petek, 16. julij 2010

Zdravje: Debeli fast food

Fast food je v ZDA med najpogosteje uporabljanimi besedami, vendar se izraz z ekspresno hitrostjo širi tudi po stari celini. Hitra hrana je bila prvotno vsa hrana, ki je potrebovala malo časa za pripravo. Potem so Američani pričeli z odpiranjem restavracij s tovrstno ponudbo hrane do današnjih »Mc., King, Diary…«, ki pa šele v zadnjem času dobivajo prizvok slabe, mastne in nekakovostne hrane.

Od gromozanskih burgerjev, ki imajo 4 kose slanine, sir, majonezo in še pečeno pleskavico in se lahko ponašajo z rekordnimi 1470 kcal in 107g masti do sladkih pregreh kot je »The Bulge« - banana pražena na maslu prekrita s tekočo karamelo, sladoledom in mletimi orehi s smetano in čokoladnimi mrvicami, na katerih se bohoti še jagodni sirup.

Kaj vse si ne izmislijo Američani, da presežejo vse druge narode. Seveda pa se je bitka tukaj šele začela. V Ameriki so si nato izmislili nevarno velike porcije hrane. Tako so vas v Burger Kingu postregli z zajtrkom »Enormous Omelet Sandwich«, ki ima zavidljivih 730 kcal in 47 g maščobe - in to že zjutraj za zajtrk.


Navkljub opozorilom zdravstvenih inštitutov se je med mladino začelo pojavljati ravno obratno mišljenje - neke vrste transgresija na vladno politiko ozaveščanja o zdravi prehrani. Tako mladi po večini posegajo po najbolj mastni, slani in sladki hrani na jedilnikih. Ameriška vlada in mestne oblasti želijo zdaj ustaviti epidemijo debelosti, saj je 63 odstotkov Američanov že predebelih.

Zaradi zdravstvenih težav in enormnih stroškov, ki so se pričeli pojavljati zaradi teh grozljivih prehrambenih navad, je namreč že prišlo do krizne situacije v zdravstvu. Tako je z začetkom tega leta pričela veljati odredba, ki določa, da je na vsakem jedilniku poleg opisa jedi in cene izpostavljena še kalorična vrednot posamezne jedi.

Zaprepadeni boste, ko boste videli, da ima muffin z orehi 500 kalorij - to je enako kot cel krožnik testenin z omako in sirom.Zaradi težav s prekomerno težo med mladino so v več zveznih državah prepovedali prodajo gaziranih pijač in sladkarij po vseh šolah (pri nas je prodaja le teh v porastu).

Seveda pa bodo tudi v tej bitki zmagovale velike korporacije. One ustvarijo problem, s katerim zaslužijo milijarde, nato ga pričnejo reševati in spet služijo milijarde. Krog se ponavlja. Pri vsem tem pa je najbolj žalostno dejstvo, da kljub zgledu, ki nam ga daje Amerika s svojimi gigantskimi najstniki, Fast food prehrana pridobiva na popularnosti.

Vsako leto je več in več Slovencev debelih in celo predebelih - predsvem mladih. Nihče pa se ne vpraša, kaj je alternativa Fast foodu... ja, to je Slow food. Preprosta, zdrava hrana v majhnih količinah, ki jo uživamo počasi in z užitkom v krogu družine ali prijateljev.

Zato se, preden zavijete v restavracijo s hitro prehrano, vprašajte, ali je res vredno tveganja ... in skoraj gotovo se boste odločili za eno od alternativnih oblik prehranjevanja, še pišejo pri enaa.com.

četrtek, 15. julij 2010

Življenje: Klin se s klinom zbija

Ste že razmišljali, kje vse velja rek "Klin se s klinom zbija"?

- Bioresonančna terapija in homeopatija
- Mačka preženemo z Bloody Merry (paradižnikov sok, vodka - več ne vem, ker ga ne maram)
- kava (zastoj limfe od kave prejšnjega dne poskušamo premagati z novo dozo kofeina)
- fobije (govorim iz lastnih izkušenj, ker sem si svojo fobijo pred pajki uspešno pozdravila kar med vožnjo z avtomobilom, ko mi je po roki začel plezati velik pajek).

Poznate še kakšen primer?

sreda, 14. julij 2010

Feng shui: Zanimivi poletni projekti

Projekt št.1

Poklicala me je stranka in prosila za oceno, ali se naj preselijo v hišo. Poleg bodo (v posebni zgradbi) apartmaji, ki bi jih ona upravljala. Vse skupaj je še v fazi prenove, zato so bili zunanji obodi obeh hiš določeni, notranjost pa bi se še lahko prilagajala pravilom feng shuija.

