petek, 11. november 2011

Politika: Parlamentarne volitve 2011 - nujne predpriprave

Čisto naključno sem našla dve zelo kakovostni pogovorni oddaji, ki mi bosta pomagali pri odločitvi, koga voliti. Nisem še čisto odločena, nasprotno, vedno bolj zmedena postajam, zato sta omenjeni oddaji samo nujna predpriprava na resnejše feng shui analize. Na spodnjih povezavah si lahko obe oddaji ogledate, na primer, med čiščenjem ali likanjem. Res priporočam, gostje so bili suvereni in z njihovimi pogledi se osebno zelo strinjam.

Radijska oddaja Intelekta (8.11.2011) in televizijska oddaja Odkrito (8.11.2011).

V feng shuiju poznamo različne prerokovalske metode (ojoj, če bi mojster Chan to prebral, bi me za ušesa, ampak na blogu moram pisati poljudno). Te metode so seveda več kot samo sredstvo za napovedovanje prihodnosti; v odgovorih se skriva globoka (kitajska, taoistična, azijska) filozofija in modrosti.

Najprej sem med šolanjem slišala o I Ging-u in si tudi nabavila nekaj knjig. Seveda sem kupila "biblijo" I Ginga - prevod Richarda Wilhelma, ki ga lahko berem v nemškem originalu. Slovenski prevod, ki ga je napisala Maja Milčinski, sem si morala skopirati, saj je hitro pošel. Prejšnji mesec pa sem na moje veliko veselje odkrila ponatis, zato hitro v knjigarno, če vas I Ging zanima.

Še to: korektnejši zapis I Ginga bi bil Yi jing, ki ga uporablja tudi Maja Milčinski, vendar je navada železna srajca, pa tudi na internetu boste našli več rezultatov v "stari" obliki zapisa.

V moji knjižnici je še najmanj pet knjig različnih avtorjev, saj literaturo uporabljam tudi za učenje triagramov in heksagramov. Zopet poenostavljeno: triagrami so simboli, sestavljeni iz treh prekinjenih ali neprekinjenih črk, heksagrami pa so sestavljeni iz dveh triagramov, torej imajo šest črt.

Čez nekaj časa sem se opogumila in začela metati kovance. Moram povedati, da se to zgodi največkrat trikrat na leto, ko sem res v dielmi, kako in kaj. Do sedaj me I Ging ni razočaral, vedno je imel "prav".

Naslednja prerokovalska metoda, ki me je navdušila je bil Mah Jongg. Moj prvi učitelj feng shuija, mojster Derek Walters, je izdal karte za Mah Jongg in knjigo z navodili. Prve previdne poskuse s postavljanjem vprašanj sem naredila šele pred tremi leti in vedno bolj sem navdušena.

Medtem, ko je potrebno pri I Gingu postaviti zelo natančno vprašanje (kdo, kaj, kdaj), smo lahko pri Mah Jonggu svobodnejši. Derek Walters je v svoji knjigi napisal, da je želel vedeti čim manj podatkov  o stranki in problemu. Zadovoljen je bil z grobo smerjo, na primer, ali gre za poslovni ali zdravstveni problem.

V Mah Jonggu iz kupa izberemo 13 kart, ena je sredinska, druge razporedimo po štirih smereh. Poznavanje feng shuija mi je pri interpretaciji kart v veliko pomoč, saj točno vem, kaj predstavlja karta "Zahod" ali "Tiger". Interpretacija traja kar nekaj časa in lažje jo je delati za druge. Do sedaj sem našla samo eno, zelo skeptično "žrtev", ki mi je na koncu priznala, da je imel Mah Jonggu še kako prav.

Nemška izdaja knjige, letos je izšel tudi prenovljeni original v angleščini, sem opazila na Amazonu

Pozitivno pri Mah Jonggu je tudi to, da nam pove, v kakšnem stanju je spraševalec (stranka), da lahko razberemo časovni vpliv razvoja dogodkov, opozori nas na težave med iskanjem rešitev in pove končno sodbo. Do sedaj je imel Mah Jongg vedno prav in še naprej ga bom z veseljem uporabljala.

