petek, 4. marec 2011

Hujšanje: Pred začetkom - 2.del

V prejšnjem prispevku o hujšanju sem vas povabila, da mi sporočite vaše motive za hujšanje. Dobila sem tri sporočila:

Anonimni pravi ...
1. Želim boljše in lepše izgledati.
2. Želim obleči svojo prejšnjo garderobo, ki mi je zelo všeč.
3. Želim biti v kondiciji, da lahko živim življenje kot si ga želim.

Anonimni pravi ...

1.želim se dobro počutiti v svoji koži
2.želim biti ponosna,zadovoljna,zdrava
3.želim uživati življenje :)

Anonimni pravi ...

1. Hočem spremeniti prehranjevalne navade in se zdravo prehranjevati.
2. Hočem se čudovito počutiti v lastni koži.
3. Hočem biti polna energije.

Niste dobro opravili svoje naloge, saj so motivi preveč splošni. S takšnimi motivi ste že na začetku obsojeni na neuspeh, ker premalo bolijo, so premalo čustveni. Vas bo motiv "Hočem se čudovito počutiti v lastni koži." odvrnil od kosa torte ali pice, ko bo prišla kriza? Boste zaradi motiva "Želim boljše in lepše izgledati." vztrajali pri redni telesni vadbi 2 x na teden? Ne boste, to vsi vemo, tudi vi!!!

Naj vam dam nekaj primerov:

1. Želim, da bi me moj partner po hujšanju zopet poželjivo pogledal, pobožal po napeti ritki/trebuhu in (večkrat) zapeljal. Želim biti seksi, ne napihnjen balon poln glivic in celulita.

2. Želim shujšati, da me ne bo več sram pred 70.letno sosedo, ki nezadihana pride v tretje nadstropje, jaz pa sopiham in hlastam za kisikom. Želim zopet pretečti 5 km v enem kosu, ne pa kot sedaj, ko sem po 50 metrih zaripla in utrujena.

3. Želim se znebiti 10 kilogramov, ker me zelo skrbi za svoje zdravje. V družini imamo veliko rakastih bolezni, predvsem raka na črevesju, zato je pri 40. letih zadnji čas, da nekaj naredim.

Predstavljajte si situacijo v začetku aprila, ko boste že shujšali kilogramček ali dva (po moji metodi se hujša počasi, ampak zdravo in z dolgoročnim učinkom). Utrujeni in lačni pridete iz službe in si želite samo še miru - in kosa torte. Ne, enega, dveh ali treh. Spomnite se na skrito zalogo sladkarij vaše hčerke in roka vam že seže v predal. Juhuhu, tablica čokolade! Hčerka se vrne šele jutri, tako, da boste čokolado z lahkoto nadomestili.

Kaj vas bo odvrnilo od čokoladne orgije? Samodisciplina? Ne, v tem trenutku ne veste, kaj je to. Vaš mož? Niti slučajno, kaj pa on ve o trpljenju pri hujšanju. Nasveti s tega bloga? Hmmm - ne!

Kar vas lahko reši v takšni situaciji so vaši čim bolj boleči motivi. Če se imate še vsaj 1% radi in vsaj malo samoohranitvenega nagona, potem vas bo stavek "Želim biti seksi, ne napihnjen balon poln glivic in celulita." odvrnil od čokolade. Zanesljivo. Še bolj pomaga, če ga izgovorite pred ogledalom  v spodnjem perilu, da pride celulit lepše do izraza.

Upam, da sem vas prepričala, kako pomembne so dobre predpriprave. Dokler nimate napisanih pravilnih motivov za hujšanje, nima smisla, da začnete. Škoda časa, denarja, energije, pa še nezdravo je, saj boste po takšnem hujšanju se bolj debeli.

četrtek, 3. marec 2011

Hujšanje: Pred začetkom

Ko sem v prispevku omenila hujšanje in diete, sem bila prepričana, da ne bo večjega odziva. Zdaj pa vidim, da moja besedila pozorno berete - zelo lepo! Bi dosegla večji odziv, če bi načrtovala serijo člankov o seksu? Mogoče, vendar se mi zdi, da hujšanje bolj obvladam ...

Nekateri boste ob naslovu prispevka dobili napačne predstave. Ne, pred začetkom diete nam ni potrebno izprazniti hladilnika in skrivnih zalog po predalih. Nezdravo hrano lahko podarite ali zavržete, odvisno od tega, kako škodljiva je za zdravje.

Pred začetkom diete je potrebno narediti nekaj drugega: najti motiv za hujšanje. Vem, da so odvečni kilogramčki za vas zelo emocionalna tema, vendar se jih bomo raje lotili na racionalen način. Hujšanje je namreč kot prodaja: prodajalec bi se rad znebil (vseh) svojih izdelkov, vi pa vseh svojih odvečnih kilogramov.

Ko vam je prodajalec prodal izdelek, mu je uspelo "pritisniti" na gumb za neko vašo težavo. Prodajalec vas je prepričal, da bo izdelek omilil bolečino, ki vam jo težava povzroča.

Če vam tudi jaz želim "prodati" moja zdrava navodila za hujšanje, moram pritisniti na vaš gumb za bolečino. Ker vas nimam poleg sebe, boste svoje motive (bolečino) morali poiskati sami. Pri tem bodite iskreni, saj bi približno 50 odstotkov bolečin radi vedno prikrili. Sem spadajo, po mojem mnenju, predvsem razlogi, ki so povezani z dolgoročnimi posledicami debelosti (večja verjetnost za infarkt, rak, izpadanje zob, osteoporoza).