Na ogled sem šla kar dvakrat. Prvič sem izmerila z navadnim magnetnim kompasom, drugič z Lo panom, ki meri tudi energije. Ker se vztrajno približuje perioda 9 (leta 2017 se bo začela), sem oba objekta ocenjevala/preverila tudi za naslednje obdobje. Kaj sem ugotovila:

- Privatna hiša je v tej periodi v redu, po letu 2017 pa energijsko slaba. Z nobenih FS ukrepom se tega ne da korigirati.
- Problematičen je vhod v hišo (vrata bodo v pritličju, bivalni prostori v 1.nadstropju in mansardi), vendar bi se dalo z arhitekturnimi ukrepi (pravilno obliko stopnic, okni, vetrolovom) to popraviti.
- Na hrbtu hiše sem z Lo panom izmerila šibko kua število 3/3. Težje bodo zadržali denar, lahko bodo imeli težave z zdravjem in družinskim življenjem nasploh. Hrbet hiše bi lahko ojačali s pomočnikom, vendar ga nimamo kam postaviti, saj je tik za zidom sosedova parcela in njen lastnik že sedaj dela težave.
- Qi Calculation je pokazala, da moja stranka sploh ni povezana s hišo. Če bi jo uporabljala samo za poslovno dejavnost, bi bilo bolje; privat bi ji povzročala težave.

- Apartmaji imajo dobro lego, tako v periodi 8, kot v periodi 9.
- Problem je zopet nastal pri Qi Calcilation: v poslovnem smislu ji objekt ustreza, v privatnem bi jo kontroliral. Občutila bi pritisk, posel bi obvladoval njeno življenje (jo kontroliral). Prav tako ni nobene povezave med apartmaji in mojo stranko.

Kakšna bo dokončna odločitev stranke, še ni znano. So pa bolj naklonjeni temu, da bi v obeh hišah samo delali in živeli drugje. Naredila bom še nekaj dodatnih analiz in pomagala pri načrtovanju apartmajev.

Projekt št.2

Njegovi starši živijo spodaj, ona in on pa zgoraj. Med obema nadstropjema ni vrat, ampak "normalne" notranje stopnice. Stranka me je vprašala, ali je to po FS v redu. Odgovor je v bistvu zelo enostaven: v takšni situaciji je njeni partner še vedno sin, ona pa hčerka, kljub temu, da živita v svojem nadstropju in služita svoj denar. Popkovina ni prerezana. Če bi si uredila svoj vhod, bi postala "mama" in "oče", zaenkrat pa izvajata "incest", sem jo še podražila. Prav zanimivo bi bilo videti, kako bi se spremenili odnosi, če bi se otroka osamosvojila.

Projekt št.3

Gospa je na vsak način želela, da pridem analizirat njihovo hišo. Kakšni pa so vaši motivi, sem jo vprašala. Ste vi zdravi? Ja. Vaš otrok? Tudi! Ampak, mož ni zdrav. Že več let ga žena prepričuje, naj shujša, naj bolj zdravo je, se več giblje. Brez uspeha. Seveda sem jo vprašala, kako bi naj meni uspelo v nekaj urah preobraziti moža, če njen ni uspelo v večih letih. In mož jo ima rad, mene bi pa kmalu zasovražil, če bi mu kot tujka prišla solit pamet. Na koncu sva se soglasno strinjali, da nima smisla. Svetovala sem ji, naj preveri moževo življenjsko zavarovanje, saj je to edino, kar lahko naredi. Bo vsaj bogata mlada vdova. Ja, feng shui je lahko včasih zelo krut ...

torek, 13. julij 2010

Življenje: Poleti smo bolj vohljivi

Joj, kako trpim! Kako zelo trpim! Oziroma bolj natančno povedano - kako zelo trpi moj nos v teh vročih dneh!

Ne mislim, da izredno dobro voham. So še boljši vohači okrog mene, na primer prijateljica V. Ta zavoha česen, ki sem ga jedla pred dvema dnevoma, že, ko pritisnem na zvonec njenega domofona.

Kakšne vonjave širijo nekateri naokrog. Poleti, ko smo slečeni, smo vohljivi (moja besedna skovanka, ni je v SSKJ) prav perverzno odkrito. Ne morem se še odločiti, ali mi je vonj močno naparfumirane osebe enako grozen kot vonj neumite. Poleti je vse grozno, se mi zdi.