Pri iskanju odgovora, koga voliti, bom torej zanesljivo vrgla karte Mah Jonggu. V redu, vi skeptiki, vi se kar smejte, jaz sem pa prepričana, da mi bodo karte pomagale pri odločitvi.

Feng shui analizo Slovenije sem že naredila, zato vem, da je potrebno izbrati kandidata, ki je usmerjen v prihodnjost, ki nas združuje in ne ločuje. Zato Janša takoj odpade. Koliko škode je naredil on (in njemu podobni) na tem področju, res žalostno, da je nekdo za svoje (politične) interese sprl narod, ki je že živel v slogi.

Ogledala si bom tudi datum volitev - v imperialnemu feng shuiju  lahko vsak časovni podatek opišemo z dvojnim kua številom. Koga bo ta dan podpiral? To ne bo imelo velikega vpliva, me pa vseeno zanima, na kakšen dan bodo volitve. Predstavljajo namreč rojstvo nečesa novega, zato je datum volitev zelo pomemben (kot prvi vdih novorojenčka).

Za več ne bo časa, vendar mislim, da bo dovolj podatkov za pametno odločitev. Brez skrbi, o vseh ugotovitvah bom poročala na blogu.

četrtek, 10. november 2011

Rožice: Jesen v Murglah

Tako je konec oktobra izgledal vrt v Murglah, kjer imamo poslovne prostore:



Letos spomladi sem kupila tole travo in šele sedaj sem izvedela, kako se imenuje: carex muskingumensis - palmasti šaš. Potrebuje "vlažne noge", zato ga pogosto sadijo poleg ribnikov. Drugače pa je nezahtevna rastlina z zanimivimi listi; na preveč suhi legi bi zelo verjetno dobila rdečega pajka (pršice).




Kot vidite, imamo v Murglah veliko javorjev. V atrijskem vrtu se odlično počutijo, počasi rastejo in nas jeseni razveseljujejo z barvastim cvetjem.

Letos sem bila za jesenske zasaditve čisto brez idej. Tole je nastalo in upam, da bodo rožice dobro preživele zimo. V loncu so že posajeni tulipani v dveh velikostih barvah.


Nič nisem "barvala" v fotošopu, točno tako izgleda v realnosti!






sreda, 9. november 2011

Zdravje: Diete in enolična prehrana - velika bedarija

Spletne strani z različnimi kozmetičnimi, prehranskimi, seksualnimi in športnimi nasveti ne obiskujem redno, tja pridem, ko po spletu iščem določene teme. Če pa že pridem na kakšen takšen portal, sem zgrožena nad nivojem člankov. Saj vem, kdo jih piše in kako, vendar sem vseeno vedno znova presenečena, kaj objavijo. Prepričana sem, da dobro spremljajo statistiko, zato objavljajo teme, ki jih njihovi bralci največ berejo: hujšanje, kozmetika, trači, šport in seks.

Spodnji članek je lep primer prepisovanja (angleških?) člankov brez slehernih kriterijev. Svetujejo nam, da naj jemo enolično hrano! Svetujejo nam 5 obrokov na dan, da bo ja nivo insulina ves dan visok in se bo črevesna slinavka čim hitreje izčrpala. Dobra pot do diabetesa ali raka trebušne slinavke, ki v 99% pomeni smrtno obsodbo. Jedilnik, ki nam ga svetujejo, je katastrofa, saj je poln sladkorja, ki bo zopet vplival na insulin.

Tako, preberite spodnji članek, vendar se iz njega naučite samo to, da se tako ne prehranjujemo zdravo. O zdravem hujšanju sem že pisala, prav tako o sodobni prehranski piramidi.

"Pred leti so strokovnjaki ljudem svetovali, naj jedo čim bolj raznovrstno hrano. No, to je bil brez dvoma dober nasvet v času, ko so vsi jedli pečeno svinjino, zmečkan krompir in konzerviran fižol. Zdaj so dietetiki in nutricionisti malo obrnili ploščo, saj vse bolj velja, da je za zdravje in vzdrževanje ustrezne teže najprimernejša precej enolična prehrana, in to vsak dan približno ob isti uri.