Preveč kilogramov na tehtnici ne sme biti edini razlog za hujšanje

Pogumno se postavite pred ogledalo in se vprašajte: "Zakaj bi rad(a) shujšal(a)? Kaj me boli, ker sem predebel(a)?"

Bolj bo bolelo, večji bo vaš motiv za hujšanje, zato pridno brskajte po bolečih točkah. Kot sem že omenila, se bomo hujšanja lotili racionalno, zato si vaše motive napišite na papir. Zadostujejo trije, najbolj pomembni.

Te motive boste kot mantro prebirali vsakič, ko boste želeli odnehati, ko bo hudo, ko ne boste več zmogli. Vabim vas, da mi pošljete vaše motive, saj veste, da ste pri komentarjih lahko anonimni.

torek, 1. marec 2011

Življenje: Vsi jim zavidamo

Verjetno ste že slišali za japonske opice, ki se pozimi zelo rade namakajo v termalni vodi. Na spletni strani RTV SLO so po CNN povzeli zanimiv članek s še bolj zanimivim fotografijami:

Snežne opice - nekoč nadležne, danes dobrodošle sosede

1. marec 2011 ob 09:50
Nagano - MMC RTV SLO

V gorah blizu Nagana na Japonskem, ki jih tretjino leta pokriva debela snežna odeja in se temperature spustijo globoko pod ničlo, lahko uzrete nenavaden prizor: snežne opice, ki se razvajajo v termalnih vrelcih.

Opice se večinoma ne zmenijo za turiste, oborožene s fotoaparati in kamerami, in znanstvenike, ki so ure daleč pripotovali, da bi si od blizu ogledali ta zanimiva bitja z rožnatimi obrazi. Park opic Džigokudani (v prevodu ime parka pomeni Hudičeva dolina) je že 46 let zatočišče snežnih opic, ki se sproščajo in dremajo v vroči vodi, večina se jih v vrelce potopi kar do ramen.

Vsako leto drznejše nagajivke

Park pa ni nastal za omogočanje lagodnega življenja opic, temveč zato ker so se prebivalcem Nagana zdele nadležne in škodljive. Ko se je mesto z leti raztezalo vse bolj v hribe na obrobju, so se opice namreč vse manj bale človeških vsiljivcev, zato so redno vlamljale v lokale in domove, kjer so kradle hrano, tudi če so bili ljudje takrat doma.

Dogajanje v 'opičji vroči kopeli' lahko v živo spremljate tukaj.

Tamkajšnje oblasti so zato začele razmišljati o nasilnem odstranjevanju opic, ki so bile vsako leto drznejše. A so nato zdajšnji lastniki parka opazili nenavadno navado, ki so jo privzele opice: zelo so uživale v eni glavnih turističnih zanimivosti Nagana, termalnih vrelcih na prostem ali po japonsko onsenih. Odločili so se urediti velikansko vročo kopel zunaj mesta v objemu gora in tam redno hraniti opice, kar je nagajivke privabilo stran od Nagana (no, kdaj pa kdaj se še sprehodijo po mestu).

Prebivalci Nagana so zdaj opicam veliko bolj naklonjeni, saj "opičji onseni" pritegnejo številne turiste v mestu, ki kar ne morejo verjeti svojim očem. A turisti, čeprav se opic kar ne morejo nagledati, po navadi tam zdržijo le nekaj minut, saj je v gorah zelo mrzlo. Zato se odpravijo nazaj v Nagano in denar zapravljajo v restavracijah in hotelih, kjer se pogovarjajo o čarobnih opicah v hribih.

Kako se snežne opice predajajo užitkom v vroči vodi, si oglejte v fotogaleriji (vir fotografij je agencija EPA).











A. K., po CNN-u

ponedeljek, 28. februar 2011

Življenje: Preveč idej

Je to res? Že en teden nisem ničesar objavila na blogu?

Vzrok ni pomanjkanje idej, nasprotno, preveč se dogaja, zato ne utegnem pisati.

Vsi, ki ste že poskusili napisati prispevek za blog, veste, da je za dobro besedilo potrebno kar nekaj truda - da izločimo odvečno, nepotrebno in zmedeno, ki se nam mota po glavi. Problem torej ni premalo, ampak preveč idej.

Včeraj sem po dolgem času delala s Power Pointom. Najnovejša različica se razlikuje od prastare s katero sem do sedaj pripravljala folije. Hitro sem si prilagodila ukaze in z užitkom ustvarjala folije. Ta teden bom namreč poučevala prodajalce o feng shuiju.

Razpisala sem tudi termine za začetni seminar iz klasičnega feng shuija. Interesenti vabljeni!

Pravijo, da bo še ves marec hladno in deževno vreme, zato se bomo lahko podrobno posvetili najaktualnejši spomladanski temi - hujšanju. Napisala bom sedem prispevkov, kako zdravo in uspešno shujšati. Si že delam zapiske v rokovnik, pa tudi mojega dragega moža sem zaslišala. On ne razume čisto, kaj pomeni biti debel, saj je bil in je suhec. Zato pa imate mene, jaz vas razumem in sočustvujem z vami, vendar vas bom za ušesa, če se letos ne boste lotili hujšanja na "moj" način. Dovolj je neučinkovitih diet, letos bo drugače!!!