Telesni vonj je odvisen od zaužite hrane, zakisanosti oz. zastrupljenosti telesa, pa tudi zdravila in prehranska dopolnila vplivajo nanj (npr. vitamin B, čemaž).

Če ima nekdo rad (svinjsko) meso, že na metre zavoham. Prav penetranten je vonj ljubiteljev kozjega mleka. Blekkkk!!! Uživalci čebule in česna so razpoznavni na metre, prav tako zakisani osebki, ki se ne umivajo dovolj pogosto.

Zadnjič sva s trenerjem Alešem debatirala o tuširanju. Seveda se je potrebno stuširati zvečer; ni lepšega, kot iti spat čist v sveže preoblečeno posteljnino. Voda nas očisti tudi energijsko, zato se res pošteno odrgnimo, ko imamo za sabo naporen dan.

Veliko ljudi (predvsem moških) se ponoči zelo poti. Zjutraj vstanejo, si umijejo obraz in zobe, na prepoteno telo pa pozabijo. Najkasneje opoldne smrdijo, saj se v vročini bakterije hitreje razvijejo. Vsakršne kombinacije (nočni pot + čebula + meso) samo "povzdignejo" smrdečo noto telesnega vonja. Seveda je rešitev samo jutranjo temeljito tuširanje. Teh 5 minut pa si res moramo vzeti!

Ženske imamo eno luknjico več, ki tudi oddaja svoj vonj. S starostjo se vonj iz nožnice okrepi ali vsaj spremeni, vzroki so isti kot sem jih že naštela zgoraj. Dodamo lahko še kontracepcijske tablete, vnetja, glivice . Napoleon naj bi oboževal močan ženski vonj, zato je svoji ljubici Josephine že nekaj tednov pred prihodom domov naročil, naj se ne umiva preveč ...

Mislim, da sodobni moški nimajo radi intenzivnih ženskih vonjav. Me ženske tudi ne, zato se bomo vsi skupaj pridno umivali, ampak ne preveč. Seveda priporočam šampon z bazičnim pH, ki je zelo dobro očisti umazanijo, hkrati pa pomaga pri razkisanju telesa. Če koga zanima - imamo jih že v prodaji, vendar še niso objavljeni v spletni trgovini. Pišite za več informacij.

ponedeljek, 12. julij 2010

Nogomet: Feng-shuijevski komentar

Najboljše ideje se mi utrnejo na stranišču ali med zalivanjem rožic. No, dobra alternativa je tudi tek ali kolesarjenje.

Danes je bilo na vrsti zalivanje rož. In sem razmišljala o finalistih svetovnega nogometnega prvenstva - seveda s stališča feng shuija.

Nizozemska spada (kot država) v element voda, imajo pa tudi nekaj kovine. Španci so seveda ogenj v najbolj tipičnem pomenu besede.

Mogoče se še kdo spomni, kako sem določala barve za letošnjo zasaditev. Kitajsko leto 2010 je v znamenju lesa (tiger) in kovine, kar povzroča clash (napetosti, nemir, kresanje). Vmesni element, ki pomiri oba elementa, je voda. Vendar, si želimo, da bi bil tiger še bolj močan? Voda namreč podpira les, to je tigra, ki je že po definiciji močna žival.

Pri izbiri rožic sem se odločila za element ogenj, ker pokuri les in nadzira kovino. Priznam, kombinacija ni čisto miroljubna, ker se neradi pustimo izčrpavati in kontrolirati. Ampak, deluje.

Zdaj že razumete, kam pes taco moli: v finalu sta bili reprezentanca "voda" in "ogenj" - zmagala je slednja. Ne pozabimo, da se je vse skupaj dogajalo v Afriki, na kontinentu, ki tudi spada v element ogenj. Na srečo je sedaj v JAR zima, drugače "vodeni" Nizozemci ne bi tako daleč prišli. Ogenj bi jih preveč segrel in na koncu bi ostala samo para.


Z Dominikom sva se že pred začetkom svetovnega prvenstva pogovarjala o vplivu podnebja na igralce. Bodo v JAR uspešnejši tisti nogometaši, ki izhajajo iz toplih in vročih držav? Veliko jih igra tudi v Evropi, zato so navajeni na hladnejše vremenske pogoje.