Zakaj te spremembe?

Zdaj živimo, vsaj zahodni in razviti del sveta, v okolju, kjer je na vsakem koraku hrana. V vsakem mestu in kraju nam nekdo ponuja hrano, in če ne sledimo nekemu prehranjevalnemu ritmu in obrokom, lahko kaj hitro zapademo v nekontrolirano in nezdravo prehranjevanje.

Ljudje imamo večinoma tudi zelo slab 'gumb za vklop in izklop', zato nas večina je tudi, ko nismo lačni. Da ohranite in vzpostavite zdrav način prehranjevanja, je najbolje, da se držite svojih obrokov in ritma.

Kako poteka monotona dieta

Izberite tri obroke v dnevu, pri katerih vas bo najmanj motilo, da jeste vedno enako hrano. No, vsaj približno enako – izberete lahko na primer solato, a vanjo daste vsakič drugo zelenjavo, del zelenjave lahko tudi popečete, skuhate …

Zajtrk
Vedno odlična izbira so misliji s sadjem in navadnim jogurtom ali mlekom.

Dopoldanski prigrizek
Vsak dan ga imejte ob 10.30; izberite sadež in različne oreščke.

Kosilo
Vedno imejte super solato z lahkim prelivom. Skoraj vsaka restavracija ima na jedilniku nekaj solat. Če si solato delate sami, vsak dan zamešajte kaj drugega.

Popoldanski prigrizek
Naredite si skodelico temne vroče čokolade ali pa pojejte kos svežega sadja, lahko tudi paradižnik in papriko.

Večerja
Morda kos piščančjih prsi ali puranji zrezek in veliko zelenjave.
Ključ do uspeha je, da se izogibate dvema najhujšima dietnima grehoma preobjedanju in izpuščanju obrokov
Oboje se le igra z vašim metabolizmom, ki povzroči, da pridobivate odvečne kilograme in izgubljate energijo.
Ko padete iz svojega utečenega ritma prehranjevanja – to se bo prej ali slej tudi zgodilo – poskrbite, da se čim prej spet vrnete v stare tirnice. In seveda lahko malo pomešate obroke, naj večerja na primer postane obrok s super solatami, zjutraj pa si privoščite vročo čokolado z mandeljni.

In zakaj ne bi ubrali prostega sloga za kosilo? Kakorkoli se že pač odločite, nikar se vsaki dve uri ne premislite, kaj bi jedli. Kljub bogati izbiri je svet zdaj tako naravnan, da bo na koncu vaša izbira najbolj uboga in najbolj redilna."

Iz revije Lisa

Vir: http://www.aktivni.si/, 1.11.2011

torek, 8. november 2011

Politika: Parlamentarne volitve 2011 - prve ugotovitve

Še vedno ne vem, koga bi volila. Pa vi? Po volitvah se vedno jezim, ker sem se premalo politično angažirala - s tem mislim, da sem naredila premalo analiz (na primer, kitajskih horoskopov, dvojnih kua števil ...), koga voliti.

Časnik Finance je naredil anketo in rezultati so zelo zanimivi, saj Janši ni niti pri enem kriteriju dobil največ glasov. Zmagal je Janković, Virant je bil drugi.

Moja najpomembnejša kriterija sta, poleg inteligence, ekologija in ženske. Vsi trije kandidati so dovolj inteligentni, glede ekologije porazni, glede žensk pa tudi. Ne, dragi moji, ne mislim na žene, ljubice in oboževalke, ampak na njihove sodelavka. Za Janšo vemo, kakšne sodelavke ima okrog sebe, zato niti ne bom izgubljala besed. Virant ima v svoji ekipi samo "fante", Janković pa je malo boljši.

Koga voliti? Se bosta Janša in Virat po volitvah res pobotala in sklenila koalicijo? Groza, potem se lahko samo še izselim. Jankovića tudi nimam zelo rada (zaradi garaže pod ljubljansko tržnico ima veliko črno piko), vendar sem prepričana, da bi s svojo karizmo znaj najbolje reogarnizirati državo in uravnotežiti proračun. Kaj bi lahko dosegla koalicija Janković-Virant?

