg.

Izlet smo zaključili z obiskom Otočca, nato pa v gostilni. Bil je eden tistih lepih dni, ki ti za dolgo ostanejo v spominu.


Prišli smo malo po deseti, vendar se je med stojnicami sprehajalo že veliko ljudi. Tudi sonce je toplo grelo, vzdušje pa je bilo tako prisrčno, da bomo prireditev z veseljem ponovno obiskali.  


Senčni selfi, kot vedno ... 


Na stojnicah nisem kupovala jabolk, ampak marmelade: jagodno, malinovo, borovničevo.



Zanimivo, kmetje se zavedajo, da samo pridelava sira ni dovolj, kupci imajo radi nove okuse, z dodatki kot je poper, paprika, tartufi ...


Lokalna pekarna je ponujala jabolčni zavitek. Bil je odličen, sveže pečen in ravno prav sladko-kisel, kot mora biti.


Zanimivo, letošnja letina jabolk je slaba, zato jih bo treba čim več predelati v kompote, sokove ali krhlje. 


Ja, tudi glasba je bila! Na žalost sem pozabila poskusiti pražen krompir z jabolki.


Grad Podsreda - naj vas ime ne zavede, od kraja Podsreda je oddaljen 6 km.


Razveselila sem se rožic, ki lepo popestrijo belo, in že malo obnove potrebno, notranje grajsko dvorišče.


Ogledate si lahko razstavo srednjeveških risb na kateri so predstavljena oblačila tistega časa. To risbo objavljam zaradi pajkic in seksi nogic levega gospoda ...


Najbolj pa me je navdušila razstava slik Franceta Slane. Fantastična zbirka, tako plastično slika, zato so njegovi motivi "živi". Tudi Daša je prepoznala vrednost slik in se pri gledanju odločila za ležeči položaj.


Pogled z gradu na Podsredo. Si kar predstavljam graščaka, ko je stal v salonu, gledal skozi okno in si govoril: "To je moje!"


Zarjaveli detajl z gradu - jih je kar veliko; upam, da že varčujejo za obnovo.


Krka, fotografirano z mostu proti gradu Otočec.


Daša si je privoščila osvežilno kopel v Krki.


Labod pa je budno opazoval Dašino kopanje.


Občudovali smo jesensko obarvane liste rdeče bukve ...


... in mehkobo travnatih brežin. 


Izlet smo zaključili v gostilni Pugelj v Ždinji vasiUf, smo bili lačni! Takšna koncentracija je potrebna, ko je treba pivo ravno prav speniti - zame. 

ponedeljek, 13. oktober 2014

Vsi hujšamo!

Prijatelj mi je povedal, da so maja v službi skoraj vse ženske hujšale, da bi bile junija (mesec konja) pripravljene na začetek poletne sezone. Letos je bilo v medijih zelo veliko oglasov o lepotnih operacijah, pomlajevanju, razstrupljanju, telesni aktivnosti ...

Nič čudnega, leto konja je, zato so glavne teme lepota, zunanji videz, potentnost. Za konja je značilno še nekaj: njegovih obljub ne smemo jemati preveč resno! Ko ga želite poklicati na zagovor, ker vas je zavajal, hitro odpeketa drugam, kjer mu ne težijo in občudujejo njegovo sijočo dlako.

Med oglasi in članki/prispevki so se zato znašli predvsem nasveti, ki so obljubljali takojšen (hiter) uspeh, pa tudi zdravju škodljivi nasveti. Čisto v stilu konja!

Zato se nikar ne sekirajte, če vam letos ni uspelo shujšati ali se pomladiti za pet let. To je uspelo samo tistim, ki jim je ognjena energija konja v podporo. Vsi ostali pa moramo pač počakati, da pride za nas ugodno leto. 

Vedno znova pa se sprašujem, zakaj nihče ne reklamira diete z veliko zelenjave in malo sadja?


Katerega sadja ali zelenjave ne marate?
Pri meni so na črnem seznamu gobe in špinača.