nedelja, 13. september 2009

Kulinarika: Po školjke v Ston

Poznate kuharsko oddajo "Die Kochprofis" na RTL2? Trije kuharji pridejo na pomoč v restavracije, ki so tik pred bankrotom. V 90% je vzrok slaba hrana in 99% kuharjev tega ne prizna. Sicer pa v nemških kuhinjah ne kuhajo samo šolani kuharji, ampak tudi avtomehaniki, frizerji, bivši menedžerji ...

Preden boste začeli spremljati te oddaje, naj vas opozorim na posledice:

- dobro boste premislili, v kakšno restavracijo boste šli jest (in pazili na znake, ki so tipični za slabe restavracije - povezava med čistočo stranišča in kuhinje še vedno drži);

- opazili boste napake, ki jih delajo nekvalificirani natakarji in strašno vam bodo šle na živce;

- bolj kritično boste ocenjevali, kaj vam bodo iz kuhinje prinesli na krožniku in ne boste pripravljeni plačati za slabo jed.

Če vas tale opozorila niso prestrašila, vas prisrčno vabim, da si "Die Kochprofis" ogledate vsak ponedeljek na RTL2 ob 20.15 uri. So pa pravkar zamenjali ekipo kuharjev, ki se mi zdi še malo neuigrana in strašno pogrešam prejšnje kuharčke.

Zdaj pa k moji dalmatinski kulinarični dogodivščini:

Na poti od Makarske v Dubrovnik sva se ustavila v mestecu Ston. Še bolj znani je Mali Ston in sicer po školjkah. Oba Stona povezuje približno 2 kilometra dolg zid, vendar sva se odločila, da ga bova prehodila kdaj drugič, saj je bilo peklensko vroče.

Ston je bil že od nekdaj priljubljena izletniška točka Dubrovničanov in res sva jih kar nekaj sračala v restavraciji. Domačini so bili celo v večini, kar me je prijetno presenetilo.


Zelo zanimivi del hrvaške obale. V Malostonskem zalivu so številna gojišča školjk, vendar me raznolika ponudba ni ganila, saj jih ne maram. Dobra mi je samo buzara, ki jo popivnam s kruhom, vendar jo v tem delu Dalmacije delajo s paradižnikom in moko, jaz pa imam raje buzaro samo s čebulo, česnom in belim vinom.


Z bojami so označena gojišča, ki jih je res veliko.


Zid, ki povezuje Ston in Mali Ston


Pozdrav iz kuhinje - dobra ribja pašteta in okusen domač kruh


Moj sojedec si je seveda naročil školjke, jaz pa file ribe z veliko zelenjave

Ni komentarjev:

Objavite komentar