Veste, kaj bi bilo zabavno? Koalicija Janković-Karel Erjavec! Kaj menite?

Preveč odprtih vprašanj, potrebno bo uporabiti znanje iz feng shuija. Mislim, da bo najbolj primeren Mah Jong, če bom le imela čas za interpretacijo. Bom poročala.

Vir: Finance

ponedeljek, 7. november 2011

Zdravje: Ponedeljkov post

Kakšen je vaš ponedeljkov jedilnik? Ste na dieti, ker ste čez vikend preveč jedli? Ste na dieti, ker v hladilniku ni hrane? Ali se za kosilo z veseljem najeste, saj ste ja preživeli grozen ponedeljek?

Nekateri se v ponedeljek postijo, saj so v soboto in nedeljo preveč jedli. Je to dobro za telo?  Če smo se res nažirali, potem je en dan brez hrane dobra odločitev. Če zdržimo! Prepričana sem, da je zelo malo discipliniranih kandidatov, ki bi ves ponedeljek zdržali brez hrane.

Zajtrk še z lahkoto izpustimo. Dopoldne nam že kruli po želodcu, prebavni sokovi se pretakajo in telo zahteva hrano. Za kosilo pa jih večina podleže dobrim vonjavam in se pošteno najedo. In še enkrat za večerjo!

Kaj jim je torej prinesel postni ponedeljek? Čisto nič, samo več kalorij v drugi polovici dneva. Bolje bi bilo, da bi v ponedeljek dobro zajtrkovali, za kosilo pojedli nekaj lahkega in izpustili večerjo. Zvečer bi se lahko klistirali, spili bazične minerale (če ne jemo, ne dobimo mineralov in pride do večjega zakisanja telesa) in naredili bazično kopel (poleg razkisanja tudi razstruplja). To bi bil zdrav zaključek "lahkega" ponedeljka.

Sama višek kalorij že nekaj časa rešujem s telesno aktivnostjo, nisem pa proti postu, vendar za več dni.

Otroci so pred blokom "nagrabljali" različne like. Z malo domišljije spominjajo na živila, zato jih ne smemo gledati na postni ponedeljek ...

nedelja, 6. november 2011

Življenje: Nadaljevanje slovensko-italijanske zgodbe

Zvesti bralci bloga se boste spomnili romantične slovensko-italijanske poroke, ki sem jo kot pomožni fotograf dokumentirala lani poleti. Zgodba se je nato junija letos nadaljevala z Leonardom (ne, nisem fotografirala poroda) in oktobra s krstom. Seveda so me povabili, da kot glavni fotograf (!) ovekovečim krst, še bolj pomembne pa so bile fotografije vseh prisotnih družinskih članov, saj so se nekateri prvič srečali.

Pred fotografiranjem krsta sem bila malo v skrbeh, saj imam zelo malo izkušenj z uporabo bliskavice, še večjo skrb pa mi je delala svetloba v cerkvi. Odločila sem se, da bom verjela v velikega Nikona in odlično bliskavico - in res me nista pustila na cedilu. Seveda bi bile lahko fotografije še boljše, ampak med obredom nisem imela časa za eksperimentiranje z nastavitvami. Mislim, da čez 20 let, ko bodo Leonardo in njegovi starši gledali te fotografije, ne bo velikih pripomb.

Ker od ostalih družinskih članov nimam dovoljenja za objavo, sem izbrala ti dve fotografiji:

Če že dolgo niste bili pri krstu, potem naj vam povem, da krščenca ne drži več boter, ampak starši. Mali Leo je pazljivo poslušal župnika in bil priden do konca obreda.

Ojoj, kako je to bilo naporno, toliko hrane, igranja in razvajanja - pojem še kos svoje torte, potem pa spat. (Fotografija je slabša, ker se mi ni dalo namontirati bliskavice - ja, tudi jaz sem bila že utrujena ...)