petek, 7. avgust 2009

Politika: Kdaj se politiki pokvarijo?

Verjetno ste že slišali za "skromnega" bivšega hrvaškega predsednika vlade, ki je trenutno na dopustu.

"Čeprav je Ivo Sanader odstopil s položaja predsednika hrvaške vlade in odšel na dopust, hrvaške davkoplačevalce še vedno stane okoli 20.000 kun (2700 evrov) dnevno. Toliko naj bi namreč stalo zgolj varnostno spremstvo, do katerega je Sanader kot bivši premier upravičen, piše hrvaški časnik 24Sata, ki se sklicuje na vire na notranjem ministrstvu." Več ...

Ko sem to prebrala, sem se seveda, kot vsak normalen človek, vprašala, kako se lahko politiki tako spridijo. Po moji oceni traja največ eno leto, ko ne razmišljajo več kot "normalni" ljudje, ampak kot poklicni politiki. Pred izvolitvijo (poslanci) ali imenovanjem (ministri) smo jih poznali kot ostre kritike korupcije, birokracije, nepreglednosti, strankarskega kupčkanja. Ko pa okusijo "politično kri", se spremenijo. Zakaj je tako?

O tem razmišljam že nekaj časa. In upam si trditi, da je takšna politična preobrazba od normalnega k političnemu značaju velikokrat vzrok, da se v politično življenje ne želijo vključiti dobri in sposobni ljudje. Ti so namreč tudi pametni in točno vedo, kakšna so pravila igre. Če po izvolitivi ne bodo "tulili z volkovi" in svojim botrom poplačali truda za politični vzpon, potem bodo zelo hitro "odstavljeni". Mislim, da so predvsem ženske tiste, ki se jim zdi takšna politična preobrazba nemoralna in ponižujoča.

Kakorkoli, do sprememb v vedenju in razmišljanju politikov pride, ali pa iz politike oddidejo. Zakaj se to zgodi? Kaj je motiv, sem se spraševala dolgo časa. Razmislite o tej teoriji:

Ko so politiki nekaj časa na oblasti, se začnejo zavedati, kako veliko denarja je v tej "dejavnosti" in koliko podrejenim lahko ukazujejo. Vsi se jim klanjajo in vabijo na obisk. Najpomembnejši ljudje bi se radi srečali z njimi, če le to želijo. Pa je to dovolj, da previsoko poletijo? Ne nujno!

Mislim, da se dvignejo od realnosti takrat, ko jim povejo nekaj državnih skrivnosti. Ko odprejo prve mape z oznako "Strogo zaupno". Ko z izbranci na varnih mestih razspravljajo o zadevah, ki jih ljudstvo ne sme izvedeti. Drugače bi se državljanji uprli, protestirati, izvedli udar. Ko imajo politiki od teh zaupnih informacij prve osebne koristi.

Ja, tako enostavno je postati povprečen slovenski politik. Zdaj pa še drznejša hipoteza:

Ker smo ženske dosti bolj realistične in praktične kot moški, ker se nam državne skrivnosti ne zdijo tako pomembna zadeva, da bi zaradi tega morale "poleteti" v politično nebo, ker pač ženske delamo in mislimo drugače kot moški, smo tudi dosti manj dovzetne za politično spremembo značaja. Iz tega sledi, da bi morali biti v slovenski politiki čim več žensk.

Zato moj predlog: ženske naj volijo ženske kandidatke, pa se bo marsikaj spremenilo na bolje. Za vse! Tako pa ženske še vedno strožje ocenjujejo kandidatke, ter volijo kandidate, ker imajo lep nasmeh, očke ali ritko.

Dopust: Kako izbrati dober hotel

Spadam med tiste čudake, ki ponoči izklapljajo mobilne telefone. Tudi čez vikend, ker želim imeti mir. Če ne, me ob nemogočih urah kličejo drugačne vrste čudaki, ki bi radi malo pokramljali o feng shuiju. Rekord je klic v nedeljo ob 22. uri, pred dvema tednoma pa v soboto ob 21. uri.

Drugače pa sem kar odprta za novodobne elektronske naprave. Nisem pa od njih odvisna in prav lepo lahko preživim dva dni ali več brez mobilnega telefona ali računalnika.

Ker je vreme zelo primerno, sem se zopet odločila za delo doma na balkonu.