V kitajskem horoskopu ima klima zelo močan vpliv na osebni element in sicer preko meseca rojstva. Moč osebnega elementa (predstavlja naš jaz) se ojača, če ga mesec rojstva podpira, in obratno. Les, rojen poleti (ogenj), je na slabšem, kot les, rojen pozimi (voda). Veliko pa tudi pomeni okolje, kjer smo preživeli mlada leta. To so ljudje okrog nas in klimatske razmere.

Preneseno na nogomet: afriški ali južnoameriški igralec bo vedno bolje prenašal vročo klimo, kot severnjak. Ne glede na to, kjer živi zadnjih 5, 10 ali 15 let.

Nogometa nisem gledala, vendar vsi "strokovnjaki" okrog mene pravijo, da so si Španci zaslužili zmago, ker igrajo najlepši nogomet. Naslednje večje nogometno srečanje bo evropsko prvenstvo, ki bo na Poljskem in v Ukrajini. Sicer sta obe državi na vzhodu (element les), vendar imata celinsko podnebje, zato bo tam junija 2012 lahko zelo vroče. EP bo torej pod vplivom elementa zemlje in lesa, ki tudi tvorita clash - in vmesni element je ogenj. Leto 2012 je po kitajskem koledarju vodni zmaj: konflikt (clash) med vodo in zemljo - posrednik je kovina.

V tej vročini sem mi sploh ne da razvozlati tega klopčiča, katera reprezentanca bo imela največ možnosti. Če bi potekalo tekmovanje v branju knjig ali sajenju rožic, bi se polno angažirala, tako pa ... potenje za nogomet, ah ne!

Rožice: V juliju pri Ruth

Ko sem prejšnji teden načrtno obiskala Ruth Podgornik Reš, sem s sabo imela "dober" fotoaparat s še boljšim objektivom. Ampak, s fotografiranjem ni bilo nič, saj je bilo sonce premočno.

Nekaj dni kasneje sem se v vrtnariji Reš dogovorila s stranko. Po opravljenjem svetovanju sem nakupila tri grmičke, ki bodo v Murglah nadomestili bolne trdoleske, od Ruth dobila fantastičen zelenjavni sok in ugotovila, da je svetloba kar dobra za fotografiranje. Seveda sem v torbici imela samo kompakten canon, vendar je nekaj fotografij kar dobrih, glede na to, da sem imela na razpolago bolj malo časa.

No, pa poglejmo, kakšne so Ruthine kompozicije na začetku julija 2010:


Energijo kar "potegne" po stopnicah, čeprav nerada hodi navzgor. Dobra rešitev za vse, ki do vhodnih vrat v hišo pridejo po zunanjih stopnicah.






Te petunije pa so tudi meni všeč!


Lepo, lepo - simetrično asimetrična zasaditev



Vedno me privlači ta kotiček vrta - tako pomirja, hkrati pa si želim radovedno stopiti po potki pogledat, kaj se skriva za "vogalom".





Kot v raju z abutiloni, travami, koprivami ...

Lepo, lepo - ena mojih najljubši zasaditev pri Ruth

Kot ata in mama - veliki in mali vijoličasti grmiček

Tukaj je tudi izredno lepo, pravi pozdrav pri prihodu v vrtnarijo.

Zopet nekaj trendovskega - najkasneje čez dve leti bomo zasaditvam vsi dodajali skulpture. Ne verjamete?

nedelja, 11. julij 2010

Delo: Poletni kič v ordinaciji

Kmalu bomo pleskali, zato sem naredila nekaj arhivskih fotografij o letošnji poletni ureditvi ordinacije. Ko sva z Dominikom hodila na bioresonančno terapijo (več kot eno leto), je bilo v ordinaciji zdravnika zelo dolgočasno. Vedno enako. Med terapijo imajo pacienti čas, da opazujejo prostor v katerem sedijo.

Zato se dekoracija v naši ordinaciji spreminja glede na letne čase. Nekaterim je všeč, drugim ne, se pa vsaj nekaj spreminja. Trudim se po najboljših močeh in zdi se mi, da sem vsako leto boljša.

Ob vstopu v terapevtsko sobo 1 se pogled takoj zaustavi na reševalnem stolpu. Kje je Pamela Anderson?

Ta motiv gledajo pacienti med terapijo. Mislim, da jim ni dolgčas.

V skrinji je zaklad ...

... na ležalniku pa jaz!

Je v tej skrinji tudi gusarski zaklad?

Na recepciji radi jadrajo ...

... in da bodo našli nazaj v Murgle, sem jim postavila svetilnik.

V terapevtski sobi 2 je med lončnicami polno skritih morskih motivov

O, to sem pa kupila v Berlinu!

Lep dopust!