Improvizirano delovno mesto na balkonu, ki bi mi ga zavidal marsikateri direktor

Po fotografiji boste ugotovili, kam se bova letos odpravila na dopust. V Dalmaciji sva bila čisto na začetku najine zveze in bilo je zelo dobro. Moj mož je idealen sopotnik in zelo rada potujem z njim. Ne, ne morete si ga sposoditi za vaše naslednje potovanje ...

Naj dokončam še zgodbico z izbiro hotela. Domov sem odšla malo prej kot ponavadi, da sem lahko dve uri študirala različne ponudbe v katalogih. Obkrožila sem tiste, ki so se glede na opis zdeli primerni.

Moj dragi možiček je zvečer prišel domov in hitro sem ga seznanila z njegovo večerno nalogo: pregledati ponudbe. V katalogih? Ne, to se mu ne da. On bo kar pogledal na http://www.holidaycheck.de/, kjer gostje ocenjujejo posamezne hotele, objavljajo fotografije in video. Ocene hotelov so zelo aktualne in izčrpne, tako da so v zelo dobro pomoč pri izbiri dopustniškega cilja. Moj mož je tako v 1,5 minutah našel primerni hotel, ki sem ga v naslednjih 30 sekundah potrdila tudi jaz.

Ne, to ni res, potrebovala sem 30 minut, da sem z Google Eart prekontrolirala vso okolico na morebitne skrite (glasne) nevarnosti, dobila odgovor od CIA, da ima hotel podpovprečno število prezračevalnih kanalov in potrdilo mednarodne feng shui akademije, da hotel ustreza minimalnim FS standardom. Pravo delo z iskanjem sobe se bo seveda začelo po prihodu, zato resno razmišljam, da bi v hotel poslala link do mojih prispevkov na blogu. Da se pripravijo ...

četrtek, 6. avgust 2009

Feng shui: Reševanje napak z lončnicami

Mogoče še niste opazili, ampak na spletni strani Feng shui akademije sem objavila članek "Slab feng shui v prostoru? Rešimo jih z ločnicami!". Po mojem mnenju je to eden boljših člankov, ki sem jih napisala. Zelo življenjski in poln dobrih nasvetov, kako s pomočjo rastlin izboljšamo energijsko stanje v bivalnih sprostorih.

Ima ta soba (fotografija je iz članka) dober ali slab feng shui? Takšno vprašanje se mi vedno zdi slabo, tako slovnično, kot strokovno. Ne vem, kakšne so energije v tem prostoru, ker ga moram najprej analizirati. Prav tako je pomembno, kakšni ljudje ga bodo uporabljali oziroma kakšno energijo potrebujejo (yin ali yang).

Ker je članek dolg, sem ga objavila v dveh delih. Kako zelo mi je članek všeč, boste opazili tudi po tem, da sem na Istockphoto kupila ustrezne fotografije. Prijetno branje!

Povezavi do članka:

1. del: Feng shui lončnice
2. del: Feng shui lončnice

torek, 4. avgust 2009

Dopust: Vse se začne z izbiro hotela

Iz različnih razlogov sem danes delala doma. Popoldne sem poklicala kolegico M., ki sem jo spoznala na fotografskem tečaju. Vsa navdušena in izmučena se je vrnila iz fotopuba, ki je prejšnji teden potekal v Novem mestu. Komaj čakam, da mi pokaže fotografije.

Nekje ob 16. uri sem se spomnila, da bi lahko iz sosednega balkona fotografirala moje balkonske zasaditve. Na srečo je bila soseda doma. Seveda sem morala uporabiti stojalo, drugače bi bile slike neostre. Barve rož so namreč najlepše v oblačnem vremenu, ne na soncu; takrat zaradi razpršene svetlobe tudi ni nadležnih senc. Kadar uporabimo daljšo gorišno razdaljo (na objektivu so to vrednosti 100,150, 200, 250 ali še več mm), je pri oblačnem vremenu premalo svetlobe za bolj oddaljene objekte, zato se čas podaljša in slike so stresene. Če nimate stojala, lahko fotoaparat naslonite na ograjo ali k steni.

Takšen pogled ima soseda, ko pogleda proti našemu balkonu

Zdaj pa me čaka dokaj nehvaležno delo: poiskati moram hotel za najin letošnji dopust. Mogoče bo to za koga popolnoma nerazumljivo, vendar je strah pred izbiro hotela povezan s feng shuijem. Po tolikih letih dela sem namreč že dokaj "deformirana". Če mi hotel energijsko ne ustreza, je dopust pravo trpljenje. Seveda je iz katalogov skoraj nemogoče napovedati, kako se bom v hotelu počutila. To vem, ko pridem do hotela. In takrat je ponavadi prepozno.

Soseda je tudi velika ljubiteljica rož, vendar je njen stil popolnoma drugačen. Ima veliko meni neznanih rožic, veliko majhnih ločkov in celo paradižnike. Zgornja rožica je trenutno sosedin ponos - pa niti za ime je nisem vprašala ...


Moj dragi mož se je že navadil, da se v povprečju trikrat preseliva, predem mi soba ustreza. On se potrpežljivo namesti v avli, jaz pa preglejujem sobe. Včasih se preseliva po prvi noči, zato ostanejo kovčki prvih nekaj ur skoraj nerazpakirani.

Te moje selitve nimajo nobene zveze z velikostjo sobe ali apartmaja. Gre samo za energijsko stanje okrog sobe. Zato včasih pristaneva v sobi, ki je bolj skromna od plačane, kar je za receptorje velikokrat zelo zabavno. Ne razumejo, da imamo doma dovolj stresa in hrupa, zato si na dopustu želimo mir! Skoraj v vseh jezikih že znam povedati ali pokazati, da želim mirno sobo. Ker receptorji največkrat ne vedo, kakšne so sobe v njihovem hotelu, si pri iskanju pomagava s požarnim načrtom in analizo klimatskih naprav. Ne verjamete? Na enem od Zelenoortskih otokov sva se ponoči splazila na streho hotela in zaprla hidrofor, da sva lahko spala.


Priznajte, da se še niste naveličali fotografij iz mojega balkona!

Oh, enkrat na stara leta bom napisala vodič za mirno spanje v hotelih. In določila mednarodne standarde za to, kaj je mirna soba. Do takrat pa velja, da mirna soba ne leži poleg dvigala ali stopnišča, ne gleda na hrupno cesto ali hotelsko teraso z večernimi animacijami. Pod, nad ali okrog okna mirne sobe niso nameščene klimatske naprave ali ventilatorji. To je v grobem vse. O mikrokriterijh v sobi pa kdaj drugič. Mogoče takrat, ko na dopustu ne bom mogla spati, ker bo kopalnica v sosednji sobi mejila na vzglavje moje postelje ... Ja, tudi feng shui še pride zraven.

Mogoče me je k pisanju tega prispevka podzavestno vzpodbudilo pismo študentke, ki je spraševala o možnosti za mentorstvo. Rada bi napisala diplomsko nalogo feng shui v hotelirstvu. Seveda sem bila takoj za, saj bi strašno rada izvedela, kje so mirne sobe v slovenskih hotelih. Po mojih kriterijih!

ponedeljek, 3. avgust 2009

Zdravje: Modrčki in sladkor

Da ne bo naslov koga zavedel - tokratna tema ne bodo pomanjkljivo oblečeni cukrčki, ampak modrčki. Zakaj pa omenjam še sladkor, si preberite na koncu prispevka - se splača!

Na eni od nemški televizijskih postaj sem namreč pred nekaj meseci gledala prispevek o nakupovanju modrčkov. Poiskali so mlado in lepo dekle, ki se ukvarja z manekenstvom in jo s skrito kamero poslali v tri različne trgovine. Njena naloga je bila, da s pomočjo prodajalke kupi dober modrček, pri tem pa se pretvarja, da ne pozna svoje številke.

Bilo je zelo, zelo zabavno. Seveda je ustreznost nakupa ocenjevala lastnica trgovine s sprodnjim perilom, ki je tematiko res obvladala. V veleblagovnicah je bilo porazno, čeprav je bil oddelek s spodnjim perilom ogromen. Prodajalka je bila nezainteresirana in pri vseh številkah in modeli prikimala, da so modrčki v redu. Samo, da se proda! Najbolje se je odrezala starejša prodajalka v specializirani trgovini in nam dala upanje, da je možno kupiti dober modrček.

Vmes so pokazali intervju z ginekologinjo, ki je povedala, kakšne zdravstvene težave lahko povzroči nošnja napačnega modrčka. Za vse nevedneže: modrček mora imeti ustrezno velikost košarice (to označujejo črke A, B, C ...) in obseg trupa pod prsmi (izmerimo v centimetrih - 70, 75, 80 cm ...). Kombinacija obeh podatkov da pravo velikost.

V dobri trgovini pomagajo določiti ustrezno velikost prodajalke, lahko pa se izmerimo tudi sami. Če se velikost prsi spreminja (hujšanje, nosečnost, menstruacija ...), moramo imeti različne velikosti modrčkov.


Kaj pa je povedala ginekologinja: največji problem so preozke in prekratke naramnice, ki se zarežejo v kožo na ramah. Povzročajo lahko bolečine v rami, vratu, glavobole, hrbtenici. Prav tako problematična je velikost modrčka pod prsmi. Če je ta vodoravni del prevelik, morajo težo prsi prevzeti predvsem naramnice in nastopijo zgoraj omenjene težave. Koža pod prsmi pri prevelikem modrčku se tudi zelo hitro poškoduje in vname. V oddaji so pokazali nekaj grozljivih primerov.

Če je vodoravni del premajhen, ne moremo dihati in se premikati. Nasploh premajhni modrčki motijo krvni in limfni pretok, zato so nekateri alternativci prepričani, da so modrčki zdravju škodljivi. "Ženske zaradi modrčkov dobijo raka na prsih!", pravijo.

Ne verjamem, da samo zaradi tega dobimo raka, ampak dober modrček je izredno pomemben za zdravje. Pri tem mislim na še nekaj: na material oziroma na barvila s katerimi je pobarvan. Pri vneti in poškodovani koži strupi iz barvil zelo hitro prodrejo v kožo in naprej v telo.

Po oddaji sem šla takoj v omaro pregledovat modrčke. Vse sem poskusila in bilanca je bila grozljiva: samo 5 jih je bilo ustreznih. Vsi ostali so pristali v košu za smeti. Nato pa se je začel lov za novimi, zdravimi modrčki. Kar sploh ni bilo enostavno. Modrčke sem iskala v Stuttgartu, Londonu, Ljubljani. Nič!

Potem so ugotovila, da je v katalogih izbira modrčkov večja kot v trgovinah, zato sem naročila približno 10 različnih modelov in na koncu dobila dva dobra. Ne, ne bom vam povedala, kakšne nosim, to bi bilo že preveč osebno in zasebno. Sem pa pazila na material, dovolj široke naramnice in del pod dojkami.

Zdaj pa na kratko še o sladkorju:

V tem blogu sem pisala o tem, kako sem kuhala marelično marmelado - in to z navadnim sladkorjem. Takšna marmelada mi je namreč najbolj všeč. Ne maram je s sadnim sladkorjem, niti z rjavim ali kakšnim drugim nadomestkom, saj vem, da je rjavi sladkor prav tako škodljiv, kot beli.

Prav dobro sem se počutil, ko se o tem pisali v naslednji Mladini - preberite si članek Sladka prevara.

Rožice: Širokokotne dimenzije

Ne, nisem še odšla na dopust, samo na obisk k sorodnikom v Prlekijo. Bilo je lepo, kot vedno, vendar sva se tudi z veseljem vrnila v Ljubljano. Nekaj smo praznovali in se zabavali, počivali in tarnali, kako je vroče.

Pred odhodom sem preizkusila nov širokokoten objektiv. Nastale so spodnje fotografije. Vrtnice sem dolgo prestavljala po balkonu in iskala pravo svetlobo. Fotografije korit pa sem naredila z naključnim pritiskanjem na sprožilec. Dvignila sem fotoaparat nad rožice in slikala. Nekaj fotografij je kar zanimivih, tako da sem lahko prvič videla korita iz te perspektive.

Soseda se mi namreč vedno zahvali za lepe rožice, ki jih lahko občuduje iz svojega balkona. "Za kazen" jih je morala čez vikend zalivati. Ni se preveč pritoževala ...



Če se poročiš z lepo vzgojenim Nemcem, se ni treba bati, da ti ne bo za prave priložnosti prinesel šopka rož. Ob okroglih praznikih se seveda še posebej izkaže!

Korito, ki gleda na jug k sosedi, ki lahko poleg angelonij in kopriv občuduje še milijon zvončkov


Pogled na zasaditev iz ptičje perspektive - vodenke na levi strani korit so dosti manjše od desnih, saj dobijo tudi manj sonca (zato nisem strašen ljubitelj simetričnih zasaditev, ker niso nikoli simetrične)


Tole pa jaz vidim iz balkona - mehkobo bodalice, sočne in dinamične koprive, romantične angelonije in sveži smilj